1

Temat: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy i 0% stawka VAT

Jednostka oświatowa kupuje urządzenie informatyczne znajdujące się w załączniku do ustawy o VAT i ma prawo do zastosowania przez wykonawcę 0% stawki VAT (po uzyskaniu od swojego ministra zaświadczenia co jest formalnością).
Zamawiający żąda zabezpieczenia w wysokości 10% ceny ofertowej brutto twierdząc, że nie wie czy dostanie zaświadczenie uprawniające do 0% stawki VAT. W mojej ocenie jest w błędzie ponieważ zaświadczenie ministerstwa jest formalnym potwierdzeniem, że szkoła jest jednostką oswiatową natomiast nie odnosi się do przedmiotu umowy. To sprzedawca ponosi odpowiedzialność za zastosowaną stawkę VAT.
Czy ktoś miał do czynienia z podobną sytuacją albo zna wykładnię?
Zamawiający po zrealizowaniu zatrzymuje na okres rękojmii 30% zabezpieczenia co w sytuacji, kiedy Zabezpieczenie wpłacone będzie od kwoty brutto  daje nam zatrzymanie nie 30% ale 36,9% wartości dostawy ponieważ będzie ona z zastosowaniem 0% stawki VAT.

2

Odp: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy i 0% stawka VAT

Z tego co wiem to w większości przypadków zaświadczenie z Ministerstwa to jest formalność, ale pod warunkiem zakupu sprzętu dla jednostki oświatowej a nie przez nią.  Hipotetycznie Zamawiający może zmienić przeznaczenie części/całości zakupu i przeznaczyć go np. na nagrody dla uczniów/studentów. W takim wypadku 0% VAT nie będzie obowiązywała i Zamawiający nie będzie miał prawa żądać zaświadczenia z Ministerstwa.

Czy po zmianie wartości umowy, z tytułu ewentualnej korekty faktury VAT, należało by zwrócić część zabezpieczenia, aby procenty się zgadzały? Nie mam pojęcia.

3

Odp: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy i 0% stawka VAT

W opisywanym przeze mnie przypadku nie wystąpi przypadek korekty faktury VAT. Ten zamawiający (uczelnia wyższa) występuje zawsze do swojego ministra o potwierdzenie zamówienia i dopiero po jego otrzymaniu składa zamówienie do umowy. Faktura więc od razu powstanie z zastosowaniem 0% stawki VAT a więc w momencie zwrotu 70% zabezpieczenia jest 100% jasnośc co do tego,że wartością umowy jest kwota netto.