1

Temat: art. 95 pzp

czy ktoś z was już przechodził przez art. 95 ust. 1? Mam przetarg poniżej 60.000 z tego art. wynika że w takim razie ogłoszenie o udzieleniu zamówienia musze przesłać prezesowi UZP?  to jest chore!!!

2

Odp: art. 95 pzp

Ja przechodziłem, tez sie nad tym zastanawiałem i ostatecznie nie wysłałem.
Wprawdzie formalnie jest taki obowiazek, ale:
1) za jego niewypełnienie nie ma zadnych sankcji
2) wszyscy "eksperci" w tym UZP mowia, ze jednak nie trzeba tego robic.
Wiec pomyslałem, ze jak je wysle, to Prezes UZP potraktuje mnie jak dziwaka i wezmie mnie pod lupe, a po co mi to?
I poprzestałem na ogłoszeniu o zawarciu umowy z art. 4a. Howgh!

3

Hmmm... czy niema za to sankcji to trudno powiedzieć, nie przekazując ogłoszenia Prezesowi naruszyłes jedną z kardynalnych zasad udzielania zamówień publicznych - zasade jawości postępowania, więc jesli ktoś to wyciągnie mogą być z tego problemy....

4

A portal UZP to jest niby "niejawny"??

5

Informacja do Prezesa UZP nie kojarzyła mi się z jawnością postępowania. Jawność chyba związana jest z dostępem do tych infomacji każdemu Kowalskiemu (fizycznemu i prawnemu).

6 (edytowany przez Grzech 2006-09-13 13:18:42)

Ależ wszystko jest w pożądku, chyba zapomnieliście o art. 4a ust. 1 , przecież na mocy tego art. nie stosuje się przepisów dot publikacji ogłoszeń, a art. 95 ust. 1 własnie mówi o przekazaniu ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.

7

A skąd taki pomysł?

8

jak to z ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19, poz. 177 z póź. zm.)

9 (edytowany przez emi 2006-09-13 18:56:51)

Grzechu, rzeczywiście zgadzam się w 100%, chylę głowe i prostuje całą sprawę. Wytłumaczenie mam kiepskie -  jakoś tak mi umknęła wartość zamówienia wink.
- od  - 6 do 60 tys euro ogłoszenie o udzieleniu zamówienia zamieszczam na portalu internetowym UZP i na własnej stronie internetowej, bo ją posiadam smile  (termin= po zawarciu umowy)

- przy wartości zamówienia mniejszej od kwot określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 - ogłoszenie o udzieleniu przekaziję Prezesowi UZP (termin=niezwłocznie po zawarciu umowy)

- przy wartości zamówienia równej lub wyższej niż kwoty okreslone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 - ogłoszenie o udzieleniu zamówienia otrzymuje UOPWE. (termin=niezwłocznie po zawarciu umowy)

10

oki tylko że wartości mniejsze niż okreslone w art. 11 ust. 8 to rówież kwoty poniżej 60.000 euro tutaj ustawodawca mówi o wszystkich kwotach miejszych niż okreslone w tym artykule wiec rozumiem ze ogłoszenie o udzieleniu zamówienia w przetargu poniżej 60.000 euro tez wysylam do Prezesa

11

Do Prezesa ale poprzez portal a nie BZP smile

12

czyli w tym przypadku nie odnosze sie do art. 95 tylko 4a

13

Art. 95 mozna zignorować.
Tak przynajmniej mówią urzednicy UZP. Wiec chyba potem nie beda sie o to czepiac.

14

Piotrek napisał/a:

Art. 95 mozna zignorować.
Tak przynajmniej mówią urzednicy UZP. Wiec chyba potem nie beda sie o to czepiac.

A ja znalazłem w necie coś takiego

W przypadku udzielania zamówienia w trybie zapytania o cenę zamawiający nie ma obowiązku przekazania ogłoszenia o udzieleniu zamówienia Prezesowi Urzędu Zamówień Publicznych. Wynika to z art. 95 ustawy, zgodnie z którym jeżeli wartość zamówienia przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 60 000 euro, niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego zamawiający przekazuje ogłoszenie o udzieleniu zamówienia Prezesowi Urzędu. Tryb zapytania o cenę może być natomiast zastosowany, jeżeli wartość zamówienia nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 60 000 euro.

Podpisano
Joanna Chojnowska
Departament Prawny
Urząd Zamówień Publicznych
www.uzp.gov.pl

Mam właśnie zrobić swój pierwszy przetarg, tryb: zapytanie o cenę. No i zgłupiałem.
Takich niejasności jest multum

15

Ta opinia pochodzi sprzed nowelizacji mam nadzieje bo inaczej to Pani Joanna wprowadzałaby w błąd wink. Teraz kwestia zależy od wartości ZOC - do 60.000 portal pow. art.95

16

Bałagan w necie, bałagan w pzp jak to ugryźć sad

17

Faktycznie, UZP nie aktualizuje opinii prawnych sprzed nowelizacji hmm
Najlepiej wiec pytac na forum, tutaj jestesmy na bieżąco big_smile