1 (edytowany przez Ada 2018-08-01 10:32:57)

Temat: Rażąco niska cena

PN pow. progów. 3 oferty, najkorzystniejszy został wezwany do złożenia dokumentów w procedurze odwróconej.

W pogoni zapomnieliśmy niestety zbadać RNC. Średniej ceny ofert nie przekracza ta oferta najkorzystniejsza ale od szacunkowej już tak.

Czy możemy wezwać do wyjaśnienia RNC pomimo że już poszło  wezwanie do złożenia dokumentów. Wiem że to nie jest prawidłowa kolejność. sad

2

Odp: Rażąco niska cena

możecie, ja kiedyś po wyborze sie zorientowałam i musiałam robić uniewążnienie wyboru i badać RNC

3

Jak najbardziej możecie, kolejność w tym wypadku nie ma większego znaczenia.

4

dziękuję smile ufff

5 (edytowany przez Marta 2018-08-22 07:12:32)

Z. wezwał do wyjaśnienia cen jednostkowych niektórych art. spożywczych
Wykonawca wyjaśnia że omyłkowo wpisał cene za 400 g produktu a nie wg podanej w tabeli jednostki miary tj. 1 litr, i że cena za 1 l wynosi tyle i tyle..i że jego oferta nadal jest dużo tańsza po poprawieniu ceny z 2zł  na 5zł od konkurencji ...
moje pytanie- oferta do odrzucenia na jakiej podstawie? art. 89 ust. 1 pkt 2) czy pkt 4) czy pkt 6)? ustawy  Pzp

6

help

7

Jeżeli wezwałaś do RNC a on zmienia cenę to jak dla mnie oferta do odrzucenia bo nie udowodnił że cena nie jest rażąco niska (a nawet to potwierdził).

8

dzięki, czyli odrzucam na podstawie prawnej dot. RNC

9

witam, badam RNC, Wykonawca wyjaśnienia składa bardzo ogólne a na dowód przedstawia karty techniczne, z kart technicznych Z. stwierdza iż oferta nie spełnia minimalnych parametrów. Co z taką ofertą? odrzucamy jako RNC?
w postępowaniu Z. nie wymagał kart technicznych.

10

Przetarg nieograniczony na inspektora nadzoru  2 oferty złożone prawidłowo 1 oferta z kwotami bardzo wysokimi, uważamy, iż została pomyłkowo złożona na na budowę ogniw fotowoltaicznych bo przetargi zostały ogłoszone w jednym czasie. Co zrobić z taka oferta czy mam ja rozpatrywać czy badać RNC , szacunkowa jest ok więc 2 oferty nie odbiegają.

11

dla świętego spokoju bym zbadała, pewnie odpisze że się pomylił i problem rozwiązany

12

Tylko na jakiej podstawie mam go zapytać, bo jego oferta jest najwyższa na 500 tys. a oferty pozostałe są w przedziale 15-20 tys. , więc tak naprawdę musiałabym pytać tych o niskich kwotach o RNC.

13

kiedyś coś takiego przygotowałe i nie badałem RNC
Notatka dotycząca badania RNC dla oferty nr 2 ........................ dla części 2 postępowania.......................................

Przedłożona oferta dla części 2 opiewa na kwotę .................. zł natomiast szacunkowa wartość zamówienia powiększona o podatek VAT dla tej części wynosi ...................................... brutto. Oferta znacznie przewyższa tę kwotę.

Średnia arytmetyczna złożonych ofert wynosi .................... zł. 70% tej kwoty stanowi ............................ zł. Cena najtańszej oferty wynosi ..................................... zł
Zdaniem Zamawiającego złożona oferta .............................................. zwiera rażąco wysoką cenę tj.  ........................... zł brutto przekraczającą o ponad .............% koszt drugiej oferty oraz o ................% wartość szacunkową dla tej części.

Do postępowań przetargowych w ostatnim okresie przystępuje niewielka liczba oferentów co powoduje iż niektóre oferty są celowo zawyżane i oferent liczy iż w przypadku braku konkurencji Zamawiający nie będzie miał wyjścia i zgodzi się na wygórowane ceny.

W zawiązku z powyższym Zamawiający na podstawia art 90 ust 1a, a w szczególności  fragmentu "...., chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia"
odstępuje od badania rażąco niskiej ceny dla przesłanki o której mowa w art 90 ust 1a to jest średniej arytmetycznej, uznając iż cena drugiej oferty jest ceną zawyżoną, a cena oferty nr 2 .......................... nie zawiera rażąco niskiej ceny.

14

Super dzięki

15 (edytowany przez Marta 2018-10-29 10:17:26)

o matko sytuacja o rażąco wysokiej a nie niskiej..., przepraszam najmocniej znowu nie doczytałam... w takie sytuacji nic bym nie robiła.