1

Temat: Co zrobić z ofertą? Wykluczyć? PILNE

Witam,
Przetarg nieograniczony poniżej progów.
Podzial na 3 części.
Procedura zwykla.

Wykonawca X w terminie 3 dni nie dostarczyl oświadczenia o przynależności do grupy kapitalowej. Zostal wezwany do uzupełnienia jednak oświadczenia nie dostarczyl. Wykonawca X zlozyl ofertę najkorzystniejszą w 3 częściach.  W czesci nr 1 tylko on zlozyl ofertę, w pozostałych częściach sa jeszcze oferty innych wykonawców.
Czy należy wykluczyc wykonawce w częściach 2 i 3 a w części nr 1 można go wybrać ?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

2

Odp: Co zrobić z ofertą? Wykluczyć? PILNE

Dla zadania 1 - możesz wybrać bo nie ma z kim tworzyć grupy.
Dla zadań 2 i 3 jeżeli wzywałeś z art. 26.3 to wykluczasz.

3

dla części 1 też wykluczasz bo skoro wezwałeś do uzupełnienia to obowiązują przepisy pzp - wykonawca nie dostarczył i tyle
Poza tym co do tego czy należy czy nie to pojęcie względne, bo moze należeć do grupy z Wykonawcami pozostałych części a jest takie pojęcie jak "zmowa" - dość dużo o tym piszą na stronach UOKiK

4

cbud napisał/a:

dla części 1 też wykluczasz bo skoro wezwałeś do uzupełnienia to obowiązują przepisy pzp - wykonawca nie dostarczył i tyle

I kto to mówi, że przypomnę cyt.

2018-12-21 09:49:17

Jasne Miras smile Od strony literalnie czytanego prawa owaszem, ale w każdym uzasadnieniu zmian pisze .... aby ułatwić postępowanie ... lub podobne, więc uważam że nadgorliwy formalizm nie jest aż tak konieczny. Literalnie masz rację, ale jeśli nie ma problemów w dokumentach to bym przyjął. Trzeba dobrze szukać aby znaleźć większy wpływ na postępowanie i ocenę ofert.
Takiem jest moje zdanie smile

5

Bitter napisał/a:

Witam,
Przetarg nieograniczony poniżej progów.
Podzial na 3 części.
Procedura zwykla.

Wykonawca X w terminie 3 dni nie dostarczyl oświadczenia o przynależności do grupy kapitalowej. Zostal wezwany do uzupełnienia jednak oświadczenia nie dostarczyl. Wykonawca X zlozyl ofertę najkorzystniejszą w 3 częściach.  W czesci nr 1 tylko on zlozyl ofertę, w pozostałych częściach sa jeszcze oferty innych wykonawców.
Czy należy wykluczyc wykonawce w częściach 2 i 3 a w części nr 1 można go wybrać ?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Co do meritum: podzielam opinię Olek.

6

Miras smile
Prawie pewne ale tutaj dochodzi element pozostałych dwóch części, a w tym wypadku należy zrobić konsekwencje w postepowaniu.

7

a jaka podstawa wykluczenia dla części 1 - 24 ust 12??

8

cbud napisał/a:

A czy to wezwanie nie było nadmierne?

9 (edytowany przez memphis 2019-01-07 08:28:21)

Co do zasady przez brak złożenia dokumentu wykluczenie na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 12.

Moim zdaniem wezwanie było jednak nadmierne.

10

Jak wyżej.

11

ja bym pewnie nie wzywał do złożenia grupy i pewnie bym nie odrzucił w części 1

12

Piszę na faktach, skoro się stało to nie można potem działać niekonsekwentnie. A czy było odpowiednie czy nie to inna sprawa.

13 (edytowany przez Olek 2019-01-08 11:32:30)

cbud napisał/a:

Piszę na faktach, skoro się stało to nie można potem działać niekonsekwentnie. A czy było odpowiednie czy nie to inna sprawa.

Tu akurat się nie zgodzę. Jeżeli Zamawiający popełnił błąd i wezwał niesłusznie do złożenia jakiegoś dokumentu to Wykonawca nie powinien ponosić konsekwencji tych błędów.

Kiedyś pomyliłem postępowania i wysłałem wezwanie do złożenia wykazu zrealizowanych usług sprzątania w postępowaniu na dostawę sprzętu komputerowego, gdzie w ogóle nie stawiałem żadnych warunków. Wykonawca na sprzęt komputerowy zadzwonił, że chyba się pomyliłem. Czy w tej sytuacji, "skoro się stało" też powinienem dokonać wykluczenia czy jednak próbować naprawić ten błąd?