1

Temat: poświadczenie wystawione rok temu

Witam
Usługi społeczne. Czy referencje muszą być wystawione w terminie nie wcześniej niż 3 miesiące przed terminem składania ofert? Pytam... bo jest w rozporządzeniu zapis: "powinny być" . Prowadzę właśnie postępowanie na usługi społeczne (usługi ochrony) i zastanawiam się czy muszę wzywać wykonawców o przedłożenie aktualnych poświadczeń a nie takich sprzed roku.

2

Odp: poświadczenie wystawione rok temu

W przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.

3

Referencje mają potwierdzać należyte wykonanie i żadnej daty wystawienia zwierać nie muszą.

4

Marcel napisał/a:

Referencje mają potwierdzać należyte wykonanie i żadnej daty wystawienia zwierać nie muszą.

Marcel, to ja mam rozumieć zapis " wydane nie wcześniej niż 3 miesiące...." na referencjach data wydania jest sprzed roku. A może pójdę w tym kierunku, że są to usługi społeczne i nie stosuje się art. 26 ust. 2

5 (edytowany przez Marcel 2018-11-14 07:08:54)

Faktycznie jest tak że "powinny" należy rozumieć w przypadku ustawodawcy jako muszą i tego bym się trzymał, co do wcześniejszego nie doczytałem że chodzi o usługi ciągłe.

6

no ale chyba przy usługach społecznych nie muszę się czepiać tej daty?  jak myślisz? jest to oferta najkorzystniejsza, inne zresztą też mają daty wystawienia referencji wcześniejsze niż 3 miesiące przed datą złożenia ofert