1

Temat: zapis dot. wadium

Witam
Mam w SIWZ takie zapis: "wadium nie może mieć zapisów ograniczających obowiązek jego zapłaty".  Wykonawca zwrócił się z prośbą o doprecyzowanie o jakie zapisy chodzi. Jak mam mu odpowiedzieć ? mieliście takie przypadki? nie chcę zrezygnować z tego zapisu bo to doprowadziłoby do zmiany treści ogłoszenia (postępowanie powyżej progów) a tym samym musiałabym zachować co najmniej 15 dniowy termin na składanie ofert (art. 12a ust. 2 pkt 1 ustawy pzp).

2

Odp: zapis dot. wadium

płatność bezwarunkowa i na każde żądanie Zamawiającego w przypadku ....

3

Witam
wykonawca zadał mi takie zapytanie:

uwagi na zapis SIWZ Rozdział VII, pkt 2: Wadium nie może mieć zapisów ograniczających obowiązek jego zapłaty.

Będę wdzięczna za potwierdzenie, że standardowy zapis w projekcie gwarancji bankowej, tj. ?Państwa pisemne żądanie zapłaty powinno być przesłane do nas na adres: ............................................ za pośrednictwem banku prowadzącego Państwa rachunek, celem potwierdzenia, że podpisy złożone na żądaniu zapłaty należą do osób uprawnionych do zaciągania zobowiązań majątkowych w Państwa imieniu?,

Jest zgodny z treścią SIWZ dot. niniejszego postępowania". ?

Jak należałoby odpowiedzieć, dziękuję z góry za szybką odpowiedź .

4 (edytowany przez wadialny 2018-08-02 20:56:24)

Może tak odpowiedz wykonawcy:

Wadium może być wnoszone w jednej formie lub kilku formach określonych w art. 45 ust. 6 Pzp. Form wadium wskazanych w tym przepisie nie mogą zastąpić ich substytuty, np. akredytywa lub blokada środków na rachunku bankowym wykonawcy. Wadium wniesione w formie gwarancji i poręczeń, o których mowa w art. 45 ust. 6 pkt 2-5 Pzp, musi mieć taką samą płynność jak wadium wniesione w pieniądzu, co oznacza, że dochodzenie roszczenia z tytułu zapłaty wadium wniesionego w formie tych gwarancji i poręczeń nie może być utrudnione. Treść gwarancji i poręczeń, o których mowa w art. 45 ust. 6 pkt 2?5 Pzp, powinna wyraźnie, jasno i konkretnie określać przypadki uprawniające zamawiającego do zatrzymania wadium, tak, aby nie występowały wątpliwości co do zakresu odpowiedzialności gwaranta lub poręczyciela ani żadne ryzyka mogące czynić niemożliwym zrealizowanie przez zamawiającego przysługującego mu prawa zatrzymania wadium. Gwarancja lub poręczenie, o których mowa w art. 45 ust. 6 pkt 2-5 Pzp muszą mieć charakter bezwarunkowych i płatnych na żądanie zamawiającego.

5

a szerzej to dokonuję odpowiednich zapisów w SIWZ. Potem w. przesyła mi draft do akceptacji i tylko w formire przeze mnie akceptowanej moze go złozyć. Firmy na ogół poddają się moim zmianom (niektóre juz mają szablon pode mnie) smile