Odp: elektronizacja zamówień
czyli np wezwanie z 26 ust 1 z naszej strony musi być podpisane podpisem elektronicznym nie wystarczy skan wysłany zwykłym meilem??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → elektronizacja zamówień
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czyli np wezwanie z 26 ust 1 z naszej strony musi być podpisane podpisem elektronicznym nie wystarczy skan wysłany zwykłym meilem??
Powiem tak, wskazane jest aby było podpisane.
No dobra ale przyjmijmy, że wersja dokumentu podpisana podpisem kwalifikowanym jest równoważna z wersja papierową. Jakby podpisać np. ZP 1 podpisem i archiwizować na serwerze? Tak właśnie planuję. To samo dotyczyło by protokołów - podpisane przez wszystkich. Jest jakiś zakaz.
Uważam inaczej, przynajmniej na chwilę obecną, papiery, przynajmniej teraz, będą powstawały, proszę zauważyć jedno i co było zamierzeniem ustawodawcy - KOMUNIKACJA ELEKTRONICZNA!, a więc co rozumiecie w tym zakresie?, póki co dla mnie sytuacja jest jasna.
Marcel, tu masz rację "tylko komunikacja". Ja dla tzw. świętego spokoju wszystko będę drukował i tak jak obecnie pracowicie układał w segregatorach. U nas w firmie jest tylko jeden podpis elektroniczny i nie wyobrażam sobie sytuacji podpisywania każdego świstka w ten sposób przez wszystkich członków komisji.
Spokojnie, nie wszystko musisz drukować tylko to co wymagane, poza tym i tak zobowiązani jesteśmy do zapewnienia przechowywania na serwerach, a więc np. oferty na pewno bym sobie darował.
Marcel, ja jestem z tego pokolenia, które jeszcze czyta treści drukowane i nie byłbym w stanie strawić badania kilku czy kilkunastu ofert na ekranie monitora. Mając to wydrukowane jestem w stanie skupić się nad treścią i przeczytać ją ze zrozumieniem.
Oczywiście też tak wolę
Jednak, jeśli macie dużo ofert a nastepnie dokumenty to drukowanie wszystkiego po to aby przegladać jest chyba marnowaniem papieru. W razie kontroli i tak bedą sprawdzać te elektroniczne na serwerze bo to jest dokument a nie wydruk. Poza tym dokumentem nie bedzie też wydrukowany e-mail a jego wersja eletroniczna.
I jeszcze odniesienie do mojego powyższego - dokument elektroniczny podpisany kwalifikowanym podpisem jest równorzędny z papierowym
Dokładnie tak.
Nie ma takiego obowiązku.
Należy jeszcze pamiętać, że nie wolno skanować np. SIWZ z podpisem i wrzucać na stronie internetowej, ponieważ skan dokumentu zapisywany jest jako obraz co uniemożliwia zapoznanie się z nim przez osoby niewidzące. Jest to związane z rozporządzeniem dot. Krajowych Ram Interoperacyjności. Może być np w pdf albo doc. a więc bez podpisu kierownika zamawiającego.
Podpisaną SIWZ, odpowiedzi itd (wszystko co idzie na stronę internetową) należy trzymać w segregatorze a na stronę tylko wersje niepodpisane.
Zastawia mnie, czy jeśli oferta zostanie złożona z konta ePUAP, które nie jest założone na firmę a np. jest to prywatne konto prezesa firmy, która składa ofertę a dodatkowo prezes samodzielnie reprezentuje, to czy można uznać, że oferta jest złożona poprawnie.
TAK. Nie jest istotne skąd, ma być tylko odpowiednio podpisana i zaszyfrowana.
Co do katarzyna160 - niekoniecznie trzymać papierową wersję w segregatorze, a nie może być podpisana podpisem kwalifikowanym szefa i na serwerze?
Należy jeszcze pamiętać, że nie wolno skanować np. SIWZ z podpisem i wrzucać na stronie internetowej, ponieważ skan dokumentu zapisywany jest jako obraz co uniemożliwia zapoznanie się z nim przez osoby niewidzące. Jest to związane z rozporządzeniem dot. Krajowych Ram Interoperacyjności. Może być np w pdf albo doc. a więc bez podpisu kierownika zamawiającego.
Podpisaną SIWZ, odpowiedzi itd (wszystko co idzie na stronę internetową) należy trzymać w segregatorze a na stronę tylko wersje niepodpisane.
Możesz podać konkretną podstawę prawną? W załączniku nr 2 do KRI wymieniony jest pdf. U mnie dokumenty skanowane zapisują się właśnie w pdf.
Pdf jak najbardziej tak.
katarzynka160 napisał/a:Należy jeszcze pamiętać, że nie wolno skanować np. SIWZ z podpisem i wrzucać na stronie internetowej, ponieważ skan dokumentu zapisywany jest jako obraz co uniemożliwia zapoznanie się z nim przez osoby niewidzące. Jest to związane z rozporządzeniem dot. Krajowych Ram Interoperacyjności. Może być np w pdf albo doc. a więc bez podpisu kierownika zamawiającego.
Podpisaną SIWZ, odpowiedzi itd (wszystko co idzie na stronę internetową) należy trzymać w segregatorze a na stronę tylko wersje niepodpisane.Możesz podać konkretną podstawę prawną? W załączniku nr 2 do KRI wymieniony jest pdf. U mnie dokumenty skanowane zapisują się właśnie w pdf.
to ponoć nie jest ten pdf dostępny do odczytu dla tych osób
dlatego trzeba taki niepodpisany lub podpisany elektonicznie załączać
Pdf jak najbardziej tak.
Nie każdy PDF.
katarzynka160 napisał/a:Należy jeszcze pamiętać, że nie wolno skanować np. SIWZ z podpisem i wrzucać na stronie internetowej, ponieważ skan dokumentu zapisywany jest jako obraz co uniemożliwia zapoznanie się z nim przez osoby niewidzące. Jest to związane z rozporządzeniem dot. Krajowych Ram Interoperacyjności. Może być np w pdf albo doc. a więc bez podpisu kierownika zamawiającego.
Podpisaną SIWZ, odpowiedzi itd (wszystko co idzie na stronę internetową) należy trzymać w segregatorze a na stronę tylko wersje niepodpisane.Możesz podać konkretną podstawę prawną? W załączniku nr 2 do KRI wymieniony jest pdf. U mnie dokumenty skanowane zapisują się właśnie w pdf.
Źle się wyraziłam. Chodziło mi o to, żeby podczas skanowania dokumentu zwrócić uwagę na format zapisu.
Katiqq napisał/a:katarzynka160 napisał/a:Należy jeszcze pamiętać, że nie wolno skanować np. SIWZ z podpisem i wrzucać na stronie internetowej, ponieważ skan dokumentu zapisywany jest jako obraz co uniemożliwia zapoznanie się z nim przez osoby niewidzące. Jest to związane z rozporządzeniem dot. Krajowych Ram Interoperacyjności. Może być np w pdf albo doc. a więc bez podpisu kierownika zamawiającego.
Źle się wyraziłam. Chodziło mi o to, żeby podczas skanowania podpisanego ręcznie dokumentu zwrócić uwagę na format zapisu. Oczywiście jest to do ustawienia w opcjach skanowania aby zapis był w pdf i będzie ok.
scanu pdf też nie da się odczytać przez program ????
raczej chodzi o "zapisz do pdf" np z doc (drukuj do pdf też nie jest odczytywalne)
Możesz podać konkretną podstawę prawną? W załączniku nr 2 do KRI wymieniony jest pdf. U mnie dokumenty skanowane zapisują się właśnie w pdf.
Dokłądnie jak Katiqq z czego to dokładnie wynika???
pdf może być wykonane w dwóch wersjach - tekstowej i obrazowej. Tekstową można np. przekopiować do edytora jeśli nie jest zablokowana lub chroniona. Obrazowej nie mozna.
Dopadła i mnie elektronizacja. Czytam co się da i nie znajduję jak na razie odpowiedzi na jedno pytanie. Gdzie mają być archiwizowane te postępowania ? Czy mamy to robić na naszym wewnętrznym serwerze czy też zostaje to zarchiwizowane gdzieś na epuap lub w miniportalu. Jeżeli tak to jak do tego później dotrzeć ?
Ani EPUAP ani Miniportal nie zapewni archiwizowania. Dokumentacja powinna być zabezpieczona w systemie teleinformatycznym zamawiającego zgodnie z rozp. w sprawie uz?ycia środków komunikacji elektronicznej w poste?powaniu o udzielenie zamówienia publicznego oraz udoste?pniania i przechowywania dokumentów elektronicznych (Dz. U. z 4 lipca2017 r., poz. 1320) i w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z dokumentami elektronicznymi (Dz. U. z 2006 r., poz. 1518).
to ponoć nie jest ten pdf dostępny do odczytu dla tych osób
dlatego trzeba taki niepodpisany lub podpisany elektonicznie załączać
Ale jaka jest podstawa prawna???
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc