1

Temat: Kosztorys ofertwy nie zawiera cen roboczogodziny, zysku, itp.

Zamawiający żądał dołączenia do oferty Kosztorysu. Kosztorys miał zawierać identyczne pozycje jak przedmiar. Dodatkowo trzeba było podać czynniki cenotwórcze, tj. stawka roboczogodziny, procentowe narzuty kosztów ogólnych, koszty zakupu i koszty zysku.
Wykonawca podał ceny poszczególnych pozycji, jednakże nie zawierają one rozbicia na ww. pozycje, jest jedynie wartość netto x ilość = wartość brutto.
Co robić?

2

Odp: Kosztorys ofertwy nie zawiera cen roboczogodziny, zysku, itp.

w tym wypadku pewnie wyjaśnić - ponieważ ceny się zgadzają (?) i ich suma, to W. powinien podać jedynie sposób w jaki to wyliczył i nie ingeruje to w ofertę ani zakres.

3

Suma wszystkich pozycji jest ok. Ale nie wiem czy ceny w każdym wierszu są poprawne, bo nie mam elekemntów składowych.

No ale zamawiający uwzględnił w postępowaniu możliwość zlecania prac podobnych w przyszłości i znaczenie mają elementy składowe...

4

Żądany był kosztorys szczegółowy?

5

samzam napisał/a:

Suma wszystkich pozycji jest ok. Ale nie wiem czy ceny w każdym wierszu są poprawne,

Co przez to rozumiesz? Jak chcesz sprawdzać tą "poprawność" cen? Wykonawca kształtuje cenę wg. własnych wyliczeń i nie bardzo widzę możliwość aby zamawiający mógł w to jakoś ingerować.

6

Marcel napisał/a:

Żądany był kosztorys szczegółowy?

Tak

7

marekw2 napisał/a:
samzam napisał/a:

Suma wszystkich pozycji jest ok. Ale nie wiem czy ceny w każdym wierszu są poprawne,

Co przez to rozumiesz? Jak chcesz sprawdzać tą "poprawność" cen? Wykonawca kształtuje cenę wg. własnych wyliczeń i nie bardzo widzę możliwość aby zamawiający mógł w to jakoś ingerować.

Wykonawca kształtuje, a zamawiający żądał podania cen składowych danej pozycji.

8 (edytowany przez Marcel 2018-10-10 07:18:44)

Niezałączenie wymaganego zapisami siwz kosztorysu szczegółowego w sytuacji, gdy jest on częścią oferty,  nie może być naprawione a oferta podlega odrzuceniu.

9

Jeszcze brak jednego szczegółu czy to była cena zadania ryczałtowa czy kosztorysowa? To dość istotne

10

cbud napisał/a:

Jeszcze brak jednego szczegółu czy to była cena zadania ryczałtowa czy kosztorysowa? To dość istotne

To bardzo istotne, domniemam że kosztorysowe.

11

nie napisane jasno i podejrzewam, że kosztorys był tylko do ewentualnego rozliczania póxniejszego

12

kostorysowe