1

Temat: zmiana terminów płatnościach w WR PILNE

Witajcie, prowadzimy postępowanie w WR na podstawie 67.1.4 tj. po wcześniejszym przetargu. W przetargu mieliśmy zapisane że faktura będzie wystawiona po podpisaniu protokołu odbioru czyli zapłata za usługę nastąpi na koniec, po całkowitym jej wykonaniu, termin płatności 14 dni. Wykonawca w WR chciałby wystawiać  faktury co miesiąc i ewentualnie wydłużyć termin zapłaty do 30 dni. Sama usługa będzie trwała 3 mies.
Czy taka zmiana jest dopuszczalna skoro w WR prowadzonej na podstawie tego przepisu warunki zamówienia nie mogą zmienić się w istotny sposób? Czy to zmiana istotna czy nie?

2

Odp: zmiana terminów płatnościach w WR PILNE

Pytanie o jakiej wartości jest mowa? I co stanowi dokładnie podstawę faktyczną zastosowanego trybu?

3

jeśli art. 67 ust. 1 pkt 4) został tu zastosowany to ja bym nie pozwoliła na taką zmianę, to mogłoby w pierwszym postępowaniu nakłonić Wykonawców do złożenia oferty bo płatność byłaby regularnie co miesiąc, a nie na zakończenie usługi.

4

Zastanawiamy się czy to jest istotna zmiana, wynagrodzenie się nie zmienia, nie jest to też zaliczkowanie. Nadal będzie płatność za wykonany przedmiot tylko że sukcesywnie. Może jakieś były orzeczenia KIO lub opinie UZP?

5

1. Czy w tym postępowaniu jest dofinansowanie?
2. Według mnie zmiana warunków płatności może zostać uznana przez kontrolujących jako istotna.

6

Tak, jest dofinansowanie unijne. Kierownik chce się zgodzić dlatego potrzebuję jakiś opinii, orzeczeń.

7

Poprzez analogię do Art.  144. 1e. 2) a) zmiana wprowadza warunki, które, gdyby były postawione w postępowaniu o udzielenie zamówienia, to w tym postępowaniu wzięliby lub mogliby wziąć udział inni wykonawcy lub przyjęto by oferty innej treści

Taka zmiana jest istotna i na 100% zostanie to zakwestionowane przy kontroli postępowania.

8

Też tak uważam, ale kierownik chce mieć "twardy" dowód a nie na moje słowo. Mam jakieś orzeczenia o zaliczkowaniu, ale to zupełnie co innego.