1 (edytowany przez memphis 2018-09-17 08:30:54)

Temat: Art. 26 ust. 2 a ust. 3

Bardzo proszę o pomoc.
Mam taki problem. Wykonawca został wezwany do złożenia dokumentów w trybie Art. 26 ust. 2. Wykonawca dokumenty złożył, ale po terminie (jeden dzień opóźnienia) i przed wezwaniem do uzupełnień w trybie Art. 26 ust. 3.
Czy dokumenty te można przyjąć, czy formalnie trzeba wezwać wykonawcę do uzupełnienia? Jeśli nie trzeba wzywać, to czy dokumenty złożone po terminie należy traktować jako samouzupełnienie dokumentów?  Ewentualnie, czy wykonawcy nie będzie przysługiwało uzupełnienie braków itp.?

2

Odp: Art. 26 ust. 2 a ust. 3

Miałam podobną sytuację. Wykonawca na wezwanie z art. 26 ust. 2 złożył wymagane dokumenty po terminie (dzień później niż wyznaczony pierwotny termin). Po konsultacji z prawnikiem wezwałam wykonawcę w trybie art. 26 ust. 3, o potwierdzenie, że przesłane dokumenty są aktualne lub o przesłanie aktualnych dokumentów.

3

To co eva proponuje ma sens hmm

4

Takie zalegalizowanie dokumentów ma sens, o ile dokumenty nie wymagają uzupełnień. A co jeśli jednak wymagają? Czy w ogóle można uzupełnić dokumenty formalnie niezłożone (albo poświadczyć aktualność)? Uzupełnienie dokumentów w trybie 26.3 po terminie miało poważne skutki dla wykonawcy. Po coś się jednak określa te terminy w postępowaniu hmm
Może wyjściem z sytuacji mogłoby być wezwanie wykonawcy do ponownego złożenia wszystkich dokumentów i jednoczesne wskazanie wszystkich braków i błędów?

5

No to może inaczej. Wzywasz w trybie 26.3 ponieważ w trybie 26.2 wykonawca "nie złożył", z tym że informujesz go o tym, że te dokumenty owszem przyszły ale po terminie i nie dokonujesz ich oceny. Dajesz wykonawcy dwie możliwości: może złożyć on nowe dokumenty w odpowiedzi na wezwanie z art. 26.3 albo wskazać, że dokumenty te znajdują się w posiadaniu zamawiającego i są one aktualne. W sytuacji, kiedy wykonawca w odpowiedzi na niniejsze wezwanie dokona wskazania jak wyżej ? nie jest On zobowiązany do złożenia wskazanych dokumentów/ oświadczeń (zamawiający uzna, iż są one złożone w trybie wezwania z art. 26 ust. 3 ustawy).

6

drobnym drukiem dopisałbym czy te pierwotnie złożone dokumenty są ok

7

Dzięki wielkie.