1

Temat: Oczywista omyłka rachunkowa???

Witam

Bardzo proszę o pomoc:)

W przetargu nieograniczonym na zorganizowanie wycieczki 26-dniowej złożone zostały dwie oferty.
W obydwu ofertach żle została obliczona cena za całość zamówienia.
Wykonawcy dokonali obliczeń nie taką metodą jaka została podana. Działania matematyczne jakie należało wykonać zostały wyjaśnione i podane we wzorze formularza oferty.
Wykonawca miał podać:
- cenę za jednego uczestnika za 26 dni pobytu,
- cene za osobodzień,
- cenę za całość zamówienia,
moje pytania są następujące:

1. Czy można to zaliczyć do oczywistej omyłki rachunkowej i dokonać jej poprawy, jeżeli po sprawdzeniu - przeliczeniu działaniami matematycznymi jakie powinny byc zastosowane cena za całość zamówienia, a także za jednego uczestnika wychodzi mi inna niz została podana w ofercie? Dodatkowo infomuję że cena za osobodzień (czyli tak napradwę cena jednostkowa) przez cały czas jest taka sama jak podał Wykonawca.

2. Czy moge zmienić cenę za całość zamówienia po poprawie oczywistej omyłki rachunkowej? w tej sytuacji kwoty w obu ofertach się obniżą, ale ranking pozostanie taki sam.

3. Czy o poprawie oczywistej omyłki rachunkowej informuję tylko tego wykonawcę u którego w ofercie to poprawiam czy wszystkich?

4. Czy wykonawca musi mi wyrazić zgodę na poprawe oczywistej omyłki rachunkowej?

5. Czy mogę wysłać ewentualne zawiadomienie o poprawie oczywistej omyłki rachunkowej przed decyzją Zamawiającego o dołożeniu środków na realizację zamówienia? - oferta najkorzystniejsza przekracza kwotę jaką przeznaczyliśmy na sfinansowanie zamówieni.

6. Czy rażącą cenę badam po dokonaniu poprawy oczywistej omyłki rachunkowej?

7. Czy po poprawie oczywistej omyłki rachunkowej wpisuję poprawne kwoty w ofertach?

2 (edytowany przez Olek 2018-06-22 09:06:01)

Odp: Oczywista omyłka rachunkowa???

Jeżeli dobrze rozumiem Wykonawca miał podać:
- cenę za osobodzień - np. 100
- cenę za jednego uczestnika za 26 dni - np. 2600 zł
- cenę za całość zamówienia (np. dla 10 osób) - 26000 zł

1. Można, a nawet trzeba. Przeliczasz wg ustaleń SIWZ. Cena za osobodzień nie może ulec zmianie.
2. TAK.
3. Tylko wykonawcę, którego ofertę poprawiasz.
4. Na oczywiste omyłki Wykonawca nie wyraża zgody. Tylko go informujesz.
5. Poprawienie omyłek to jedna z pierwszych czynności podczas sprawdzania ofert, więc najpierw poprawiasz a potem decydujesz czy masz środki.
6. TAK.
7. Jeżeli chodzi o poprawienie oryginalnej oferty Wykonawcy to NIC NA NIEJ NIE POPRAWIASZ. Ewentualnie nalep sobie żółtą kartkę z poprawną ceną.

3

1. Jeśli zmieni się cena jednostkowa ( w tym przypadku za 1 uczestnika) to nie można to zaliczyć do omyłki rachunkowej. Zamawiający nie może ingerować w ceny jednostkowe wykonawców.

2. Poprawa omyłki na zasadzie ponownego przeliczenia wartości oferty poprzez zastosowanie oczywistych działań matematycznych (np. cena jed. x ilość) jest oczywistą omyłką rachunkową.

3. Informuje się tylko tego wykonawcę którego omyłka dotyczy.

4. NIE.

5. Moim zdaniem można  o ile te środki na 100% będą dołożone.

6. TAK

7. Możesz nie musisz ale najlepiej byłoby poprawić ołówkiem

4

ewa409 napisał/a:

5. Czy mogę wysłać ewentualne zawiadomienie o poprawie oczywistej omyłki rachunkowej przed decyzją Zamawiającego o dołożeniu środków na realizację zamówienia? - oferta najkorzystniejsza przekracza kwotę jaką przeznaczyliśmy na sfinansowanie zamówieni.
6. Czy rażącą cenę badam po dokonaniu poprawy oczywistej omyłki rachunkowej?

Swoją drogą raczej nie powinnaś badać rażąco niskiej ceny skoro oferta najkorzystniejsza przekracza kwotę jaką przeznaczyliście na sfinansowanie zamówienia? Prawdopodobnie średnia ofert wychodzi wysoka, ale jeżeli szacunki były dokonane prawidłowo to - wg mnie - są to okoliczności oczywiste i nie musisz badać rażąco niskiej ceny.

5

Bardzo dziękuję za pomoc:)

6

nie konicznie, czasami to zamawiający ma rażąco niską kwotę w budżecie, zrobił bym badanie