1

Temat: szacowanie usług geodezyjnych w ramach projektu UE

Obecnie realizujemy projekt współfinansowany ze środków UE. W ramach projektu będą wykonane zadania:
1. modernizacja ewidencji gruntów i budynków
2. utworzenie bazy danych obiektów topograficznych
3. utworzenie inicjalnej bazy danych gesut
4. cyfryzacja powiatowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego
5. utworzenie e-usług publicznych wraz z uruchomieniem płatności online
6. wektoryzacja budynków i budowli

Czy wartość szacunkową powyższych zadań powinnam połączyć czy mogę uznać każde za oddzielne i robić w procedurze właściwej dla wartości danego zadania. Połączenie zadań wiąże się z przpeprwadzeniem procedury "unijnej". Wg mnie sa to jednak zadania inne przedmiotowo. Występuje tu tożsamość podmiotowa i czasowa, jednak nie jestem przekonana co do tożsamości przedmiotowej. Wg pracowników geodezji sa to rożne zadania.  Bedę wdzięczna za podpowiedzi.

2

Odp: szacowanie usług geodezyjnych w ramach projektu UE

dorota26 napisał/a:

. Wg pracowników geodezji sa to rożne zadania.  Bedę wdzięczna za podpowiedzi.

No i właśnie to dogłębnie trzeba  wyjaśnić!!!

3

W każdym z ww. zadań pracuje się na innej bazie danych. art. 4 ustawy prawo geodezyjne i kartograficzne wskazuje jakie  bazy danych, obejmują :
modernizacja bazę danych: ewidencji gruntów i budynków (katastru nieruchomości);
GESUT bazę danych - geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu;
BDOT baze danych - obiektów topograficznych o szczegółowości zapewniającej tworzenie standardowych opracowań kartograficznych w skalach 1:10 000-1:100 000, w tym kartograficznych opracowań numerycznego modelu rzeźby terenu;
9
ale czy to wystarczy dla potwierdzenia ze przedmiot zamówienia jest inny?

4

Powiem szczerze że raczej zrobił bym jeden szacunek i składanie ofert częściowych.

5

Dzięki taką też podjęłam decyzję

6

raczej napewno jedno gdyż praca na oddzielnych bazach czy nawet systemach nie ma odmiennej specyfiki zamówienia a jedynie warunki techniczne. Prosty przykład - murowanie ściany z cegły nie jest odmienne specyfiką od klejenia z gazobetonu i nie robi się tego rozdzielnie. Może inaczej by było jeśli trzeba byłoby tworzyć nowe silniki i bazy

7 (edytowany przez Marta 2020-03-09 10:27:37)

Mam w tym roku cztery zadania geodezyjne w planie zamówień tj.:
1. realizacja projektu technicznego modernizacji szczegółowej osnowy poziomej 3 klasy miasta Syców
2. sporządzenie projektu technicznego modernizacji szczegółowej osnowy poziomej 3 klasy gminy Syców
3. realizacja projektu technicznego modernizacji szczegółowej osnowy poziomej 3 klasy gminy Syców
4. transformacja wysokościowa bazy danych BDOT500 oraz GESUT z układu PL KRON 86 na układ PL EVRF 2007

Czytając wcześniejsze odpowiedzi i mój zakres zadań, najlepiej będzie szacować razem z podziałem na części? Proszę o Wasze opinie

8

Ja bym oszacowała razem i dopuściła podział na  2 części

9

dzięki, a jakiego podziału byś dokonała?

10

czy projekt i realizację projektu osnowy można realizować jako jedno zamówienie?