Temat: oczywista omyłka
Wykonawca błędnie wpisał cenę oleju ze strony, a tym samym źle obliczył wartość netto i brutto zamówienia, czy mogę poprawić te błędy jako oczywiste omyłki rachunkowe?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca błędnie wpisał cenę oleju ze strony, a tym samym źle obliczył wartość netto i brutto zamówienia, czy mogę poprawić te błędy jako oczywiste omyłki rachunkowe?
Nie. Jeśli wpisał netto inną niż powinien to jego ocena sytuacji - może za taką kupi? Skad wiesz? Można poprawić by było tylko rachunkowe np. mnozenie przy własciwym wpisaniu VAT.
Wg mnie wszystko zależy jak co zostało zapisane w SIWZ i w formularzu oferty. Jeżeli był np taki zapis: W formularzu ofertowym wykonawca winien wyliczyć wartość całości przedmiotu dostawy biorąc za punkt odniesienia cenę oleju opałowego opublikowaną na stronie internetowej PKN ORLEN lub LOTOS (stosownie do rodzaju oferowanego oleju) w dniu 6 września 2018 roku o godzinie 12.00. powiększoną o stałą procentową wielkość marży albo pomniejszoną o stały opust (wartość niezmienna w całym okresie na jaki będzie zawarta umowa).
I wykonawca wyliczał poszczególne elementy w tabeli tzn wartość ze strony producenta osobno, marżę lub opust osobno to bym to poprawił jeżeli źle wpisał wartość ze strony producenta. Chyba że sytuacja dotyczy jednej ceny ze strony producenta wraz z rabatem lub opustem.
Wykonawca miał w formularzu ofertowym miał wpisać cenę oleju opublikowaną na stronie dostawy w odpowiednim dniu. Zamiast wpisać 2505 , wpisał 2500
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc