301

Odp: elektronizacja zamówień

Olek napisał/a:
Miraa napisał/a:

ad. 1 i 3
A jeśli oferta, JEDZ, zostaną wypełnione ręcznie (ale nie podpisane) następnie zeskanowane i podpisane elektronicznie, to traktujemy to za podpisany oryginał a nie poświadczenie kopii?

Na jednym ze szkoleń on-line (prowadzący G. Czaban) stwierdził, że jak nie będzie podpisu (takiego długopisem) to OK, a jak będzie podpisane długopisem to jest już kopia.

No a jak wykonawca podpisze długopisem taką ofertę (w miejscu wykropkowanym przez Zamawiającego w formularzu oferty) zeskanuje, podpisze elektronicznie  to jak to traktujemy? i czy taka oferta jest ok?

302

https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1393468,eliminacje-z-e-przetargow-zeskanowanie-oferty.html?fbclid=IwAR13Mq7brW3Bl38DQbcdhusG7-WXXS01k1o5pSq9ET_myT0eKkxaNlRl9IM

Czytając ten artykuł moje rozumienie jest takie:  Wykonawca wypełnia formularz oferty, wypełnia również wykropkowane miejsca na podpis, np. że Jan Kowalski - Dyrektor XXXX,  i tak ze wszystkim dokumentami, zapisuje jako .doc  i podpisuje podpisem kwalifikowanym , następnie kompresuje do jednego pliku ZIP , szyfruje i wysyła ????

303

Jeśli wypełni wszystki pismem czytelnym wskazując dane jest ok, dopóki nie załaczy podpisu na papierze. Wtedy już nie jest ok i staje się kopią a zatem nie może być poprawną ofertą.
Poza tym to Ty wskazujesz w jakiej formie ma podać tę ofertę. Ja wolę w formacie *.pdf.

304

ok dziękuję bardzo. Czyli wykonawca nie może podpisać długopisem oferty. Ale może wpisać komputerowo w miejscu na podpis?

A drugie pytanie jest takie, czy zmieniając termin składania ofert musze również zmienić ten termin na miniportalu? bo jak wchodzę tam to nie mam możliwości edytowac daty, jest tylko oferta dodatkowa

305

Tu nie chodzi tylko i wyłącznie o złożenie odręcznego podpisu na dokumencie. Spójrzcie do KIO 2611/18, gdzie izba poszła w kierunku elektronicznego sporządzenia dokumentu. Z pewnością nie jest sporządzeniem elektronicznym zeskanowanie dokumentu wypełnionego odręcznie.

306

olimpia1981 napisał/a:

A drugie pytanie jest takie, czy zmieniając termin składania ofert musze również zmienić ten termin na miniportalu? bo jak wchodzę tam to nie mam możliwości edytowac daty, jest tylko oferta dodatkowa

Próbowałaś zmienić przed upływem terminu składania ofert, czy po?

307

MIRAS napisał/a:
olimpia1981 napisał/a:

Próbowałaś zmienić przed upływem terminu składania ofert, czy po?

Przedłużyłam termin poprzez zmianę SIWZ i w ogłoszeniu o zamówieniu w DzUUe, nie zmieniłam na portalu. Na portalu jest stara data, która minęła. Z jakich przepisów wynika że tam tez powinnam zmienić?

308

1. Po upływie terminu - nie ma możliwości dokonania zmiany.
2. Nie ma przepisów z których wynika obowiązek dokonywania takich zmian, ale
3. Masz już wygenerowany klucz prywatny - teoretycznie może rozszyfrować ofertę przed terminem otwarcia ofert.
4. Z punkty widzenia przepisów Pzp nie widzę przeszkód aby nadal kontynuować postępowanie, ale
5. Nie wiem jak wyglądać będzie złożenie oferty z technicznego punktu widzenia, czy nie będzie problemów...

Może inni mieli już  doświadczenie w tym względzie???

PS. Kiedy masz otwarcie ofert?

309 (edytowany przez lukas7 2019-01-24 07:54:41)

Witam serdecznie,
mam taki przypadek - Przetarg nieograniczony ? powyżej progów UE. W związku z moimi wątpliwościami proszę Was o opinię:

1.    Wykonawca X złożył ofertę ? skan oferty podpisanej odręcznie podpisał kwalifikowanym ważnym podpisem elektronicznym i sformatował do formatu .pdf ? czy tak złożona oferta jest zgodna z ustawą PZP ?

2.    Czy można uznać za oryginał ? skan pełnomocnictwa z odręcznymi podpisami opatrzony podpisami elektronicznymi przez osoby upoważnione ?

W świetle wyroku KIO 2611/18 z dnia 4.01.2019 r. - mam poważne wątpliwości, jakie sa Wasze opinie ?

ponieważ wskazuje na to sentencja wyroku: nie jest dopuszczalne złożenie (...) skanu podpisanej własnoręcznie oferty, której oryginał powstał w formie pisemnej, nawet jeżeli ten skan został opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym osoby uprawnionej.

310

MIRAS napisał/a:

3. Masz już wygenerowany klucz prywatny - teoretycznie może rozszyfrować ofertę przed terminem otwarcia ofert.
4. Z punkty widzenia przepisów Pzp nie widzę przeszkód aby nadal kontynuować postępowanie, ale
5. Nie wiem jak wyglądać będzie złożenie oferty z technicznego punktu widzenia, czy nie będzie problemów...

01 lutego 2019 r.

311

lukas7 napisał/a:

Witam serdecznie,
mam taki przypadek - Przetarg nieograniczony ? powyżej progów UE. W związku z moimi wątpliwościami proszę Was o opinię:

1.    Wykonawca X złożył ofertę ? skan oferty podpisanej odręcznie podpisał kwalifikowanym ważnym podpisem elektronicznym i sformatował do formatu .pdf ? czy tak złożona oferta jest zgodna z ustawą PZP ?

2.    Czy można uznać za oryginał ? skan pełnomocnictwa z odręcznymi podpisami opatrzony podpisami elektronicznymi przez osoby upoważnione ?

W świetle wyroku KIO 2611/18 z dnia 4.01.2019 r. - mam poważne wątpliwości, jakie sa Wasze opinie ?

ponieważ wskazuje na to sentencja wyroku: nie jest dopuszczalne złożenie (...) skanu podpisanej własnoręcznie oferty, której oryginał powstał w formie pisemnej, nawet jeżeli ten skan został opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym osoby uprawnionej.

2xNIE

312

olimpia1981 napisał/a:
MIRAS napisał/a:

01 lutego 2019 r.

Daj znać jak poszło z tym otwarciem. No i podbijam: Może inni mieli już  doświadczenie w tym względzie???

313 (edytowany przez wadialny 2019-01-24 10:37:22)

Na gruncie obowiązujących przepisów elektroniczną kopią dokumentu zawsze będzie wykonanie elektronicznego odwzorowania dokumentu papierowego, czyli skan dokumentu papierowego. Skan dokumentu, który został uprzednio sporządzony w formie pisemnej, postaci papierowej, opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym będzie tylko kopią oryginalnego dokumentu.

Na gruncie obowiązujących przepisów JEDZ i wyroku KIO 2611/18, wypełniony ręcznie, ale nie podpisany, a następnie zeskanowany i podpisany kwalifikowanym podpisem elektronicznym będzie elektroniczną kopią dokumentu.

Oczywiście wyrok KIO 2611/18 budzi kontrowersje (ale nie moje). Zobaczymy tylko czy orzecznictwo utrzyma taką linię orzeczniczą.

314

Na gruncie obowiązujących przepisów JEDZ i wyroku KIO 2611/18, wypełniony ręcznie, ale nie podpisany, a następnie zeskanowany i podpisany kwalifikowanym podpisem elektronicznym będzie elektroniczną kopią dokumentu.

A podpisany?

315

A podpisany?

Zachęcam do zapoznania się:

https://www.wprzetargach.pl/kategorie/Odrzucenie-oferty-art-89-ust-1-pkt-1/czy-elektroniczna-kopia-dokumentu-potwierdzona-za-zgodnosc-z-oryginalem-bedzie-formularz-oferty-sporzadzony-w-formie-pisemnej-po

316

Dobry materiał. No dobrze, skoro tak to należy widać przyjąć to podejście.

Nawiążę jeszcze do sprawy poruszanej powyżej, odnośnie znaczenia jakie ma, czy wersja papierowa została podpisana ręcznie czy nie.

Jak wynika, nie ma znaczenia czy wersja papierowa została podpisana ręcznie czy nie, bo istotny jest sam fakt wykonania skanu pierwotnej ersji papierowej, i już mamy do czynienia z kopię elektroniczną.

317

janek159 napisał/a:

Dobry materiał. No dobrze, skoro tak to należy widać przyjąć to podejście.

Nawiążę jeszcze do sprawy poruszanej powyżej, odnośnie znaczenia jakie ma, czy wersja papierowa została podpisana ręcznie czy nie.

Jak wynika, nie ma znaczenia czy wersja papierowa została podpisana ręcznie czy nie, bo istotny jest sam fakt wykonania skanu pierwotnej ersji papierowej, i już mamy do czynienia z kopię elektroniczną.

Dokładnie tak. O tym też pisałam w #305

318 (edytowany przez lukas7 2019-01-29 14:09:09)

Dziękuje wszystkim za udzielone odpowiedzi smile, wiekszość wypowiedzi wskazuje na to że taka oferta jest niezgodna z PZP, wg ustawodawcy i wyroku KIO.

W mojej ocenie, jest to bardzo literalne podejście do tematu. Przecież celem elektornizacji zamówień publicznych było ułatwienie składania ofert Wykonawcom, czy złożenie oferty w ten sposób czy też zgodnie z tym jak przewiduje ustawodawca nie zmienia faktu wg mnie że obaj Wykonawcy złożyli oferty elektornicznie opatrzone ważnym kwalifikowanym podpisem elekttronicznym.

Czy słyszał ktoś o kolejnych podobnych sprawach KIO które mają się odbyć w najbliższym czasie... ?

319 (edytowany przez Fart 2019-01-28 11:56:03)

Witam.
Mam pytanie odnośnie korzystania z miniportalu i złożenia oferty.
Załóżmy taką sytuację:
Wykonawca składa ofertę w postaci elektronicznej podpisanej podpisem kwalifikowanym. Szyfruje ją i wysyła e-puapem ? podpisując zgłoszenie oferty/wniosku profilem zaufanym (podpisem zaufanym).
Do zmawiającego wpływa oferta ale nie na skrzynkę e-puap ale na oprogramowanie które pobiera z e-puap wiadomości. Czy  Zamawiający musi zweryfikować ofertę która została podpisana podpisem zaufanym.
Zgodnie z rozporządzeniem ministra cyfryzacji  z dnia 10 września 2018 r. w sprawie profilu zaufanego i podpisu zaufanego:
Czynność złożenia podpisu zaufanego wymaga autoryzacji, o której mowa w § 8 ust. 6, po której następuje opatrzenie podpisywanych danych w postaci elektronicznej pieczęcią elektroniczną ministra wykorzystywaną do zapewnienia integralności podpisanych danych oraz autentyczności złożonego podpisu.
Podczas weryfikacji podpisu zaufanego (nie mylić z podpisem kwalifikowanym) występuje błąd.
Znalazłem tez program do weryfikacji dokumentów podpisanych za pomocą Profilu Zaufanego ePUAP. ? niestety też niepoprawnie zweryfikowano.
Na stronie e-puap wyjaśnione jest co to jest weryfikacja podpisu potwierdzonego profilem zaufanym ePUAP:
Operacja potwierdzająca, że dokument został podpisany za pomocą profilu zaufanego ePUAP i jego integralność nie została naruszona.

Czy ma to wpływ na ważność oferty jeżeli oferta wpłynęła na skrzynkę zamawiającego spakowany pliki zostały prawidłowo podpisane natomiast nie można zweryfikować wiadomości e-puap ?
W aplikacji szafir wyskakuje komunikat:
Podpis został negatywnie zweryfikowany - Reference:Oferta%2520Daniel.zip - C:\Users\user\Downloads\Oferta%20Daniel.zip (Nie można odnaleźć określonego pliku)

320

Fart napisał/a:

Witam.
Mam pytanie odnośnie korzystania z miniportalu i złożenia oferty.
Załóżmy taką sytuację:
Wykonawca składa ofertę w postaci elektronicznej podpisanej podpisem kwalifikowanym. Szyfruje ją i wysyła e-puapem ? podpisując zgłoszenie oferty/wniosku profilem zaufanym (podpisem zaufanym).
Do zmawiającego wpływa oferta ale nie na skrzynkę e-puap ale na oprogramowanie które pobiera z e-puap wiadomości. Czy  Zamawiający musi zweryfikować ofertę która została podpisana podpisem zaufanym.
Zgodnie z rozporządzeniem ministra cyfryzacji  z dnia 10 września 2018 r. w sprawie profilu zaufanego i podpisu zaufanego:
Czynność złożenia podpisu zaufanego wymaga autoryzacji, o której mowa w § 8 ust. 6, po której następuje opatrzenie podpisywanych danych w postaci elektronicznej pieczęcią elektroniczną ministra wykorzystywaną do zapewnienia integralności podpisanych danych oraz autentyczności złożonego podpisu.
Podczas weryfikacji podpisu zaufanego (nie mylić z podpisem kwalifikowanym) występuje błąd.
Znalazłem tez program do weryfikacji dokumentów podpisanych za pomocą Profilu Zaufanego ePUAP. ? niestety też niepoprawnie zweryfikowano.
Na stronie e-puap wyjaśnione jest co to jest weryfikacja podpisu potwierdzonego profilem zaufanym ePUAP:
Operacja potwierdzająca, że dokument został podpisany za pomocą profilu zaufanego ePUAP i jego integralność nie została naruszona.

Czy ma to wpływ na ważność oferty jeżeli oferta wpłynęła na skrzynkę zamawiającego spakowany pliki zostały prawidłowo podpisane natomiast nie można zweryfikować wiadomości e-puap ?
W aplikacji szafir wyskakuje komunikat:
Podpis został negatywnie zweryfikowany - Reference:Oferta%2520Daniel.zip - C:\Users\user\Downloads\Oferta%20Daniel.zip (Nie można odnaleźć określonego pliku)

1. jeśli wymagania dotyczyły podpisania oferty podpisem kwalifikowalnym, to ściągasz ofertę na kompa i weryfikujesz czy jest podpisana kwalifikowalnym.
2. nie weryfikujesz podpisu zaufanego.
3. epuap wymusza podpis profilem zaufanym na etapie wysłania dokumentu, weryfikuje w ten sposób ID nadawcy

321

Mam kolejne pytanie. Jeżeli np. jestem osobą odpowiedzialną za rozsyłanie korespondencji wiadomości, zapytań, które podpisuje kierownik zamawiającego i korzystam z formularzy do komunikacji udostępnionych w miniportalu.
Zostałem dodany do instytucji. Treść wiadomości na epuap jest taka:
Dane nadawcy  - i tu są dane zamawiającego - są OK
Występujesz jako: Zamawiajacey - jest OK
Pozostałe rubryki.....
Na końcu  jest:
TWOJE DANE - i tu są dane moje prywatne czyli moje imię i nazwisko a nie kierownika, ponieważ epuap korzysta z mojego profilu.
Czy jest to poprawne w komunikacji czy jednak rozsyłanie wiadomości prze formularze miniportalu powinno być z profilu kierownika?
1.Czy ja jako osoba dodana do instytucji w epuap i merytorycznie odpowiedzialna za postępowanie mogę komunikować się z wykonawcami poprzez miniportal - dokumenty załączone do formularza podpisze kierownik?
2. Czy muszę mieć jakieś upoważnienie?

322

Możesz się komunikować a dokumenty niezbędne podpisze kierownik zamawiającego, do samej komunikacji upoważnienie nie jest wymagane, tak dla ujednolicenia, uważam że warto aby każdy wysłany dok. był podpisany przez kierownika zamawiającego.

323

jeśli korzystacie z miniportalu, w siwz należałoby też dodać, że zamawiający do komunikacji korzysta z obywatel.gov

324

MIRAS napisał/a:
olimpia1981 napisał/a:
MIRAS napisał/a:

01 lutego 2019 r.

Daj znać jak poszło z tym otwarciem. No i podbijam: Może inni mieli już  doświadczenie w tym względzie???

No i jak tam olimpia1981? Otwarcie się udało? Nie było problemów? Daj znać wink

325

hej, nie było otwarcia bo znów musiałam przesunąć termin. Ale napisałam do miniportalu i dostałam informację, aby jeszcze raz opublikować nowy formularz postępowania i umieścic na swojej stronie internetowej nowy klucz publiczny i Id postępowania. Jeżeli do wcześniejszego formularza postępowania wpłynęły oferty to pobrać klucz prywatny i zakończyć ten formularz. W moim przypadku nie wpłynęły do tamtego formularza oferty i zakończyłam postępowanie.