1

Temat: Przesłanki zastosowania wolnej ręki art. 67 ust. 1 pkt 4

Witam.

Zamawiający działa jako samodzielny podmiot w ramach ogólnokrajowej struktury. Zgodnie ze statutem, prowadzony jest jeden wspólny plan zamówień publicznych przez jednostkę centralną, uwzględniający plany zamówień publicznych poszczególnych jednostek terenowych. W wyniku tej organizacji, Zamawiający został zobowiązany do przeprowadzenia postępowania na usługi w trybie przetargu nieograniczonego na usługi o wartości szacunkowej przekraczającej "progi unijne", pomimo iż wartość szacunkowa tego konkretnego zamówienia wyniosła 39 tys. złotych.
Przetarg został unieważniony z uwagi na brak ofert.
Teraz, czy waszym zdaniem Zamawiający który chce udzielić zamówienia publicznego z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt z pominięciem obowiązku zawiadomienie Prezesa UZP o którym mowa art. 67 ust. 2?
Czy Zamawiający nadal obowiązany jest odnosić się do całkowitej wartości tego samego rodzaju zamówień określonej w planie zamówień publicznych jednostki, czy też może traktować przedmiotowe - nowe już zamówienie, jako odrębne zamówienia o określonej wartości szacunkowej.

Jeśli ktoś posiada w tym zakresie wyrok KIO lun np. zalecenia pokontrolne NIK to bardzo proszę o podesłanie.

2

Odp: Przesłanki zastosowania wolnej ręki art. 67 ust. 1 pkt 4

Sprawa jest tak bardzo oczywista że nikt nic nie napisze? Proszę nawet o bardzo oczywistą odpowiedź, bo Zamawiający niestety nie ma jednego stanowiska w tej sprawie...

3

Błędem jest łączenie wartości różnych zamawiających. Jeżeli przyjmiesz wartości tylko właściwą dla swojej jednostki to nikt ci nie zrobi naruszenia pzp. No chyba że ta centralna jednostka.

4

A art. 32 ust. 5? Nie stosujecie?

5

Katiqq napisał/a:

A art. 32 ust. 5? Nie stosujecie?

Z tego co wiem, w przypadku naszej jednostki przepis ten nie ma zastosowania.

Dalej, w naszej firmie istnieje jeden wspólny plan zamówień publicznych. Zamawiający jest jeden w Warszawie. Wszystkie inne podległe podmioty w województwach, realizują tylko plan w oparciu o uzyskane wytyczne.
Teraz był taki przypadek właśnie że w mojej jednostce zgłosiłem do planu na 2018 rok usługi ogrodnicze w tym wycinka drzew na około 80000,00 zł. Centrala dokonała zsumowania takich planów z innych jednostek terenowych, i wyszło że wchodzimy w progi unijne i taką dostaliśmy wytyczną do stosowania. Ogłosiliśmy więc przetarg unijny na jedno Zadanie o wartości około 40000,00 zł i nie wpłynęła żadna oferta. Z wytycznych wynika że możemy teraz z wolnej ręki, ale mamy zawiadomić prezesa uzp - a więc tak jak w procedurze zamówienia powyżej progu.
Na logikę to bez sensu....stąd moje pytanie.