1

Temat: GRUPA ZAKUPOWA ENERGIA

co w tym temacie powinnam wiedzieć przed spotkaniem z firmami realizującymi tego typu przetargi?jesteśmy na początku drogi czyli mam zebrane tylko infomacje dot.  rocznego zużycia w naszych jednostkach. Będziemy sie prawdopodobnie przyłączać rzem  z gminami które już są w jakichś mniejszych GRUPAch zakupowych.
Napewno będzie potrzebny audyt?jaki to koszt ? podzielcie sie informacjami

2

Odp: GRUPA ZAKUPOWA ENERGIA

Nie robiłem tego w grupie ale jeśli chodzi o dane zadania to napewno zużycie, ilość pkt poboru (liczniki) i rodzaj (chodzi o taryfę); orientacja na ile może się zmienić zadanie (dodanie lub odjęcie pkt; dodanie lub odjęcie ilości zużycia); kto i w jakim zakresie będzie podpisywał umowy to tak z biegu

3

zazwyczaj jest jeden lider który zleca postępowanie firmie zewnętrznej i firma się zwróci o dane które są niezbędne do postępowania - dopiszcie się do jak największej grupy zakupowej

4 (edytowany przez Marta 2019-01-22 13:22:41)

dzięki, taki też mamy zamiar- 5 gmin plus powiat
a czy kwestią rozwiązywania wcześniejszych umów czy to kompleksowych czy rozdzielnych zajmuje sie wtedy ta wybrana firma co przeprowadzi przetarg czy wybrany  w przetargu Wykonawca?

5

wykonawca, do podpisania umów będzie dołączone pełnomocnictwo do tych działań

6

Prowadziłem grupę zakupową 2 lata temu jako lider przy współpracy z firmą zewnętrzną, było trochę zabawy i trzeba się liczyć że obowiązków trochę będzie.

7

Ja też jestem w grupie od 7 lat, nasz powiat jest liderem, tworzymy grupę z 3 gminami, szpitalami i jednostkami budżetowymi.
Mam pomoc Firmy zewnętrznej, która jest obyta na rynku energii zarówno elektrycznej jak i gazowej, oni bardzo pomagają w organizacji przetargu, podsyłają gotowe pisma, pełnomocnictwa, wzory SIWZ i umów. Pomagają także w realizacji umowy, w razie wątpliwości, czy aneksów oni przygotowują wszystkie wyjaśnienia, pisma, ogarniają cała grupę.
Więc pracy nie ma aż tak dużo o ile masz pomoc profesjonalnej Firmy, jeśli miałabyś robić sama grupę zakupowa to roboty jest dość dużo.
A co musisz wiedzieć na początek to jak pisał cbud ilość PPE, ich pobory, jakie taryfy i jakie są przewidywania w zakresie dodawania nowych PPE (czy np. budujecie nowe obiekty, modernizujecie oświetlenie, itp.) i oczywiście musicie wybrać lidera grupy, który wszytko poprowadzi i zorganizuje przetarg.

8

bardzo Wam dziękuje za informacje, u nas przetarg ma przeprowadzać firma zewnętrzna, ale rozumię że i tak lider zawsze musi być tak?

9

Tak, lider być musi.

10

przystępujemy pierwszy raz do grupy zakupowej , liderem jest inna jednostka- gmina, w tym wypadku my podpisujemy z firma zewnętrzna również umowę czy tylko lider? co my musimy zrobic?uchwała zarządu musi być? pełnomocnictwo dla lidera? podstawa prawna to art .15 czy 16 ustawy pzp?

11

Wszystko zależy co będzie w porozumieniu i jakie będą metody rozliczania z firmą zewnętrzną, kto płaci, czy faktura i umowa jest na lidera czy na poszczególnych członków grupy zakupowej itd.

12

rozliczenie -każdy członek płaci ustaloną kwotę firmie zewnętrznej wiec umowa będzie odrębnie z każdym członkiem grupy,

13 (edytowany przez Marta 2019-05-08 09:48:16)

mam pytanie jak w budżecie powinna być zaplanowana kwota, skoro umowa będzie podpisywana  w tym roku ale realizacja umowy  od 01.01.2020 do 30.06.2021,,nie mamy tego wydatku w WF. jaki dokument mogę od księgowości wymagać?

14

Z wydatków bieżących, niech skarbnik sobie zada trochę trudu bo to w jego kwestii.

15

czyli jednak muszą być zabezpieczone w budżecie na ten rok?

16

Na bieżących kasa być powinna.