1

Temat: Badanie oferty

W ofercie na PN krajowy procedura odwrócona Wykonawca załączył opis produktu ale odbiega on od tego jaki znajduje się w naszej dokumentacji projektowej, inne wymiary, moc czy oferta jest do odrzucenia, czy w ogóle powinnam brać to pod uwagę nie żądałam tych dokumentów do oferty. Czy jeżeli odrzucę to co z wadium? Dziękuje

2

Odp: Badanie oferty

Oferta niezgodna z SIWZ.

3

a co z wadium

4

Zwracasz po dokonaniu wyboru oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania.

5

Reasumując: skoro 1 Wykonawca załączył opis techniczny niezgodny ze specyfikacją techniczną wykonania i odbiory robót Zamawiającego, pomimo iz Zamawiający tego nie żądał, a pozostali nic nie załączyli , należy domniemywać, że wykonają oni roboty zgodnie z parametrami ww. dokumentacji.  Czyli odrzucam 1, wybieram kolejną i czy mogę przed podpisaniem umowy żądać specyfikacji technicznej produktu zanim podpisze umowę aby upewnić się ze panele odpowiadają mojej dokumentacji.

6

gdzieś czytałam opinię, wg której zamawiający nie może "nie zauważyć" tego dokumentu, jeśli jest to katalog czy karta techniczna, to mimo iż jej nie wymagał , ma podstawę do odrzucenia oferty. Miałam teraz taką sytuacje tyle że W. na etapie badania RNC złożył kartę jako dowód i też oferta do dorzucenia ale tu podałam jako podstawę prawną art.  90 ust. 3

odnośnie Twojego postępowania- czy zamówienie dotyczy fotowoltaiki? robiona jako RB czy D?

7

Tak to fotowoltaika  dofinansowana z UE jako RB

8 (edytowany przez Marta 2018-10-29 12:48:46)

Ruda26 napisał/a:

Tak to fotowoltaika  dofinansowana z UE jako RB

w ramach dofinansowania również cała termomodernizacja i podział na części czy wszystko razem robione?

9

w ramach dofinansowania podział na części w jednym zamówieniu

10

cbud napisał/a:

w ramach dofinansowania podział na części w jednym zamówieniu

u nas chcemy zrobić z podziałem na części ale odrębne dwa postępowania, tak aby najpierw mieć wybranego wykonawce na termomodernizacje, znać terminy wykonania,  potem drugie zamówienie tylko na fotowoltaike z wymianą opraw.
szacunek łączny
czy jest ok?

11

Jeżeli szacunek łączny a więc i odpowiadające mu tryby to wszystko jest dobrze.

12

Czyli po prostu zamówienie w częściach.

13

Ja robiłem w jednym na części po to aby utrzymać odpowiedzialność np. kierownika budowy z termomodernizacji za całość budowy i takie warunki postawiłem. Co do terminów to przecież Z. je wyznacza

14

kierownika budowy ty dawałeś czy wykonawca??

15

Wykonawca termo, ale miał pilnować całości robót i uzgodnień pomiędzy Wykonawcami.

16 (edytowany przez jo 2018-10-31 11:35:24)

to tak można, druga część jest przecież całkowicie odrębna?