1

Temat: UNIEWAŻNIENIE POSTEPOWANIA A PROTEST

MAM PYTANIE, W PRZETARGU NIEOGRANICZONYM NIEWPŁYNĘŁA RZADNA OFERTA NIEPODLEGAJĄCA ODRZUCENIU . WYKONAWCY ZOSTAJĄWYKLUCZENI 24 UST 1 PKT 10 NIE SPEŁNIAJA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTEPOWANIU, ODRZUCAM WIĘC 89 UST.1 PKT 5 I UNIEWAŻNIAM POSTĘPOWANIE 93 UST 1 PKT 1.
JEDEN Z WYKONAWCÓW SKŁADA PROTEST NA WG. NIEGO NIESŁUSZNE WYKLUCZENIE I ODRZUCENIE JEGO OFERTY . CZY MOŻE? CZY JEŚLI POSTEPOWANIE UNIEWAŻNIONE TO MA DO TEGO PRAWO?

2

Odp: UNIEWAŻNIENIE POSTEPOWANIA A PROTEST

oczywiscie! zlozyc zawsze moze i musi wykazac interes prawny!

3

TZN NAWET JEŚLI UNIEWAŻNIŁAM POSTEPOWANIE TO I TAK ODCZEKUJĘ 7 DNI NA EWENTUALNE PROTESTY I DOPIERO WTEDY MOGĘ OGŁASZAĆ NOWY PRZETARG

4

To już kiedyś chyba gdzieś było. I chyba opinia większości była taka, ze jeżeli Zamawiający jest pewny, ze miał podstawy do unieważnienia (no, a chyba miał :-P) to nie musi czekać 7 dni z ogłoszeniem kolejnego przetargu.
Z kolei niektórzy wolą "bezpieczniejszą" wersję - na wszelki wypadek poczekać na ewentualne protesty.
Ja w takich przypadkach nie czekam. Od razu ogłaszam nowy.

5

nie musisz czekac... najwyzej uniewaznisz smile

6

to już rzeczywiście było ale nie zupełnie tak, oczywiście możesz od razu ogłaszać gdy unieważniłeś postępowanie bo np wszystkie ofert są drogie - przewyższaję kwotę jaką możesz przeznaczyc na to zamówienie - przecież nikt nie może tego oprotestować bo jak nie masz pieniędzy to nie masz ale co innego gdy wykluczasz wykonawców - nie możesz ogłaszać bo może się okazać że będziesz miała dwa postępowania w tej samej sprawie

7 (edytowany przez lolilap 2008-02-13 11:27:39)

dlaczego nie moze przeciez jesli ma pewnosc ze uniewaznienie jest zgodne z prawem (a przeciez tak jest zawsze wink przynajmniej u mnie) a jak wiadomo zalezy nam na czasie to spokojnie moze wszczynac....

jesli czego nie zycze wplynie protest ktory nalezy uznac , to w przypadku wyboru najkorzystniejszej, w ostatecznosci moze nowe uniewaznic.. a bedzie to napewno "mniejsze zlo" , niz gdyby zadanie nie mialo zostac zrealizowane ze wzgledu na zawalenie terminow... itp. takie moje zdanie nt. ale mozesz sie nie zgodzic smile

8

dzięki, mam pewność że słusznie uniewazniłam , oddalę więc protest i wtedy zacznę nowe postepowanie.
pozdrawim

9 (edytowany przez lolilap 2008-02-13 11:55:47)

po co wiec czekasz na nowe? to nie ma wplywu na waznosc tego postepowania.