1

Temat: Jakość produktu jako kryterium oceny ofert

Witam,
Właśnie przygotowuję przetarg na dostawę sprzętu. Chcąc mieć pewność, że największe szanse na wygranie postępowania będzie miał Wykonawca, który zaoferuje sprzęt sprawdzony. Dlatego też wymyśliłem sobie pozacenowe kryterium oceny ofert, które odnosić się będzie do jakości produktu.

Wykonawca do złożonej oferty oprócz dokumentów dot. zaoferowanego sprzętu mógłby dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany sprzęt jest wykorzystywany przez okres min. 3 miesięcy w określonych placówkach oraz polecany przez te placówki jako spełniający oczekiwania tego podmiotu.

Powiedzmy, że za każdy podmiot, który potwierdziłby wykorzystywanie wskazanego sprzętu  oraz spełnianie jego oczekiwań, Zamawiający przyznałby np. 2 punkty, lecz nie więcej niż np. 20 pkt.

W ten sposób nie ograniczam konkurencji, ale premiuję sprzęt sprawdzony i polecany.

Co myślicie o takim kryterium? Mi się wydaje, że można by je zastosować. Jednak z uwagi na bogate doświadczenie wielu tutejszych forumowiczów, wolę się Was poradzić w tej kwestii.

Pozdrawiam

2

Odp: Jakość produktu jako kryterium oceny ofert

Czyżby nikt nie był w stanie mi pomóc? Ja wstępnie w specyfikacji wprowadziłem następujące zapisy:
1) Producent sprzętu posiadający aktualny Certyfikat jakości ISO 13485 ? System Zarządzania Jakością dla Wyrobów Medycznych. W tym celu należy dołączyć do oferty kopię Certyfikatu. - 5 pkt
2) Zaoferowany przez Wykonawcę przedmiot zamówienia będzie posiadał pozytywną opinię Szpitala lub Specjalistycznego Oddziału Ratunkowego (SOR), który wykorzystuje oferowany sprzęt przez okres min. 6 miesięcy m.in. do ratowania zdrowia lub życia dzieci. W tym celu Wykonawca zobowiązany będzie złożyć dokumenty potwierdzające w w/w zakresie pozytywną opinię Szpitala lub SOR odnośnie oferowanego sprzętu - 1 pkt za każdy wykazany Szpital lub SOR, lecz nie więcej niż 3 pkt.

Jak widać przetarg dotyczy sprzętu medycznego. Wyżej określonego punkty dotyczą tylko wybranego sprzętu. W SIWZ oczywiście podałem sposób punktowania odrębnie dla danego rodzaju sprzętu. Podałem również formułę końcową zliczania punktów w kryterium "jakość" - bo tak je nazwałem.

Ponadto w SIWZ wprowadziłem zapis, że nie załączenia w/w dokumentów do oferty, Zamawiający nie będzie wzywał do ich uzupełnienia, ani też nie przydzieli żadnych punktów w tym kryterium. Jest też zapis, że Zamawiający w razie wątpliwości może dokonać weryfikacji treści złożonych dokumentów u źródła.

Przyznam, że nasz prawnik, że takie kryterium może być problematyczne. Jak dla mnie kryterium jest określone w sposób prosty i jednoznaczny. Wydaje mi się również, że w żaden sposób nie ograniczam konkurencji, lecz premiuję sprawdzonych producentów oraz sprawdzony sprzęt.

3

2 wygląda jak doświadczenie oferenta

4

Jeśli chodzi o "pozytywną opinię Szpitala lub SOR odnośnie oferowanego sprzętu" - bałabym się takiego zapisu. Taka opinia moim zdaniem nie daje Ci pewności, że sprzęt jest dobrej klasy czy dobrej jakości, ponieważ nie ma żadnych wytycznych, co taka opinia ma zawierać, kto może ją podpisać, itp. Co ma decydować o tym, że opinia będzie pozytywna? Wystarczy, że Pan Zenek, który sprzęt dostarczył jest bardzo miły i poprosił mnie o taką opinię, więc ją podpiszę? Każdy podpis pod taką opinią będzie dla Ciebie podpisem osoby uprawnionej do sporządzenia takiej opinii? Czy jeśli Szpital lub SOR napisze Ci, że sprzęt est dobrej jakości i nic więcej, to będzie to dla Ciebie wystarczające?

Być może się czepiam, ale staram się zwrócić uwagę na to, co dla mnie byłoby kłopotliwe gdybym miała ocenić taką opinię, albo ją wystawić. Pamiętaj również, że każdy szpital, każdy użytkownik i każdy sprzęt jest inny. Każdy z nas upatruje się w sprzęcie czegoś innego, a bywa, że sprzęt kupujesz po to, bo rozporządzenie nakazuje je mieć, ale używane będzie bardzo rzadko. Inaczej sprzęt oceni specjalista w danej dziedzinie, bo oceni jego walory funkcjonalne i użytkowe, a inaczej oceni go ktoś, kto na nim nie pracuje, ale patrzy na niego od czasu do czasu i wtedy przeczytasz, że sprzęt ma estetyczną obudowę i jest bezawaryjny. Bezawaryjny nie dlatego, że jest wysokiej jakości, tylko dlatego, że w ostatnim roku został użyty 10-15 razy.

Takie mam wątpliwości.

5

peri78 napisał/a:

Chcąc mieć pewność, że największe szanse na wygranie postępowania będzie miał Wykonawca, który zaoferuje sprzęt sprawdzony.
Wykonawca do złożonej oferty oprócz dokumentów dot. zaoferowanego sprzętu mógłby dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany sprzęt jest wykorzystywany przez okres min. 3 miesięcy w określonych placówkach oraz polecany przez te placówki jako spełniający oczekiwania tego podmiotu.

Powiedzmy, że za każdy podmiot, który potwierdziłby wykorzystywanie wskazanego sprzętu  oraz spełnianie jego oczekiwań, Zamawiający przyznałby np. 2 punkty, lecz nie więcej niż np. 20 pkt.

W ten sposób nie ograniczam konkurencji, ale premiuję sprzęt sprawdzony i polecany.

Co myślicie o takim kryterium? Mi się wydaje, że można by je zastosować. Jednak z uwagi na bogate doświadczenie wielu tutejszych forumowiczów, wolę się Was poradzić w tej kwestii.

Pozdrawiam

ad. 1 "sprzęt sprawdzony" -  potwierdzeniem twojego wymagania będzie złożenie do oferty lub na wezwanie dokumentu ISO,

ad. 2 oferowany sprzęt jest wykorzystywany przez okres min. 3 miesięcy - z tego zapisu wynika, że Wykonawca może zaoferować Zamawiającemu sprzęt używany, który był wykorzystywany przez okres min. 3 - max nieskończoność smile
Na pewno chcesz kupić używkę?

ad. 3 oświadczenie podmiotów = przyznawanie punktów - KIO wielokrotnie wypowiedziało się na temat dokumentów (poza dokumentami na potwierdzenie warunków) podmiotów trzecich - zabronione. Jakiś czas temu przy komputerach Zamawiający nagminnie wymagali od Wykonawców oświadczenia producenta, że przejmie na siebie zobowiązania gwarancyjne, jeśli Wykonawca przestanie prowadzić działalność. Po wizycie w KIO kończyło się zmianą zapisów, a jeśli nie było KIO to korekta na dofinansowaniu.

6 (edytowany przez zes 2019-02-08 07:30:33)

peri78 napisał/a:

2) Zaoferowany przez Wykonawcę przedmiot zamówienia będzie posiadał pozytywną opinię Szpitala lub Specjalistycznego Oddziału Ratunkowego (SOR), który wykorzystuje oferowany sprzęt przez okres min. 6 miesięcy m.in. do ratowania zdrowia lub życia dzieci. W tym celu Wykonawca zobowiązany będzie złożyć dokumenty potwierdzające w w/w zakresie pozytywną opinię Szpitala lub SOR odnośnie oferowanego sprzętu - 1 pkt za każdy wykazany Szpital lub SOR, lecz nie więcej niż 3 pkt.

Przyznam, że nasz prawnik, że takie kryterium może być problematyczne. Jak dla mnie kryterium jest określone w sposób prosty i jednoznaczny. Wydaje mi się również, że w żaden sposób nie ograniczam konkurencji, lecz premiuję sprawdzonych producentów oraz sprawdzony sprzęt.

moim zdaniem strzelasz sobie w kolano po pierwsze dokumentami, których nie możesz żądać od wykonawców.
a po drugie zapis bardziej przypomina zmodyfikowany warunek udziału w postępowaniu niż kryterium, potwierdzeniem warunku będącego odpowiednikiem oświadczeń podmiotów będą referencje.

wrzuć kryterium jakościowe w zakresie parametrów, gwarancji.

7

peri78 napisał/a:

Witam,

Bardzo bardzo wątpliwe... To, że ktoś poleci dany sprzęt wcale nie oznacza, że będzie on najlepszy. Nie wiadomo co może kierować osobą "polecającą". Myślę, że nie będzie to obiektywnie miarodajne. Dla jednych jakaś funkcjonalność/cecha może być postrzegana negatywnie, a dla innych zupełnie odwrotnie.

8

mickeymouse napisał/a:
peri78 napisał/a:

Witam,

Bardzo bardzo wątpliwe... To, że ktoś poleci dany sprzęt wcale nie oznacza, że będzie on najlepszy. Nie wiadomo co może kierować osobą "polecającą". Myślę, że nie będzie to obiektywnie miarodajne. Dla jednych jakaś funkcjonalność/cecha może być postrzegana negatywnie, a dla innych zupełnie odwrotnie.

sprzęt sprawdzony to sprzęt dopuszczony do obrotu, poza tym nawet tzw. najlepszy powinien zgodnie z opz zostać objęty gwarancją/serwisem, by w razie ewentualnej awarii ...

ocena pozytywna każdego z podmiotów (jako dokument niedozwolony)  nie wiadomo czego ma dotyczyć, czy awaryjności, czy łatwości obsługi, czy innych specjalnych funkcjonalności.

9

Referencje dla sprzętu.

10

referencje to podobnie jak referencje dla doswiadczenia Wykonawcy, więc nie bardzo w to wchodzi. Podnieść natomiast można warunki techniczne dla tego sprzętu ale należałoby je opisać - jako minimalne i potem punktowane.