1

Temat: JEDZ bez hasła i zmieniony po podpisie

Po otwarciu ofert, podczas sprawdzania JEDZ okazało się, że:
1.  jeden JEDZ - plik zip nie jest zabezpieczony hasłem (hasło było w formularzu ofertowym).

2. spd-response.pdf.XAdES
Integralność:    Niezachowana - podpisane dane prawdopodobnie zostały zmodyfikowane po ich uwierzytelnieniu elektronicznym
Podpisujący:    ..........
Rodzaj uwierzytelnienia:    Kwalifikowany podpis elektroniczny
Czas złożenia:    ..........

sprawdzono na www.weryfikacjapodpisu.pl

I co teraz? Dodam: najkorzystniejsza oferta (postępowanie powyżej progów, kasa z UE)

2

Odp: JEDZ bez hasła i zmieniony po podpisie

http://www.wszponachzamowien.pl/?p=3265

3

Na szkoleniu mówili nam ,że jeśli JEDZ nie jest zabezpieczony hasłem nic z tym nie robimy:
- uzupełnienie nie ma sensu bo uzupełniony JEDZ nie musi być już zabezpieczony hasłem,
- nie ma zbytnio podstawy prawnej do odrzucenia takiej oferty

W przypadku błędnego zweryfikowania przez program kwalifikowanego podpisu elektronicznego wezwałabym do uzupełnienia JEDZ-a.

Podepnę się pod temat z pytaniem czy wykonawca jeśli uzupełnił elektronicznie JEDZ wydrukował go a następnie zeskanował i podpisał kwalifikowanym podpisem elektronicznym czy należy to uznać jako oryginał dokumentu czy jako elektroniczną kopię dokumentu podpisaną kwalifikowanym podpisem elektronicznym co postrzegane jest jako kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem (rozporzadzenie ws. środków komunikacji elektronicznej ...).

4

Jeżeli jest to skan i powstał w formie pisemnej wówczas jest to elektroniczna kopia.

5

JEDZ wypełnione jest komputerowo a następnie wydrukowane i zeskanowane i dopiero podpisane i tutaj mam wątpliwość  czy  to jest elektroniczna kopia dokumentu podpisana kwalifikowanym podpisem elektronicznym.

6

Tak.

7

Dzięki Marcel. Uznaję to jako kopia dokumentu i wezywam wykonawcę do uzupełnienia JEDZ-a.