Temat: Oczywista omyłka rachunkowa???
Witam
Bardzo proszę o pomoc:)
W przetargu nieograniczonym na zorganizowanie wycieczki 26-dniowej złożone zostały dwie oferty.
W obydwu ofertach żle została obliczona cena za całość zamówienia.
Wykonawcy dokonali obliczeń nie taką metodą jaka została podana. Działania matematyczne jakie należało wykonać zostały wyjaśnione i podane we wzorze formularza oferty.
Wykonawca miał podać:
- cenę za jednego uczestnika za 26 dni pobytu,
- cene za osobodzień,
- cenę za całość zamówienia,
moje pytania są następujące:
1. Czy można to zaliczyć do oczywistej omyłki rachunkowej i dokonać jej poprawy, jeżeli po sprawdzeniu - przeliczeniu działaniami matematycznymi jakie powinny byc zastosowane cena za całość zamówienia, a także za jednego uczestnika wychodzi mi inna niz została podana w ofercie? Dodatkowo infomuję że cena za osobodzień (czyli tak napradwę cena jednostkowa) przez cały czas jest taka sama jak podał Wykonawca.
2. Czy moge zmienić cenę za całość zamówienia po poprawie oczywistej omyłki rachunkowej? w tej sytuacji kwoty w obu ofertach się obniżą, ale ranking pozostanie taki sam.
3. Czy o poprawie oczywistej omyłki rachunkowej informuję tylko tego wykonawcę u którego w ofercie to poprawiam czy wszystkich?
4. Czy wykonawca musi mi wyrazić zgodę na poprawe oczywistej omyłki rachunkowej?
5. Czy mogę wysłać ewentualne zawiadomienie o poprawie oczywistej omyłki rachunkowej przed decyzją Zamawiającego o dołożeniu środków na realizację zamówienia? - oferta najkorzystniejsza przekracza kwotę jaką przeznaczyliśmy na sfinansowanie zamówieni.
6. Czy rażącą cenę badam po dokonaniu poprawy oczywistej omyłki rachunkowej?
7. Czy po poprawie oczywistej omyłki rachunkowej wpisuję poprawne kwoty w ofertach?