1 (edytowany przez lisvitalis 2018-07-19 07:05:56)

Temat: brak dokumentów do oceny

Proszę o podpowiedź. PNO na ochronę, punktujemy cenę i doświadczenie. W SIWZ jest zapis, że wraz z ofertą składa się druk oferta, oświadczenia - standard. Zabrakło jednak zapisu, że składa się również wykaz usług, żeby móc punktować doświadczenie. Czterech na pięciu mimo wszystko wykaz wraz z ofertą złożyło ale jeden jednak nie złożył. I teraz jesteśmy w kropce bo nie ma specjalnie jak porównać ofert, żeby przydzielić punkty za doświadczenie w związku z czym nie możemy wybrać oferty najkorzystniejszej. Czy jest jakiś sposób, żeby tego co nie złożył wezwać do złożenia przed przyznaniem punktacji, czy też postępowanie do unieważnienia?

2

Odp: brak dokumentów do oceny

Oceniacie na zasadzie matematycznej formuły przyznawania punktów, czyli oceniana do najlepszej?

3

podstawy do unieważnienia myśle że nie ma, a która w rankingu jest ta oferta jeśli dostanie max za doświadczenie?

4

a nie można mu przyznać 0 pkt za doświadczenie??

5

Po dogłębnej analizie doszliśmy do wniosku że unieważniamy i to zrobiliśmy. Nie mogliśmy przyznać 0 za doświadczenie, bo w SIWZ zabrakło zapisu, że na tym etapie wymagamy złożenia wykazu, więc nie mieliśmy podstawy do punktowania (a ten wykaz był jednocześnie potwierdzeniem warunków udziału więc się chyba zakręciliśmy). Gdybyśmy jednak przyznali 0 pkt to mogliby nam zarzucić, że oni doświadczenie mają, ale nie żądaliśmy dokumentów wraz z ofertą, więc nie złożyli i trzeba by to odkręcać. Niezależnie od tego czy dostaliby max, czy 0 pkt i tak nie wygrywają, ale nie ma podstawy po przyznania punktów. Unieważnienie już się dokonało więc po temacie. Ale jedno pytanie - czekać 5 dni na ewentualne odwołanie (choć wydaje się że nie będzie), czy mogę ogłaszać kolejne postępowanie już dziś?

6

Przypadek nie jest jednoznaczny. Jeżeli macie czas ja bym czekał.

7 (edytowany przez lisvitalis 2018-07-20 06:27:39)

No właśnie czasu to nie mamy teraz zbyt wiele. Doczytałem art. 180 i na unieważnienie postępowania odwołanie nie przysługuje. Co najwyżej mogą mi napisać informację z art. 181, tyle, że podtrzymując wówczas nasze stanowisko w sprawie unieważnienia i tak nie zbadamy ofert ponownie i nie unieważnimy unieważnienia. Jeszcze przemyślimy ale te 5 dni wydają się jak na wagę złota. Czy dobrze myślę z tym 180 i 181?