1

Temat: błędna forma pełnomocnictwa, a uzupełnienie

Wykonawca, którego oferta nie jest najkorzystniejsza złożył pełnomocnictwo w formie "za zgodność z oryginałem", a powinien być oryginał lub kopia potwierdzona notarialnie. Stosuję procedurę odwróconą. Czy muszę go wzywać do uzupełnienia i dopiero jak uzupełni lub nie,  to wówczas wzywam najwyżej ocenionego do złożenia wymaganych dokumentów? Dawno nie miałam takiej sytuacji, a zależy mi na czasie. Czy mogę już teraz jednocześnie wezwać najkorzystniejszego i tego, który "nie wygrywa" - każdego w innym zakresie oczywiście.
Wydaję mi się, że muszę zachować kolejność, ale może się mylę. Co wy na to. Dodam, że zależy mi na czasie.

2

Odp: błędna forma pełnomocnictwa, a uzupełnienie

Podpowiecie coś?

3

https://www.noweprzetargi.pl/forum/topic/16055/pelnomocnictwo/

4

Dzięki Marcel, wysłałam już o uzupełnienie. Teraz mogę wezwać najlepszego dopiero kiedy inny wykonawca uzupełni to pełnomocnictwo, tak? Marcel, myślisz, że mogę już teraz wezwać do złożenia dokumentów  tego najlepszego? Uzupełnienie tego pełnomocnictwa nic nie zmieni jeżeli chodzi o najwyżej ocenionego, a zależy mi na czasie.

5

Jak kto uważa, moim zdaniem możesz.

6

przyczepie się do wątku,
czy w sytuacji gdy Zamawiający musi wezwać Wykonawcę z art. 26 ust 3a(dostałam do oferty kopię za zgodność z oryginałem zamiast oryginał pełnomocnictwa) , muszę najpierw zaczekać na oświadczenie o przynależności bądź braku do grupy kapitałowej?

7

nie czekam to robię równolegle

8

Trzeba robić równolegle lub wzywać jednocześnie do kilku rzeczy na raz, to pozwala zoszczędzić czas i w razie czego nie jest to znaczny błąd w postępowaniu jeśli można udowodnić że chodzi o czas. Robię tak często i jak dotąd w tym zakresie kontrole się nie czepiają akurat tego

9 (edytowany przez Marta 2018-10-19 06:44:41)

dzięki, rozumie że wyjaśniać RNC też moge w tym czasie?
czy wyjaśnialibyście RNC jeśli jedna z dwóch ofert przekracza 30% szacunku, ale już wobec średniej arytmetycznej nie?myśle że osoba szacująca zrobiła błąd..
mam jeszcze taką sytuację, że jeśli od szacunku powiększonego o podatek odejmę 30% to muszę badać tylko jedną ofertę pod kątem rnc, a jeśli  szacunek powiększony o podatek  podzielę przez 1,3 to badam obydwie oferty pod kątem RNC. Która metoda liczenia jest prawidłowa?

10

art 90 ust 1a pkt 1) jest słowo LUB

11

Czyli to i to.

12

czyli jeśli jeden z dwóch przypadków się spełnia, to Z. ma obowiązek wezwać?

13

Tak!

14

TAK