1

Temat: budowa a rozbudowa, przebudowa

Witam, czy zamawiający może odrzucić ofertę wykonawcy, który przedstawił poświadczenie robót na roboty budowlane spełniające wszystkie warunki oprócz tego, że jest ono na budowę a nie na rozbudowę, przebudowę, remont?

2

Odp: budowa a rozbudowa, przebudowa

Budowa raczej najistotniejsza jest, a warunek był bez budowy?

3 (edytowany przez kasiaha 2018-06-21 08:24:01)

"roboty budowlanej o łącznej wartości robót budowlanych ......polegającej na remoncie, przebudowie lub rozbudowie obiektu użyteczności publicznej  obejmującej prace w specjalności konstrukcyjno?budowlanej, elektrycznej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń: elektrycznych i elektroenergetycznych,instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń: wodociągowych i kanalizacyjnych, cieplnych,wentylacyjnych i gazowych" . Jest poświadczenie ale na budowę.
a definicja budowy wg Prawa budowlanego mówi, że :budowa ? należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego
w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego;
i co teraz...
czym, jakim przepisem można się podeprzeć, żeby oferta nie była odrzucona?
Mogę liczyć na pomoc? sprawa robi się bardzo pilna...

4

1. Jak zauważyłaś, budowa to nie to samo co remont, przebudowa czy rozbudowa (zgodnie z prawem budowlanym). Warunek został zawężony tylko do budowy. Pytanie, czy wykonawca, który wykonał tylko remont, rozbudowę czy przebudowę też spełniałby postawiony warunek? Budowa jest od zera, pozostałe wykonywane są na istniejących obiektach.
2. Najpierw korzystasz z art. 26 ust. 3 i 4, a potem ewentualnie korzystasz z art. 24 ust 1 pkt 12 "Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się wykonawcę, który nie wykazał spełniania warunków udziału w postępowaniu".
Zgodnie z art. 24 ust. 4 "Ofertę wykonawcy wykluczonego UZNAJE się za odrzuconą."

Zakładam, że wykonawca nie wykonał wcześniej takiej budowy bezpośrednio u zamawiającego i nie można podciągnąć pod § 10 pkt 2 rozporządzenia w spr. dokumentów: "W przypadku wskazania przez wykonawcę oświadczeń
lub dokumentów, o których mowa w § 2, § 5 i § 7, które znajdują się w posiadaniu zamawiającego, w szczególności oświadczeń lub dokumentów przechowywanych przez zamawiającego  zgodnie  z art. 97  ust. 1  ustawy,  zamawiający  w celu  potwierdzenia  okoliczności,  o których  mowa  w art. 25 ust. 1 pkt 1 i 3 ustawy, korzysta z posiadanych oświadczeń lub dokumentów, o ile są one aktualne"

5

tu w tym postępowaniu jest odwrotnie, nie ma żądania budowy tylko rozbudowy, przebudowy.. a zostało dostarczone poświadczenie na budowę...

6

czyli ma doświadczenie nawet wyższe niż wymagałaś widzę pewne niebezpieczeństwo w twoim warunku i jeszcze jedno niebezpieczeństwo "obiektu użyteczności publicznej" kontrolujący rozmaicie do tego zapisu podchodzą

7

Prawo budowlane art 3 pkt 6)
budowie - należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego;

Rozbudowa to rodzaj budowy. w/g mnie warunek został spełniony

8

nawet, jeśli w treści nie ma słowa budowa nie można odrzucić?

9

Jak brzmi referencja, tzn czego dotyczy referencja? Ja zrozumiałem że z referencji wynika że dotyczy ona BUDOWY.

10

tak, dotyczy to budowy - wszystkie warunki są spełnione, zakres - oprócz tego że to budowa a nie rozbudowa, przebudowa

11

Warunek spełnia.

12

dokładnie art 3 pkt 6 PB mówi wyraźnie, ze to co było wymagane jest zakresem węższym niz to co wykazał W.

13

Tak, teraz spojrzałam, że u Ciebie jest sytuacja odwrotna. Ja bym uznała, że spełnia, pod warunkiem, że spełnia też pozostałe elementy warunku. (... użyteczności publicznej  obejmującej prace w specjalności konstrukcyjno?budowlanej, elektrycznej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń: elektrycznych i elektroenergetycznych,instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń: wodociągowych i kanalizacyjnych, cieplnych,wentylacyjnych i gazowych"). Bo to chyba miało być wszystko w ramach tej samej budowy?