1

Temat: Przetarg na 1 część a SIWZ ma 3 części???

Zleciliśmy, po przeprowadzeniu Przetargu, wykonanie aktualizacji dokumentacji wraz z opracowaniem SIWZ. W SIWZ jest zapis o możliwości składania ofert częściowych (mamy 3 części). Zapisy dotyczące przedmiotu zamówienia, warunków udziału w postępowaniu, wadiów odnoszą się do każdej z 3 części. Teraz chcielibyśmy ogłaszać postępowania odrębnie na poszczególne części i zwróciliśmy się do firmy która opracowywała SIWZ o przygotowanie oferty na podział pierwotnej SIWZ na 3 - dla każdej części (zadania) osobnej. Firma zaproponowała jednak zbyt wysoką cenę, a my nie chcemy zlecać tego komu innemy (lub rozdzielać tego własnymi siłami), żeby to dalej ta firma ponosiła odpowiedzialność za zapisy SIWZ. I tu moje pytanie: Czy mogę nie rozdzielać SIWZ pozostawiajac ją w takiej formie w jakiej przygotowała ją dla nas ww. firma dodając jakieś zapisy, np. że w niniejszym (toczącym się) postepowaniu mają zastosowanie zapisy dotyczace tylko części I a części II i III nie są przedmiotem niniejszego postępowania? Czy ktoś ma jakieś doswiadczenia w tym zakresie lub pomysły jak przeprowadzić postępowanie na tylko jedną część mając SIWZ z zapisami, że tych części jest więcej niz 1.
Za pomoc z góry dziękuję.

2 (edytowany przez Marko 2008-02-13 13:06:10)

Odp: Przetarg na 1 część a SIWZ ma 3 części???

Ach - chcesz ogłaszać osobno - nie doczytałem.
Czy nie można po prostu wyciąć zapisów dotyczących części II i III ?

3

a co chcecie osiągnąć tym że ogłosicie dla każdej cz. osobno - na pewno więcej roboty a poza tym?

4

Marko napisał/a:

Czy nie można po prostu wyciąć zapisów dotyczących części II i III ?

Tzn. jak wyciąć? Otrzymujemy od wykonawcy SIWZ w wersji papierowej i elektronicznej (format .pdf do którego obróbki nie mamy oprogramowania). A poza tym wykonawca może powiedzieć, że wprowadzamy zmiany do materiałów przez niego przygotowanych i on nie poniesie żadnych konsekwencji z tego tytułu. Więc może lepiej nie wycinać a jedynie wpisać że obowiązują zapisy dla części I a dla II i III nie. Takie jest moje skromne zdania ale mogę się mylić bo nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie     

danaug napisał/a:

a co chcecie osiągnąć tym że ogłosicie dla każdej cz. osobno - na pewno więcej roboty a poza tym??

Zadanie dotyczy wykonania kanalizacji dla 3 obszarów (I wartość 9 mln, II wartość 12 mln, III wartość 17 mln). Ubiegamy się o środki z Funduszu Spójności, które dostaniemy (albo nie). Czekamy już bardzo długo a teraz okazuje sie że minister Bieńkowska obcięła w całej Polsce środki na kanalizacje. Jedyną szansą jest ogłaszanie przetargów dla każdego obszaru z osobna. Więc z tego powodu moje pytanie.

5

oczywiście że możesz zrobić zapis że zamówienie dotyczy jedynie opisanej w siwz cz.I - polecam w tytule i nie tylko ogłoszenia umieszczanego w biuletynie umieścić zapis dot cz.I, ponadto zapis w ofercie i wyjaśnienie dot. sposobu oblicznia ceny oferty - lepiej byłoby przerobić siwz ostatecznie to nie ta firma tylko wy będziecie odpowiedzialni za postępowanie - ( ta firma nie będzie ponosiła odpowiedzialności za zapisy siwz - tak jak piszesz - wyobraź sobie konkretną sytuację i znajdź sposób na przelanie konsekwencji na ta firmę - nie widzę) uważam że siwz należy opracowywać samodzielnie

6

danaug napisał/a:

...ostatecznie to nie ta firma tylko wy będziecie odpowiedzialni za postępowanie - ( ta firma nie będzie ponosiła odpowiedzialności za zapisy siwz - tak jak piszesz - wyobraź sobie konkretną sytuację i znajdź sposób na przelanie konsekwencji na ta firmę - nie widzę) uważam że siwz należy opracowywać samodzielnie

Konsekwencje w sensie takim, że my musimy uzyskać akceptację SIWZ od Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i to właśnie ta firma ma to doprowadzić do pozytywnego końca. Oczywiście zgadzam się, że SIWZ należy opracowywać samodzielnie bo wtedy wiem że wszystko jest ok a teraz mamy taką sytuację, że firma kasuje duże pieniądze za to, pomimo tego że wzorcowe SIWZ są na stronie internetowej NFOŚiGW a ja im podaję rzeczy których tam nie ma tj. warunki udziału, kwoty wadiów itp. i ja to robię niestety za grosze w stosunku do tego co bierze firma - ale tak to u nas jest, innym mozna dać ale pracownikowi nie. Smutne ale prawdziwe.

7

wiem niestety tak jest nie tylko u cibie, szefowie nie doceniają swoich pracowników
a z tą akceptacją siwz to nie taki daibeł straszy - zapewniam - no cóz ale to już po fakcie
na pewno zrobiłbyś nie gorszą specyfikację i miałbyś satysfakcję a tak ci wyzyskiwacze biorą wszystko od ciebie i dostaja kasę (nie małą)
sprubój pewną ręką zrobić ten podział - ale jest to gorsze niż poprawienia siwz (uwga na warunki)

8

Wracam do tematu bo mam decyzję Burmistrza żeby rozpoczynać postępowanie na jedną części. Oczywiście jakoś muszę sobie poradzić z rozdzieleniem SIWZ (wytnę część II i III lub dam informację że postępowanie dotyczy tylko części I).
I tu nasuwa się pytanie: Jak oszacować wartość zamówienia?
SIWZ obecnie mamy na wykonanie robót związanych z wykonaniem kanalizacji sanitarnej w trzech niezależnych dzielnicach miasta. Jest mozliwość składania ofert częściowych na poszczególne obszary.
Ale teraz jest decyzja, że przetarg tylko na jedną część. Na każdą część mamy opracowane niezależnie od siebie dokumentacje projektowo-kosztorysowe. Na każdą uzyskaliśmy decyzję pozwolenia na budowę. Technicznie te obszary są niezależne od siebie. Fakt, że te trzy obszary znalazły się w jednej SIWZ wynikał z możliwości uzyskania środków z Funduszu Spójności. I oczywiście szacunkowa wartość dla trzech obszarów jest powyżej 5.150.000 euro.
Ale teraz sytuacja się zmieniła. Pani minister Bieńkowska obcięła fundusze na projekty związane z kanalizacjami. Jesteśmy na liście która i tak nie gwarantuje, że dostaniemy dofinansowanie. Jak postąpilibyście przy szacowaniu wartosci zamówienia, ogłaszając przetarg na jedną tylko część. Czy dalej przyjmowalibyście wartość trzech obszarów, czy też przyjelibyście wartość z kosztorysu dla jednego konkretnego obszaru (wartość ok. 5 mln zł). Dodaję, że gdyby nie Fundusz Spójności zadania realizowane by były odrębnie.

9

Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć na temat powyższego zagadnienia? Proszę smile

10

z tego co piszesz wynika że raczej w tym roku nie przystąpicie do realizacji II i III cz. po drugie dla tych zadań są odrębne pozwolenia na budowę - ja potraktowałabym to zadanie jako odrębne tym bardziej że dzielenie tych zadań nie wynika z chęci ominięcia ustawy a z konkretnych przyczyn - śr. fin. (to moje zdanie)