1

Temat: koncesja na prowadzenie działalnosci gospodarczej

Postępowanie na energię.
Wymagam, aby wykonawca posiadał aktualna koncesje na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie obrotu energia elektryczna.

Moje pytania:
1) czy muszę pisać, ze koncesja ma być ważna na dzień składania ofert?

2) Czy w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia każdy z nich powinien posiadać aktualna koncesje na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie obrotu energia elektryczna?\

Bedę wdzięczna za udzielenie odpowiedzi.

2 (edytowany przez Olek 2019-01-07 10:34:42)

Odp: koncesja na prowadzenie działalnosci gospodarczej

1) Koncesja musi być ważna przez cały okres realizacji umowy.
2) Dla konsorcjum każdy MUSI posiadać koncesję.

EDIT:
Doprecyzuję do punktu 1
1) warunki udziału w postępowaniu muszą być spełnione już na dzień składania ofert i trwać przez cały okres trwania postępowania o udzielenia zamówienia publicznego - ja nic nie piszę o tym w SIWZ, ale jak napiszesz to nie będzie to błąd.

3

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

4

Do Olek
Zacznę od 2. Dlaczego koncesję musi posiadać każdy? Należy zweryfikować umowę konsorcjum i jej zależności. Być może konsorcjant jest tylko zobowiązany do wystawienia faktur lub odczytu liczników?
Teraz 1. Koncesję wydaje się na określony okres. Weź taką sytuację, że jest wydana do połowy kontraktu, i teraz jeśli sprzedawca chce przystąpić do zadania musi złożyć wniosek o przedłużenie bo nie będzie ważna. W odpowiedzi dostanie info, że jeszcze nie czas przedłużać bo ważna (warunki koncesji) czyli wypada z gry. W moim przekonaniu odpowiednie zapisy należy zwrzeć w umowie i warunkach jej rozwiązania.

5 (edytowany przez Olek 2019-01-08 08:01:32)

cbud napisał/a:

Do Olek
Zacznę od 2. Dlaczego koncesję musi posiadać każdy? Należy zweryfikować umowę konsorcjum i jej zależności. Być może konsorcjant jest tylko zobowiązany do wystawienia faktur lub odczytu liczników?
Teraz 1. Koncesję wydaje się na określony okres. Weź taką sytuację, że jest wydana do połowy kontraktu, i teraz jeśli sprzedawca chce przystąpić do zadania musi złożyć wniosek o przedłużenie bo nie będzie ważna. W odpowiedzi dostanie info, że jeszcze nie czas przedłużać bo ważna (warunki koncesji) czyli wypada z gry. W moim przekonaniu odpowiednie zapisy należy zwrzeć w umowie i warunkach jej rozwiązania.

1) Zastosowałem pewien skrót myślowy. Co do zasady koncesja musi być ważna przez cały okres realizacji umowy. W przypadku jak wyżej, podczas badania ofert, nie wymagam koncesji na cały czas, a odpowiednie zapisy mam w umowie - obowiązek przedłożenia nowej koncesji, rozwiązanie umowy w przypadku utraty koncesji itd.
2) Tutaj masz rację. Powinienem doprecyzować, że każdy z członków konsorcjum, który będzie wykonywał czynności ochrony musi posiadać koncesję, gdyż każda aktywność objęta przedmiotem zamówienia na ochronę osób i mienia wymaga posiadania uprawnień. Osobiście nie miałem sytuacji, w której konsorcjum było by tworzone z podziałem zadań jak opisałeś powyżej, ale nie jest to niemożliwe.