1

Temat: Kontrola - bral zamieszczenia na stronie internetowej zzo.

Witam.
Aktualnie mam kontrolę ZP (przetarg z lutego 2017) , zarzut to brak umieszczenia na stronie informacji z otwarcia - zbiorczego zestawienia ofert - brak udokumentowania (scren ze strony internetowej) . 
Już mówię dlaczego tego nie uczyniłem.

W dniu przetargu wszyscy potencjalni Wykonawcy byli obecni na otwarciu oraz złożyli mi  oświadczenia o przynależności do grupy kapitałowej. W związku z powyższym uznałem, że skoro mam już dokumenty które składa mieli mi dostarczyć po tym ogłoszeniu to umieszczenie na stronie takie informacji jest teoretycznie niepotrzebne.

Jak i czy jest możliwość uratowania się z tego zarzutu ?  Proszę o wyrozumiałość, bo i tak juz po nocy nie śpię smile
Chciałbym swoją pracę dobrze wykonywać ale mimo wszystko czasem brak dobrego zrozumienia ustawy.

2 (edytowany przez Olek 2018-11-21 12:16:00)

Odp: Kontrola - bral zamieszczenia na stronie internetowej zzo.

Nie będę ściemniał - ciężko to będzie obronić. Przepis artykułu 86.5 mówi jasno, że trzeba zamieścić. To nie jest informacja tylko dla tych co byli na otwarciu, ale także np. dla tych co chcieli złożyć ofertę, ale nie złożyli itd., więc Twoja argumentacja odpada.

EDIT: Przejrzałem na szybko taryfikator kar i nie widzę tam pozycji dotyczącej art. 86 więc może zostanie to potraktowane jako uchybienie, bez wpływu na wynik postępowania i bez kary.

3

Olek napisał/a:

Nie będę ściemniał - ciężko to będzie obronić. Przepis artykułu 86.5 mówi jasno, że trzeba zamieścić. To nie jest informacja tylko dla tych co byli na otwarciu, ale także np. dla tych co chcieli złożyć ofertę, ale nie złożyli itd., więc Twoja argumentacja odpada.

EDIT: Przejrzałem na szybko taryfikator kar i nie widzę tam pozycji dotyczącej art. 86 więc może zostanie to potraktowane jako uchybienie, bez wpływu na wynik postępowania i bez kary.

jak Olek

4

o matko bez kar - dobre i to, wiem ze zawiniłem nie będę się migał od odpowiedzialności, ale wtedy myślałem ze robię jak najbardziej słusznie, kolejne informacje o wyborze oferty jak najbardziej umieszczałem. Moim zamiarem było tylko jak najszybsze rozstrzygnięcie przetargu i wyłonienie Wykonawcy robót a że miałem wszystkie dokumenty zapomniałem o innych.
Dzięki