1

Temat: PILNE

W PN na usługi w trakcie oceny ofert wezwałem firmę do złożenia dok (wyposażenie zakładu_ pojazdy z normą spalin euro5) gość przysłał mi kilka kserokopii dowodów rejestracyjnych z których tylko część była ok (pozostałe były to dow. rej. ale czasowe). wezwałem do do złożenia wyjaśnień 26.3 i wypisałem jakie pojazdy (zgodnie z SIWZ) i że ma załączyć dok. potwierdzające spełnianie normy emisji spalin euro5. w granicznym terminie złożenia wyjaśnień przysyła pismo z zapytaniem jakie to mają być dokumenty. I co mam z gościem zrobić rozpisać mu jakie czy uwalić ofertę bo nie złożył wyjaśnień?

2

Odp: PILNE

Marcel podpowiesz coś? Ty wszystko wiesz;)

3

Rozumiem że był to warunek skoro najwyżej oceniony wykonawca przesłał dokumenty (nie wiem jakich dokładnie wymagał zamawiający) a warunek spełnia na dzień składania ofert (pomimo że to dowody czasowe) to warunek spełnia, powtarzam że nie widząc dokładnie SIWZ i wymogów to trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi.

4

Marcel wymagałem 7 szt. pojazdów (specjalnego przeznaczenia) z norma emisji spalin euro 5. wezwałem go w trybie 26.2. a on mi składa 7 kserokopii dow. rej. z czego
1 to dow rej. osobówki
2 to dow. czasowe które wygasły przed TSO.
i tyle 3 samochody spełniły warunek (chodziarz do końca nie wiem) bo nie mam żadnych danych oprócz roku produkcji
po ty wezwałem go do złożenia dodatkowych wyjaśnień z 26.3 i opisałem jakie szczegółowo pojazdy i ile sztuk i że ma jasno wynikać dok. że pojazd posiada normę euro5. a on uparcie pisze że nie wie jakie dok..
W google znalazłem w ciągu 2 min. myślę że gość gra na zwłokę.
i teraz nie wiem czy mam z nim dyskutować czy odrzucić

5

To Twoja wola. Jeśli Ci zależy na ofercie to popracuj. Jeśli nie koniecznie to odrzuć jako nie spełniającą warunków. W karcie pojazdu powinni być zapisane jakie warunki spełnia silnik.

6

nie zależy. gościu kręci i wiemy że tej usługi nie będzie dobrze wykonywał. i teraz tylko podstawa prawna 24.1.12?

7

nie wykazał się spełnieniem warunków więc masz jasność pkt 12

8

ok. dzięki. za pomoc

9

Zielony, rozumiem że określiłeś warunek udziału w zakresie zdolności technicznej polegającej na posiadaniu wyposażenia w postaci 7 pojazdów o określonych wymogach spalania.

Jaki określiłeś w SIWZ dokument z rozporządzenia na potwierdzenie spełnienia tego warunku?

10

Dowodu rejestracyjnego raczej nie znajdziemy w rozporządzeniu.

11

janek159 czytam i ne widzę. dupa blada nie ma wpisanego żadnego dokumentu. jest napisane tylko że wykaz pojazdów wraz z dokumentami potwierdzającymi posiadanie normy emisji spalin. i co teraz?

12

rozmawiałem z gościem który pisał SIWZ i faktycznie nie ma tego określonego

13

ale idąc po kolei. w pierwszym wezwaniu wykonawca nie wykazał ani odpowiedniej liczny pojazdów ani normy emisji spalin.
po drugim wezwaniu tez nie było odzewu z jego strony już nie mówię o dokumentach potwierdzających normę tylko o samej liczbie pojazdów. czy to nie jest powód do wykluczenia go?

14 (edytowany przez janek159 2019-01-23 07:51:08)

Czyli określiliście dokument jako wykaz pojazdów, i wykonawca najwyższy powinien to złożyć. Wykaz taki stanowi dokument o którym mowa w 2 ust.4 Rozp.
Natomiast dowody rejestracyjne nie są wymienione w Rozporządzeniu w sprawie dokumentów, a ust. 4 jest zamknięty. No ale to najwyżej kontrola wam wytknie jako naruszenie art. 25 ust.2 ustawy.

Podsumowując, jak już takie dokumenty zostały wymienione, a wykonawca nie wykazał spełnienia warunku, to należy wykluczyć.

p.s.

co to za słowo w poście nr 4: (chodziarz do końca nie wiem)

15

no tak. jak pisałem wyżej ani w pierwszym wezwaniu nie wykazał spełnienia warunku ani w drugim wezwaniu z  z 26.3 też nie wykazał spełniania warunku.

16

Mam newsa. Mój problematyczny wykonawca złożył pismo od odstępuje od przetargu. Kolejna oferty są powyżej naszych możliwości finansowych. unieważniam z jakiej podstawy prawnej ?

17

było wadium??

18

art 24 ust 1 pkt 12 do oferty o której mowa powyżej a potem 93 ust 1 pkt 4)

19 (edytowany przez zielony26 2019-01-23 11:28:32)

nie było wadium.

20

czyli pomimo tego że odstępuje od przetargu to najpierw go wykluczam?

21

moim zdaniem nie ma czegoś takiego na tym etapie jak odstąpienie od przetargu

22

Napisz dokładnie do czego go wzywałeś, bo jeśli już raz wezwałeś do uzupełnienia wykazu i złożył taki gdzie pojazdy nadal nie spełniają wymogu lub nie złożył wcale, to już możesz go wykluczyć za niespełnianie. Ustawa nie przewiduje odstępstwa wykonawcy od przetargu, a ofertę może wycofać jedynie przed upływem TSO.

23

Wzywałem go do złożenia wykazu pojazdów wraz  z dokumentami z normą emisji spalin euro 5. po pierwszym wezwaniu z dokumentów, które złożył nie wynikało że warunek spełnia, no togo łup drugi raz z 26.3 i on mi odpisuje o co nam chodzi?  i taka to smutna historia.

24

Czyli pierwszy raz wezwanie z 26.1, a drugi 26.3. I dobrze. Jeśli nie uzupełnił w wymaganym terminie wskazanym w wezwaniu z 26.3 to temu panu do widzenia. Chyba, że nieprecyzyjnie określiłeś swoje żądanie i dlatego on dopytuje. Jeśli tak, to należy wyraźnie wskazać czego oczekujesz i dopiero później jeśli nie potwierdzi spełniania do widzenia.