1

Temat: Kontrola - pomocy

Witam, w postępowaniu jedną z czynności tj. unieważnienie postępowania podpisał Wice, Kierownik zamawiającego złożył oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu jednak wice już nie. Ponieważ fizycznie kierownika nie było w pracy w tym dniu dlatego wice podpisał zawiadomienie o unieważnieniu. Kontrol "straszy" dyscypliną finansową" za niezłożenie oświadczeni a przez tego kto podpisał ten nieszczęsny dokument o unieważnieniu. Zadają wyjaśnień. Co byście Państwo proponowali w wyjaśnieniach. Czy podpisani epo fakcie (tj. po unieważnieniu postępowania) ma wogóle jakąś moc.

2

Odp: Kontrola - pomocy

Może się znaleźć, nawet teraz smile

3

W tym przypadku nie ma szans. Kontrola nic nie przyjmuje jeśli nie było czegoś w segregatorze to pozamiatane. Jeszcze takiej kontroli nie mieliśmy.

4

Mogło Ci się zawsze zawieruszyć. Mieliśmy podobny przypadek ale przyjęli "zawieruszone" oświadczenie bez problemu z odpowiednią datą.

5

Próbowałam mówić, że być może się gdzieś podpięło i już idę szukać to odpowiedzi typu nie ma uzupełniania dokumentów, które zostały przekazane do kontroli. Jeśli czegoś nie ma w segregatorze to znaczy, że tego nie było. Czy tzw. żal za grzechy i oświadczenie zastępcy wiadomo ze tu z data aktualną, że na dzień wpływu ofert nie podlegał wykluczeniu cos by tu dało czy i tak dyscyplina finansów.

6 (edytowany przez Marta 2018-10-10 06:10:10)

co jak co ale te oświadczenia są w każdym postępowaniu i za to że podpięło się do innego segregatora korekta :-)?pierwszy raz słyszę
a tak na przyszłość bierz zawsze dwa oświadczenia od szefa i wice np.  z datą otwarcia ofert

7

może można nie podpisać protokołu pokontrolnego i dosłać odnalezione oświadczenie, zobaczymy co zrobią

8

Ja bym sie upierał, że ze wzgledu na podne zapisy oświadczenie dopięto do akt innego postepowania. Datę na nim napisał jaka powinna być i w uwagach do protokołu wpisał wyraźnie, że kontrola nie akceptowała odszukiwania dokumentu i jego okazania a fizycznie dokument jest i był.

9 (edytowany przez Marta 2019-02-12 12:14:47)

ciekawa jestem jak sie skończyło
ja dostałam pytanie od wice czemu on to oświadczenie ma składać skoro tylko podpisuje umowe..czy to jego oświadczenie może być z datą podpisania umowy lub unieważnienia postępowania? wicestarosta faktycznie tylko podpisuje umowe, jednak w ostatnim postępowaniu podpisywał tez wyjaśnienia treści siwz  z up. starosty

10

U nas cały zarząd (starosta i wice wraz z członkami zarządu) podpisuje ZP-1 w dniu podejmowania uchwały o wyborze najkorzystniejszej oferty.

11

u nas wybór nie idzie uchwałą, czyli jest ok że tylko starosta i wice?

12

Marta napisał/a:

u nas wybór nie idzie uchwałą, czyli jest ok że tylko starosta i wice?

A kto jest Zmawiającym, nie zarząd powiatu?

13 (edytowany przez Marta 2019-02-12 17:47:50)

Kierownik zamawiajacego to starosta wiec wybor zatwierdza starosta, czy to nie jest wystarczajace?

14

Kierownikiem zamawiającego w powiecie i województwie inaczej jak w gminie jest zarząd a nie starosta czy marszałek.

15

Całkowicie się zgadzam z jarosławem. Ostatnio u nas RIO wypowiedziało się na temat daty podpisu takiego druczku i wyszło z tego coś ciekawego, mianowicie poprawną data mogłoa być data, uwaga, przed otwarciem ofert.

16

https://www.ksiegarnia.beck.pl/media/product_custom_files/1/5/15986-vademecum-zamawiajacego-fragment.pdf

zerknijcie do statutów i regulaminów- to one określają kto jest kierownikiem zamawiającego

17

ulotne napisał/a:

Całkowicie się zgadzam z jarosławem. Ostatnio u nas RIO wypowiedziało się na temat daty podpisu takiego druczku i wyszło z tego coś ciekawego, mianowicie poprawną data mogła być data, uwaga, przed otwarciem ofert.

Zgadzam się z RIO przecież punkt 1 i 5 pierwszej części ZP-1 ewidentnie dotyczy sytuacji sprzed otwarcia ofert. Po otwarciu osoba, która wcześniej podpisała oświadczenie może się wykluczyć jeżeli jeżeli zaistnieją okoliczności wymienione w pkt 2 do 4.

18

czyli powinny być dwa odrębne oświadczenia bo jak w pierwszym oświadczeniu można oświadczyć że nie nie pracowało u wykonawcy jak nie wiadomo kto przystępuje do postępowania ja mam jedno oświadczenie z datą otwarcia ofert

19

jo napisał/a:

(...)ja mam jedno oświadczenie z datą otwarcia ofert

A jak odpowiadasz na pytania Wykonawców to nie bierzesz ZP? A jakby się okazało, po otwarciu, że osoba podpisująca odpowiedzi podlegała by wyłączeniu z postępowania?

Ja biorę ZP-1 w każdej sytuacji jak się ujawnia nowy wykonawca. Np. jak odpowiadam na pytania i drugi raz po otwarciu (chyba że nie ma innych podmiotów, to wtedy obowiązuje poprzedni ZP). Ponadto w regulaminie wewnętrznym mam zapis, że osoba podpisująca ZP -1 ma powiadomić, jeżeli ujawnią się nowe okoliczności.

20

Ja tez mam jedno z,data otwarcia a od wice roznie czesto z data podpisania umowy bo tylko wtedy uczEstniczy w postepowaniu

21

jo napisał/a:

czyli powinny być dwa odrębne oświadczenia bo jak w pierwszym oświadczeniu można oświadczyć że nie nie pracowało u wykonawcy jak nie wiadomo kto przystępuje do postępowania ja mam jedno oświadczenie z datą otwarcia ofert

Dlaczego dwa? Przecież druk ZP 1 podzielony jest na dwie części, w każdej przewidziano pole na wpisanie daty. Uważam, że można wyłączyć się z postępowania już po podpisaniu części 1 korzystając właśnie z tego drugiego pola

22

Można złożyć i 10 oświadczeń. Najważniejsze to to które odnosi się do pełnej wiedzy o wykonawcach biorących udział w postępowaniu czyli to z dnia otwarcia ofert. Nie określono nigdzie daty złożenia oświadczenia, czyli można je złożyć na końcu postępowania. Ale to dotyczy oświadczeń o braku podstaw do wykluczenia.
Inaczej jeżeli występuje okoliczność oznaczająca wyłączenie danej osoby. W takim przypadku uważam że oświadczenie powinno zostać złożone z określoną datą, np. datą wykonania czynności z której dana osoba jest wyłączona co potwierdzi że osoba ta nie brała udziału w wykonaniu tej czynności.

23

Marta napisał/a:

https://www.ksiegarnia.beck.pl/media/product_custom_files/1/5/15986-vademecum-zamawiajacego-fragment.pdf

zerknijcie do statutów i regulaminów- to one określają kto jest kierownikiem zamawiającego

Mnie ta opinia nie przekonuje. Przepisy ustawy o samorządzie powiatowym wyraźnie mówią o tym kto zaciąga zobowiązania, kto jest odpowiedzialny za mienie powiatu i kto wykonuje uchwały.
Kiedyś stroną umowy były urzędy gmin starostwa itp. Od pewnego czasu te podmioty jako strony umowy nie występują (poza kwestiami pracowniczymi). To było istotne bo w takim przypadku kierownik urzędu jakim jest starosta marszałek czy wójt, zaciągali zobowiązania czyli byli kierownikiem zamawiającego dla zamówień na potrzeby urzędu.

24

Zamawiającym jest Powiat, Powiat reprezentowany jest przez Zarząd Powiatu w imieniu, którego działają: i tutaj mamy staroste i wice, którzy zawsze podpisują umowy, natomiast kierownikiem Zamawiającego jest starosta, mówią o tym nasze regulaminy udzielania zam.,  czy to nie wystarczy?

25

Być może rozmawiamy o różnych sprawach. Kierownikiem zamawiającego zawsze jest zarząd. Z przepisów wynika że kierownik zamawiającego część swoich kompetencji może przekazać innym pracownikom np. staroście. Ale kierownikiem zamawiającego nadal jest zarząd.

Podstawowe pytanie brzmi: kto zatwierdza regulamin na mocy którego Twój starosta jest "kierownikiem zamawiającego".

Regulamin prawdopodobnie ustalił właśnie zarząd powiatu w formie uchwały. Wszelkie działania nie zastrzeżone w regulaminie dla starosty, powinien wykonywać właśnie zarząd. Jeżeli regulamin kompleksowo reguluje wszystkie zagadnienia dotyczące zamówień publicznych zastrzeżone dla kierownika zamawiającego i robi to właśnie starosta to wszystko jest ok.