1

Temat: Sposób porozumiewania się zamawiającego z wykonawcami.

1. PN powyżej progów.
2. W treści SIWZ zamawiający ma zapis, że komunikacja pomiędzy zamawiającym, a wykonawcami odbywa się za pośrednictwem operatora pocztowego/posłańca/osobiście/przy użyciu środków komunikacji elektronicznej.
W treści SIWZ jest ponadto zapis,że forma pisemna przewidziana jest do złożenia, zmiany i powiadomienia zamawiajacego o wycofaniu oferty.
3. Czy wykonawca wezwany do złożenia dokumentów i oświadczeń w związku z art. 26 ust. 1 może przesłać je w formie skanów, tj. skany podpisanych przez siebie oświadczeń oraz skany potwierdzonych przez siebie za zgodność z oryginałem dokumentów?

2 (edytowany przez wadialny 2018-07-20 12:28:19)

Odp: Sposób porozumiewania się zamawiającego z wykonawcami.

darioberni

Zobacz poniżej:

§ 14. 1. Oświadczenia, o których mowa w rozporządzeniu dotyczące wykonawcy i innych podmiotów, na których zdolnościach lub sytuacji polega wykonawca na zasadach określonych w art. 22a ustawy oraz dotyczące podwykonawców, składane są w oryginale.
2. Dokumenty, o których mowa w rozporządzeniu, inne niż oświadczenia, o których mowa w ust. 1, składane są w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem.
3. Poświadczenia za zgodność z oryginałem dokonuje odpowiednio wykonawca, podmiot, na którego zdolnościach lub sytuacji polega wykonawca, wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego albo podwykonawca, w zakresie dokumentów, które każdego z nich dotyczą.
4. Poświadczenie za zgodność z oryginałem następuje w formie pisemnej lub w formie elektronicznej.

3

Odp: Sposób porozumiewania się zamawiającego z wykonawcami.

podpisane kwalifikowanym podpisem tworzą dokument