1 (edytowany przez Arek1980 2018-12-10 12:59:00)

Temat: JEDZ - błędne oświadczenia

Otrzymałem od Wykonawcy JEDZ, który zawiera błędy (niektóre pola zostały źle zaznaczone, pewnie z rozpędu) np. "czy wykonawca wywiązał się ze wszystkich obowiązków dot. podatków" skreślono "tak" i zaznaczono krzyżykiem "nie"albo "czy wykonawca może potwierdzić, że nie jest winny poważnego wprowadzenia w błąd" tak samo jw.

Mam wezwać do wyjaśnień i od razu do ewentualnego przesłania poprawionego JEDZ czy uznać, że oświadczył, że podlega wykluczeniu z postępowania? smile

2

Odp: JEDZ - błędne oświadczenia

Wielość oświadczeń zawartych w JEDZ powoduje, że tylko jedno lub kilka z nich może być błędnych czy niepełnych. W takim przypadku, w ocenie KIO, JEDZ może podlegać uzupełnieniu w zakresie właśnie tych zindywidualizowanych oświadczeń. W zależności od tego jaką wadę czy brak zamawiający zdiagnozuje w złożonym JEDZ i wskaże w wezwaniu do uzupełnienia dokumentu, w taki sposób będzie podlegał on uzupełnieniu. Zawsze jednak musi on zostać podpisany przez uprawnioną do tego osobę odpowiednio przez: wykonawcę, podmiot udostępniający zasoby czy podwykonawcę (wyrok KIO z 8 czerwca 2017 r., sygn. akt KIO 888/17).

3

Odp: JEDZ - błędne oświadczenia

Dzięki Marcel, dłuższego wyroku już chyba nie było smile Przejrzałem część, która była dla mnie interesująca.

Jednak zauważ, jakiego rodzaju są moje wątpliwości: ja nie mam braków w oświadczeniach, a mam wypełnione przez wykonawcę niektóre oświadczenia, które jasno wskazują, że powinien podlegać wykluczeniu.

Na 99% się pomylił, ale jak sformułować wezwanie, aby w razie kontroli postępowania być czystym. Przecież nie mogę napisać, że są błędy bo być może oświadczył zgodnie z prawdą.

Będę wdzięczny za pomoc.