1

Temat: uprawnienia a podwykonawcy

wsród zadań jakie ma do wykonania firma jest też hydraulika, wykonanwca nie wykazał ani podwykonawców w tej dziedzinie ani nie złożył referencji ad tego. co zrobić?             z działalnosci jaką prowadzi ta firma nie wynika żeby mieli uprawnienia hydrauliczne. pomocy!

2

Odp: uprawnienia a podwykonawcy

marcin napisał/a:

nie wynika żeby mieli uprawnienia hydrauliczne. pomocy!

A to są takie uprawnienia?
Pamiętaj, że uprawnienia trzeba miec tylko wtedy "jeżeli ustawy nakłądają obowiązek posiadania takich uprawnień".

3

Uprawnienia to raz, dwa to trzeba było postawić taki warunek by wykonawca dysponował osobą z uprawnieniami hydraulicznymi o ile rzeczywiście takie są.

4

fakt, złe nazewnictwo, ale czy wezwać do uzupełnienia w referencje, z któtych jasno będzie wynikać, iż wykonywali tego rodzaju roboty?

5

Jak nie było warunku to nic nie muszą uzupełniać a Ty nie masz prawa wzywać

6

warunek był: przedstawić referencje o podobnym zakresie do zakresu robót w moim zadaniu. /u mnie jest to docieplenie, inst. elektryczna i hydraulika/. złożone przez firme referencje dotyczą tylko samego docieplenia. a co z elektryką i CO.  załączono wykaz osób z uprawnieniami dla całego zakresu.

7

Moje prywatne zdanie - warunek jest nieprecyzyjny, przy takich wielobranżowych zamówieniach zawsze jeden temat jest wiodący ze względu na zakres i wartość i do tego tematu żądam doświadczenia a w pozostałych zakresach wymagam dysponowania osobami z upranieniami (jeśli są wymagane). W Twoim przypadku masz 2 wyjścia: uznać to co złożyli lub unieważnić postępowanie ze wskazaniem na to pierwsze.

8

tak sam z siebie uniewaznic ?:)
zgadza sie, nie postawiles warunku przecyzyjnie ... i takie tez dostales referencje....

wyjasnij... 
ale prawde mowiac to pewnie zaden wykonawca nie wiedzial o jakie ref tobie chodzi...

jak W wyjasni, to stwierdzisz, ze jeszcze wymagales na dowoz hydraulika bo masz to w kosztorysie smile np wink i tak w kolko...

jak potwierdzi tobie ze wykonal takie prace nalezy to uznac... tak czy inaczej nie mozesz ingerowac w tresc referencji. i jesli wyjasni ze takie prace (hydrauliczne) zostaly tam wykonane to co zrobisz?? nic wink

9

lolilap napisał/a:

tak sam z siebie uniewaznic ?:)

Czyżbyś nigdy tego nie praktował Lolilap? wink smile

10

rzadko ale jednak smile heh a Ty?

11

Mi sie zdarzyło ale to Ty powątpiewałeś unieważnianie sam z siebie smile

12

nieee w tej sytuacji jedynie...!

13

marcin nie żądał precyzyjnie jakie mają mieć doświadczenie , a oni złożyli że mają doświadczenie np w ociepleniu i ok. musi to uznać za wystarczające nie ma prawa kaprysić oferta jest dobra, unieważnić tez nie ma prawa "sam z siebie" widocznie niegdy żadana kontrola tego u was nie kontrolowała - patrz art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 17.12.2004 o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych

14

ja takich niesprecyzowanych zapisow nie stosuje od kilku lat wiec nie mialaby takiej mozliwosci,.... co do wyjasnienia - ma taka mozliwosc!!!
lecz - i o tym mysle od poczatku - co w przypadku jesli nie potwierdzi wykonania danego zakresu?? smile
dlatego pewnie masz racje ze takowe ref powinien uznac i dac sobie spokoj z wyjasnianiem niejasnego... a na przyszlosc pomyslec wczesniej..

15

danaug napisał/a:

unieważnić tez nie ma prawa "sam z siebie" widocznie niegdy żadana kontrola tego u was nie kontrolowała - patrz art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 17.12.2004 o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych

To chyba żarcik ?

16

w żadnym wypadku - postępowanie wszczynasz celem udzielenia zamówienia a nie badania rynku, a unieważnianie bez mocnej podstawy prawnej jest naruszeniem dysypliny za co idzie się na komisję dyscyplinarną

17

O jakim badaniu rynku piszesz bo nie bardzo rozumiem ?

18

chodzi o cel wszczynania postepowania - jeżeli celem nie jest udzielenie zamówienia no to nie wiem może jakieś "badanie rynku"

19

??

20

Juz zupełnie zgłupiałem - jakie badanie rynku? Ja ogłaszam postępowanie żeby udzielić zamówienia a jak ma wade prawną to je uwalam - wszelkie możliwe przepisy nie tyle mi na to pozwalają co mi to nakazują.

21

ok. wada prawna to może zbyt ogólne stwierdzenie - ale nie o to chodzi, moja wypowiedź była w kontekście radzenia marcinowi że albo uwzględnia ofertę tak jak jest czyli z doświadczeniem jakie wykazał wykonawca albo uniewaznia post. i o to mi chodziło że nie moż unieważnić bo zapomniał żądać konkretnie, żądał "ogólnie" - miał takie prawo, dostał "ogólnie" i oferta jest ok.

22

No to jesteśmy w domu - wreszcie wiem o czym pisałaś. Nie zmienia to w niczym faktu, że arbitrzy wielokrotnie nie podzielali Twojego stanowiska odnośnie prawa do ogólności warunków smile

23

to prawda, warunki udziału to jeden z ważniejszych tematów i dość łatwo dostępny "bilet"  do arbitrażudlatego ważne jest aby odpowiednio ocenic to co napisał zamawiający - w przypadku marcina nie wiemy tego więc tak ogólnie to tyle

24

wracając do referencji: KIO/UZP/11/07 z 02.01.2008