1

Temat: Istotna zmiana umowy?

Przetarg na dostawę samochodu asenizacyjnego. W OPZ Zamawiający wymagał srebrnego koloru kabiny. Wykonawca zaoferował samochód o kabinie koloru srebrnego natomiast, dostarczył samochód z kabiną koloru białego. Czy dopuszczenie dostawy o innym kolorze niż wymagany/zaoferowany będzie istotną zmianą umowy? Kolor nie wpływa na funkcjonalność samochodu. Nie mniej jednak podstawą do wystawienia faktury za samochód jest dokonanie odbioru bez zastrzeżeń, a na chwilę obecną komisja odbiorowa ma zastrzeżenie właśnie do koloru. Stąd pomysł na wprowadzenie zmiany do umowy polegającej na dopuszczeniu innego koloru kabiny. Dodam, że w dopuszczalnych istotnych zmianach umowy takiej zmiany nie przewidziano, więc pytanie czy możną ją uznać za zmianę nieistotną?

2

Odp: Istotna zmiana umowy?

Niech dostarczy to co opisano w SIWZ, ja miałem przypadek kiedy zaoferowali samochód na podwoziu marki X a dostarczyli samochód na podwoziu marki Y big_smile
Oczywiście nie przyjąłem.

3

Jak dla mnie nie może być aneksu. Przedmiot zamówienia musi być zgodny z wymogami siwz. Wykonawca musi dostarczyć samochód z kabiną koloru srebrnego wink

4

bazylek - Twój przypadek jest zgoła innych od Marcela, o ile w Twoich przypadku nie ma możliwości odbioru bez zastrzeżeń, o tylko w przypadku Marcela ja by, przeszkód nie widział.

5

A ja widziałem, inny model inne parametry!!!

6 (edytowany przez Marta 2018-09-11 06:14:11)

Wg  mnie skoro w siwz jest wpisane kolor srebrny,  to na taki czekacie.
taka zmiana ma wpływ na konkurencję