1

Temat: kryterium oceny ofert

W PN pozacenowym kryterium oceny ofert był czas dostawy od dnia podpisania umowy. Jeden z wykonawców podał w ofercie czas dostawy "0 dni w dniu podpisania umowy". Inni podali 2 dni, 5 dni.
Punkty w tym kryterium mają być przyznawane według wzoru matematycznego. W przypadku, gdy wykonawca podał 0 dni nie mam absolutnie jak przyznać punkty innym wykonawcom.
Co zrobić - unieważnić zgodnie z art. 93.1.7 bo nie mam jak przyznać punktów innym wykonawcom  i nie wiem kto na dobrą sprawę wygra?

2 (edytowany przez memphis 2018-11-05 11:53:54)

Odp: kryterium oceny ofert

Jeżeli masz tylko wzór matematyczny, to i temu wykonawcy należy się 0 punktów (choć nie dzieli się przez 0).
Pytanie, czy wykonawca, który zaoferował czas dostawy 0 dni, miał równocześnie najniższą cenę.

3

No właśnie miał najwyższą cenę. Natomiast wykonawcy z niższą ceną zaproponowali terminy dostawy np. 1 dzień, 2 dni. I punkty za termin dostawy będą decydujące przy wyborze oferty.

4

dobór kryterium i zasady oceny niestety mają duży wpływ na wybór. Wykonawcy też nauczyli się przeliczać smile

5

Wykonawca nie przeskoczy nikogo w rankingu, tylko co z pozostałymi wykonawcami?
0/0=0 i 0/2=0
Możesz wtedy przyznać wszystkim 0 punktów, tyle że wtedy wygra oferta najtańsza, a niekoniecznie najkorzystniejsza, co jest sprzeczne z ideą używania kryteriów pozacenowych. Tym bardziej jeżeli to kryterium wpływa na wynik.

6

No właśnie. I dlatego to postępowanie unieważnię, bo nie widze innego wyjścia

7

Na to bym nie wpadł, żeby zaoferować 0 dni na dostawę smile
Jak widać trzeba wprowadzać dozwolone widełki, np. 1 - 10 dni.

8

A nie napisałaś nigdzie w SIWZ że termin liczony jest w dniach?
Miałem podobną sytuację ale w SIWZ był zapis że termin podaje się w dniach. Komisja uznała że 0 to nie dzień i oferta została odrzucona.

9

Logicznym jest że zero to nie termin bo nie wskazuje nic smile

10

W SIWZ w opisie kryterium było: "Najdłuższy czas dostawy to 30 dni od dnia podpisania umowy. Maksymalną ilość punktów otrzyma Wykonawca, który zaproponuje najkrótszy czas dostawy". W formularzu oferty było" czas dostawy w dniach".
To z odrzuceniem oferty to nie jest zły pomysł.

11

W przypadku odrzucenia dodatkowym argumentem jest konstrukcja wzoru na podstawie którego przyznajecie pkt-y. Przecież gdyby zamawiający przewidywał w SIWZ 0 dni to wzór powinien zawierać dodatkowe działanie np. najniższa liczba dni + 1 czyli w twoim przypadku 0dni+1 / 2dni. Bez tej jedynki dzieje się to co opisałaś w 1 poście.