1

Temat: podane dwa rodzaje monitorów

Witam
co zrobić w sytuacji, gdy wykonawca w formularzu ofertowym wskazał model monitora "X" i podał jego cenę natomiast w załączniku do formularza ofertowego (parametry techniczne) wskazał monitor "Y" i szczegółowo podał jego parametry, które spełniają wymagania zamawiającego. Monitor "X" również spełnia wymagania zamawiającego, jednakże patrząc po stronach internetowych ten model monitora "X" jest z wyższej półki i zapewne nie kosztuje tyle ile wykonawca wskazał w formularzu ofertowym.
Odrzucić czy wezwać o wyjaśnienia?

2

Odp: podane dwa rodzaje monitorów

Wezwałabym do złożenia wyjaśnień. Zobaczysz co napisze wykonawca i na tej podstawie podejmiesz decyzję co dalej.

3

dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że wykonawca potwierdzi że monitor "Y" oferuje który spełnia wymagania a w formularzu cenowym podany model monitora "X" jest omyłką . Jeżeli tak będzie, to jak? poprawić ofertę na podstawie  art. 87 ust. 2 pkt 3 ?

4

Jeżeli wykonawca potwierdzi że właściwy monitor jest wpisany w formularzu ofertowym a omyłkowo załączył parametry innego monitora to wg mnie jest OK. Jeśli zamawiający wymagał kart katalogowych itp. od najkorzystniejszego wykonawcy a nie ma ich w ofercie należy go wezwać do dostarczenia. Jeżeli karty katologowe itp. należało załączyć do oferty to nie można wezwać wykonawcy bowiem jest to treśc oferty.

5

Droga eva , a jak będzie odwrotnie, w formularzu ofertowym się pomylił wpisując model "X " a w załączniku do formularza ofertowego podał model monitora "Y" i jego parametry techniczne  i to model "Y" chciał zaoferować a nie model "X" jak wskazał w formularzu ofertowym

6

Moim zdaniem oferta jest wtedy do odrzucenia. Nie można poprawić formularza ofertowego.

7

A nie mogę od razu odrzucić ?

8

Najpierw wyjaśnić.

9

poprosiłam o wyjaśnienia i zamawiający je przyjął. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam