1

Temat: przetargi na projekty budowlane

Witam wszystkich...
w tym roku muszę zamówić 3 projekty budowlane na budowę bądź rozbudowę 3 zupełnie innych i niezależnych od siebie inwestycji. Koszt każdego z nich oscyluje wokół kwoty 35 tys. zł. Czy muszę zsumować wartość wykonania wszystkich projektów i ogłośic przetarg czy mogę każdy projekt potraktować jako oddzielne zamówienie i zawrzeć umowy z projektantami w myśl art. 4.?

2 (edytowany przez Maarta 2008-02-15 08:24:01)

Odp: przetargi na projekty budowlane

Masz trzy różne zamówienia więc traktujesz je oddzielnie. Chyba ze chcesz zlecic wykonanie tych trzech projektów jednemu wykonawcy wtedy możesz potraktowac to jako jedno zamówienie i ogłaszasz przetarg.

3

...no tak, ale łączna wartośc tych trzech zamówień przekracza wartość 14 tys euro. Umowę na chcę podpisać z trzema innymi projektantami.  Czy w związku z tym muszę ogłaszac 3 przetargi?

4

Czy jednemu czy trzem to nie ma znaczenia. Każdy projekt dotyczy innej roboty budowlanej i nie ma podstaw do sumowania tych zamówień

5

No dobrze, a jeżeli zamówienie na dzień dzisiejszy obejmuje tylko wykonanie projektu, a realizacja robót odbędzie się w czasie przyszłym nieokreślonym to nie można zsumować tych projektów i potraktować jako całość?

6

Można zsumować, tylko po co ?

7

To racja, pytanie padło z ciekawości, widziałam u siebie w dokumentacjach kilka takich zamówień. Wydaje mi się, że wiązało to sie  z tym, że akurat w tym czasie fundusze na to pozwalały. A z realizacją już różnie bywa wink