Temat: Usługi pocztowe - przesyłki urzędowe
Sławomir Wikariak - luty 2017 r. "Koniec z przetargami na przesyłki pocztowe: Listy z urzędu i sądu dostarczy tylko Poczta Polska".
Jak w temacie, czy to prawda, że poczta jest już monopolistą?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Usługi pocztowe - przesyłki urzędowe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sławomir Wikariak - luty 2017 r. "Koniec z przetargami na przesyłki pocztowe: Listy z urzędu i sądu dostarczy tylko Poczta Polska".
Jak w temacie, czy to prawda, że poczta jest już monopolistą?
Nie wiem. Robię jako usługę społeczną, zamieszczam ogłoszenie na BIP i wysyłam informację do PP.
Nie wiem. Robię jako usługę społeczną, zamieszczam ogłoszenie na BIP i wysyłam informację do PP.
zrobiłeś swój wzór umowy?
Przygotowałem OPZ który będzie podstawą do sporządzenia umowy. Pierwotnie jako wzór umowy dałem umowę z zeszłego roku poczty PL. Cofnął ją radca prawny twierdząc że to umowa typowa dla konkretnego wykonawcy a prowadzimy procedurę otwartą (w ramach usług społecznych).
Jako że w usługach społecznych nie ma wymogu zamieszczania wzoru umowy / warunków, a umowa tak czy inaczej będzie na wzorze Poczty PL to mam OPZ z zastrzeżeniem że w przypadku sprzeczności zapisów OPZ z postanowieniami regulaminów, załączników itp stosowanych przez wykonawcę, OPZ będzie miał pierwszeństwo.
Jako że w usługach społecznych nie ma wymogu zamieszczania wzoru umowy / warunków, a umowa tak czy inaczej będzie na wzorze Poczty PL to mam OPZ z zastrzeżeniem że w przypadku sprzeczności zapisów OPZ z postanowieniami regulaminów, załączników itp stosowanych przez wykonawcę, OPZ będzie miał pierwszeństwo.
dobry zapis, dzieki
a tak z ciekawości na ile lat robiłeś postępowanie?i jak ze zmianami cenników pp? mas stałą cene przez cały okres?my chcemy na 48 mcy,zgodzą sie co do niezmienności cen?
Umowa będzie na rok. W czasie roku ceny niezmienne. Czy w dłuższym okresie to możliwe? Nie wiem. Pewnie zależy od oddziału.
Witam! Jak myślicie na jaki najdłuższy okres mogę zawrzeć umowę na usługi pocztowe? Czy mógłbym to uczynić powiedzmy na 4 lata?
Art. 142 Pzp
Dzięki wielkie, tylko dlaczego inni Z. podpisują nawet na rok umowy, gdzie na dłuższy okres byłoby korzystniejsze.
Zamawiający ma prawo podpisać na rok, dwa itd., ustawa ogranicza maksymalny okres z wyjątkami.
bo pp to monopol i straszą Zamawiających że oferty nie złożą na kilka lat bo ceny idą ciągle w góre
bo pp to monopol i straszą Zamawiających że oferty nie złożą na kilka lat bo ceny idą ciągle w góre
Dobrze Marta piszesz, to będzie ten powód, hehe
Tak PP ma to gdzieś, w maju robiłam 3 postępowania na usługi pocztowe - jako usługi społeczne, ale póki miałam zapis o niezmienności cen przez okres 24 miesięcy (na tyle robiłam postępowanie) to mi w ogóle ofert nie składali. Jak skapitulowałam i zrezygnowałam z tego zapisu to ofertę złożyli, więc z PP dużo nie pogracie, nie idą jeszcze jak dwa lata temu w stałość w cenach (można było zastrzec, ze przy zmianie cennika zachowają ceny z formularza ofertowego), teraz jak im się cennik zmienia to i Zamawiającym podwyższają... Monopolista jak nic:(
Usługi pocztowe również można zaliczyć jako usługi społeczne, fajnie by było ...
Teraz mi wpadło pismo w ręce z "Vademecum zamówień publicznych" i według załącznika XIV do dyrektywy usługi pocztowe są zakwalifikowane do usług społecznych
Witam
mam pytanie czy przy usługach społecznych na usługi pocztowe sporządzacie protokół oraz piszecie uzasadnienie braku podziału zamówienia na części? W necie znalazłam taki artykuł zgodnie z którym powinno się przygotować protokół: https://www.prawo.pl/samorzad/zamawiajacy-sporzadza-protokol-z-postepowania-na-uslugi-spoleczne,234074.html
wydaje mi się że ma zastosowanie do zamówień na usługi społeczne ale w tym dużym progu czyli art. 138g (pow. 750 000 euro)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc