1

Temat: Drugie kryterium - doświadczenie pracowników

Witam! Będę rozpisywał postępowanie na usługę przeprowadzenia kursu florysta-bukieciarz. Jak myślicie mogę zastosować poza cenowe kryterium jakim jest "doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia"?

Ponadto zastanawiam się nad żądaniem wskazania w ofercie przez Wykonawcę osoby, która będzie np. realizowała kurs na podstawie umowy o pracę - będzie trochę ciężko tego żądać ponieważ kurs będzie trwał 60 godzin, czy mogę z tego w ogóle zrezygnować?

2

Odp: Drugie kryterium - doświadczenie pracowników

1) Jeśli postawisz kryterium doświadczenie osoby, musisz jasno napisać za co przyznasz punkty (jakie doświadczenie oceniasz), np. za każdy przeprowadzony przez tę osobę kurs florystyczny osoba ta otrzyma 25 pkt, nie więcej jednak niz 100 pkt (razy waga %).

2) https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych-2/opinia-dotyczaca-art.-29-ust.-3a-ustawy-pzp-uwzgledniajaca-wspolne-stanowisko-prezesa-urzedu-zamowien-publicznych-oraz-generalnego-inspektora-danych-osobowych-z-dnia-28-kwietnia-2017-r.

Jeżeli wykażesz, że czynności w zakresie realizacji zamówienia nie będą polegały na wykonywaniu pracy w rozumieniu art. 22 § 1 Kodeksu pracy.

3

Dzięki wielkie GallAnonim

4

Witam! Nurtuje mnie jeszcze ten temat, a jak się to ma do komentarza poniżej:

https://www.wprzetargach.pl/kategorie/warto-wiedziec-o-tym-ze/doswiadczenie-wykonawcy-nie-moze-byc-kryterium-oceny-ofert

Śmiało mogę podeprzeć się art. 91 ust. 2 pkt 5? uPzp??

5

Zastosowałem drugie kryterium - doświadczenie osoby prowadzącej kurs.

Ocenie zostanie poddane doświadczenie zawodowe osoby prowadzącej kurs tj. osoby wyznaczonej do realizacji przedmiotu zamówienia, wskazanej w formularzu oferty. Do oferty należało dołączyć dokumenty potwierdzające posiadanie przestawionego doświadczenia.

Co jeśli jedna z firm wskazała w formularzu oferty osobę i 3 kursy przez nią przeprowadzone, natomiast nie przedstawiły dowodów czyli referencji potwierdzających ich należyte wykonanie?

W formularzu ofertowym miałem taki oto zapis:

"W przypadku braku wypełnienia kol. nr 4 w ww. tabeli, Zamawiający nie wyliczy kryterium. W przypadku niewypełnienia kol. nr 4 ww. tabeli a z załączonych dokumentów będzie wynikać wymagane doświadczenie, Zamawiający przyjmie je do wyliczeń".

6

No to jest kłopot, gdyż moim zdaniem skoro dodatkowo do oferty miały zostać załączone "referencje" osób to ich brak nie może powodować naliczenia dodatkowych punktów.

7

Dlatego w tym kryterium oferta otrzyma 0,00 pkt. Chyba jej nie odrzucam?

Jakby posiadała te referencje to jest w chwili obecnej na drugim miejscu.

8

nie odrzucasz przyznajesz 0 pkt

9

Jak kolega wyżej, nie odrzucasz.

10

Dzięki wielkie za pomoc!