26 (edytowany przez Katiqq 2018-08-09 14:55:29)

Odp: info z pierwszych JEDZ elektronicznie

Janku nie jesteś walnięty. Niektórzy tylko mają problemy z pisownią. Strach pomyśleć co można znaleźć w dokumentach generowanych przez takich pracowników.

Abstrahując od powyższego: zażądałam JEDZa w pdf. otrzymałam plik z rozszerzeniem doc.xades
Nijak nie mogę otworzyć tego dokumentu, aczkolwiek program (chyba) Smart sign widzi jego podpis.
Rozumiem, że wzywam do uzupełnienia?

W drugim przypadku dokument odszyfrowany i otwarty w pdf. Pokazuje mi się informacja, że podpis jest nieprawidłowy. Dokument albo się nie wczytuje, albo już sama nie wiem co jest powodem braku możliwości zweryfikowania na stronie weryfikacjapodpisu.pl. Co z tym począć?

Zamawiający zmienił treść formularza ofertowego dopisując do niego ośw. zw. z RODO. Niestety wykonawca złożył ofertę na formularzu bez tego zapisu. Postępowanie pow. progów z dofinansowaniem. Jak wybrnąć z tej sytuacji? Wezwać do wyjaśnień, ew. uzupełnienia oświadczenia, które pominął w formularzu?

27

Wspaniale, za chwilę ja będę otwierał te cudaki.

28

I nic nie podpowiesz?

29 (edytowany przez Lazar 2018-08-10 05:13:31)

1. Plik doc.xades należy otworzyć w programie SmartSign (zakładka weryfikowanie) i kliknąć pokaż dokument.
2. Podpisane pliki najlepiej weryfikować dedykowanymi do tego programami np. Smartsign lub Szafir
3. Wykonawca nie ma obowiązku złożenia formularza ofertowego zawierającego klauzulę informacyjną o ochronie danych osobowych. To administrator danych ma obowiązek informować o przetwarzaniu danych osobowych.

30

przepraszam ale ja tutaj na pisowni się nie skupiam,  jeśli Was to razi poprawię się...

31

Lazar napisał/a:

1. Plik doc.xades należy otworzyć w programie SmartSign (zakładka weryfikowanie) i kliknąć pokaż dokument.
2. Podpisane pliki najlepiej weryfikować dedykowanymi do tego programami np. Smartsign lub Szafir

Po rozmowie z wystawcą certyfikatu dowiedziałam się, że wykonawca przesłał sam podpis bez JEDZA. Jak żyć smile

32

hahahaha

33

Katiqq napisał/a:
Lazar napisał/a:

Po rozmowie z wystawcą certyfikatu dowiedziałam się, że wykonawca przesłał sam podpis bez JEDZA. Jak żyć smile

Padłam lol

34

ja bym przyjął ten podpis, bez jedza, jednak podpis najważniejszy zawsze był

35

Podepnę się pod temat. Jak myślicie.
Czy powinnam wzywać do uzupełnienia pełnomocnictwa do podpisania Jedza, Wykonawcę ostatniego z rankingu w procedurze odwróconej?
Oferty podpisane prawidłowo. Niestety Jedze podpisane przez innych ludków (nie podpisujących ofert). I albo brak pełnomocnictwa do podpisania Jedz albo złożone w złej formie.
Biorąc pod uwagę że to procedura odwrócona i badam oświadczenie wstępne tylko pierwszego z rankingu - nie powinno mnie to interesować. Ale widzę w ofercie te pełnomocnictwa i wiem że forma jest zła lub weryfikując podpisy, dochodzę do wniosku że Jedza podpisał kto inny niż ofertę, a pełnomocnictwa brak.
Może ktoś miał podobną sytuację i wie jak postąpić?

36

niestety, wzywasz na podstawie art. 26 ust. 3a na tym samym etapie co RNC, omyłki, czyli od wszystkich

37

Ktoś ma inne zdanie?
Bo jeśli wzywam tzn. że badam wszystkie Jedze pod względem formalnym, czyli czy zostały podpisane przez prawidłowo umocowane osoby.

38 (edytowany przez janek159 2018-10-25 16:29:47)

No jeżeli jest tu takie doradztwo to niedobrze. Absolutnie cię nie interesują jedze pozostałych w odwróconej.

39 (edytowany przez eva 2018-10-26 05:37:51)

W procedurze odwróconej badasz JEDZ tylko najkorzystniejszego wykonawcy. W przypadku gdyby oferta była podpisana przez inne osoby niż wskazane np. w KRS i nie byłoby pełnomocnictwa to wtedy wzywasz smile W Twoim przypadku nie interesuje cię JEDZ wykonawcy, który jest ostatni w rankingu.

40

Co robicie w sytuacji kiedy wykonawca składa JEDZ elektronicznie wszystko cacy ale go nie zabezpieczy hasłem? Nic? Wezwanie moim zdaniem byłoby bez sensu. Zgodnie z wytycznymi UZP uzupełniony JEDZ nie musi już być zaszyfrowany hasłem.

41

przepraszam nie doczytałam , że chodzi o pełnomocnictwo do jedza

42

A ja mam taki problem dotyczący dokumentu JEDZ:

Wg KRS ?oświadczenia woli w imieniu banku składają przynajmniej dwaj członkowie zarządu lub jeden członek zarządu i osoba do tego przez zarząd upoważniona (pełnomocnik) albo dwóch pełnomocników ustanowionych bezpośrednio przez zarząd?.  JEDZ został przesłany elektronicznie z kwalifikowanym podpisem elektronicznym tylko jednej osoby z Zarządu.
1) Czy ESPD zaimportowany ze strony internetowej https://ec.europa.eu/ umożliwia podpisanie dokumentu przez 2 osoby?
2) Jak wybrnąć z sytuacji, bo chyba nie jest możliwe udzielenie pełnomocnictwa do samodzielnego składania oświadczenia tylko dla jednej osoby?
Pozdrawiam

43

Możecie wezwać do złożenia wyjaśnień, ale skoro z KRS wynika sposób reprezentacji, to muszą uzupełnić JEDZ.

44

gabrycha napisał/a:

A ja mam taki problem dotyczący dokumentu JEDZ:

Wg KRS ?oświadczenia woli w imieniu banku składają przynajmniej dwaj członkowie zarządu lub jeden członek zarządu i osoba do tego przez zarząd upoważniona (pełnomocnik) albo dwóch pełnomocników ustanowionych bezpośrednio przez zarząd?.  JEDZ został przesłany elektronicznie z kwalifikowanym podpisem elektronicznym tylko jednej osoby z Zarządu.
1) Czy ESPD zaimportowany ze strony internetowej https://ec.europa.eu/ umożliwia podpisanie dokumentu przez 2 osoby?
2) Jak wybrnąć z sytuacji, bo chyba nie jest możliwe udzielenie pełnomocnictwa do samodzielnego składania oświadczenia tylko dla jednej osoby?
Pozdrawiam

jeśli każdy z nich podpisze 2 jedze osobno ale o takiej samej treści to OK