Temat: dodatkowe pozycje w kosztorycie ofertowym
Witam, mam pytanko co w sytuacji, gdy w kosztorysie ofertowym WYkonawcy ( tj. robota budowlana) są dodatkowe inne pozycje, których nie ma w przedmiarze robót. Czy oferta jest do odrzucenia ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → dodatkowe pozycje w kosztorycie ofertowym
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, mam pytanko co w sytuacji, gdy w kosztorysie ofertowym WYkonawcy ( tj. robota budowlana) są dodatkowe inne pozycje, których nie ma w przedmiarze robót. Czy oferta jest do odrzucenia ?
Rozliczenie ryczałtowe czy kosztorysowe
kosztorysowe
Poprawić ofertę poprzez nieuezglednieie tych pozycji i pomniejszyc cenę ofertowa o wartość tych pozycji.
Jeżeli w kosztorysie są wszystkie pozycje z przedmiaru + dodatkowe wycenione przez wykonawcę to nie ma co poprawiać.
Marcel - a jak porównać ceny ofert? Bez tych pozycji? Może poprosić o wyjaśnienie kosztorysu? Dlaczego wykonawca dopisał dodatkowe pozycje?
(Art. 87. 1. W toku badania i oceny ofert zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert. Niedopuszczalne jest prowadzenie między zamawiającym a wykonawcą negocjacji dotyczących złożonej oferty oraz, z zastrzeżeniem ust. 1a i 2, dokonywanie jakiejkolwiek zmiany w jej treści.)
Porównujesz ceny takie jakie są w f. ofertowym.
Moim zdaniem nalezy poprawić to jako inną omyłkę i wykreślić te dodatkowe pozycje oraz ponownie przeliczyć ofertę (omyłka rachunkowa). Miałam taką sytuację przy dofinansowaniu unijnym i prosili o wyjaśnienia w tej kwestii. Uznali tą poprawę omyłki jako prawidłową i pozytywnie ocenili postępowanie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc