1

Temat: stawka podatku VAT

Witam
Postępowanie przeprowadzone przez jst dla jednej ze swoich placówek oświatowych. w siwz był zapis o treści: 
"Przedmiot zamówienia obejmuje dostawę sprzętu komputerowego dla placówki oświatowej. W związku z tym - przy zachowaniu odpowiednich warunków ? przy obliczeniu ceny będzie miał zastosowanie art. 83 ust. 1 pkt 26 lit. a) ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług".
Formularz oferty był tak skonstruowany, że wykonawca mógł wpisać dla poszczególnego asortymentu inną stawkę VAT.
I tak... złożono trzy oferty:
1. wykonawcy, który wpisał wartość netto i wyliczoną od niej 23% wartość podatku VAT dla komputerów i drukarek
2. wykonawcy, który wpisał wartość netto i wyliczoną od niej 23% wartość podatku VAT tylko drukarek, komputery jako 0%
2. wykonawcy, który wpisał wartość netto równą wartości brutto, bo zastosował i dla komputerów i dla drukarek stawkę podatku w wysokości 0%.

Co w takiej sytuacji?
1)  czy w celu porównania ofert zamawiający powinien wszędzie zastosować stawkę VAT 23%?
2) czy wzywać wszystkich wykonawców do złożenia wyjaśnień na podstawie art. 87 ust. 1 ustawy pzp?

2

Odp: stawka podatku VAT

Też się szykuję do podobnego postępowania, więc też czekam na podpowiedź, jednak ja mam zamiar już z góry określić wartość VAT dla każdej pozycji przy komputerach i laptopach, żeby nie było właśnie takiej sytuacji.
A co w tym przypadku zrobić?? Szczerze to nie wiem:( Może są mądrzejsi tu na forum:)

3

Formularz cenowy przewidujący stawki 0% dla poszczególnych rodzajów (komp. drukarki monitory, tablice interaktywne, komp. 3in1) Pozostałe elementy 23% w tym oprogramowanie do sprzętu za 0%. Z drukarkami jest ten problem że drukarki wielofunkcyjne nie sa drukarkami i objęte są stawką 23%. Laptopy 23%.

Co do sytuacji. Dla mnie cena to netto + vat i cenę należy tak porównać. Kiedyś w podobnej sytuacji uznałem że Vat 23% nie jest błędem bo to podstawowa stawka i przyjąłem wszystkie ceny. Ale z ekonomicznego pkt widzenia po co płacić podatek za coś za co płacić nie trzeba.
W przypadku uznania ceny z 23% vat która jest najniższa pomimo doliczenia vat-u można uruchomić procedurę badania RNC.
Temat nie jest oczywisty bo praktycznie każdy odmienny pogląd można uznać za prawidłowy. Różne Vat-y brak porównywalności ofert. Z drugiej strony błąd w stawce vat to np 7,22% albo 0% na sprzęt któremu stawka taka się nie należy a nie 23% bo j/w to stawka podstawowa.
Tak się jeszcze zastanawiam nad możliwością poprawy stawki 23 na 0% skoro w SIWZ wskazano poprawną stawkę. Jest możliwe poprawienie stawki vat jeżeli zamawiający wskazał w SIWZ jaka stawka jest właściwa.

4

W siwz nie wskazano poprawnej stawki tylko taki zapis informujący , "Przedmiot zamówienia obejmuje dostawę sprzętu komputerowego dla placówki oświatowej. W związku z tym - przy zachowaniu odpowiednich warunków  przy obliczeniu ceny będzie miał zastosowanie art. 83 ust. 1 pkt 26 lit. a) ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług".
Odrzucić od razu na podstawie art. 86 ust. 1 pkt 6?

jarosław napisał/a:

Formularz cenowy przewidujący stawki 0% dla poszczególnych rodzajów (komp. drukarki monitory, tablice interaktywne, komp. 3in1) Pozostałe elementy 23% w tym oprogramowanie do sprzętu za 0%. Z drukarkami jest ten problem że drukarki wielofunkcyjne nie sa drukarkami i objęte są stawką 23%. Laptopy 23%.

Co do sytuacji. Dla mnie cena to netto + vat i cenę należy tak porównać. Kiedyś w podobnej sytuacji uznałem że Vat 23% nie jest błędem bo to podstawowa stawka i przyjąłem wszystkie ceny. Ale z ekonomicznego pkt widzenia po co płacić podatek za coś za co płacić nie trzeba.
W przypadku uznania ceny z 23% vat która jest najniższa pomimo doliczenia vat-u można uruchomić procedurę badania RNC.
Temat nie jest oczywisty bo praktycznie każdy odmienny pogląd można uznać za prawidłowy. Różne Vat-y brak porównywalności ofert. Z drugiej strony błąd w stawce vat to np 7,22% albo 0% na sprzęt któremu stawka taka się nie należy a nie 23% bo j/w to stawka podstawowa.
Tak się jeszcze zastanawiam nad możliwością poprawy stawki 23 na 0% skoro w SIWZ wskazano poprawną stawkę. Jest możliwe poprawienie stawki vat jeżeli zamawiający wskazał w SIWZ jaka stawka jest właściwa.

5

Jeszcze jeden problem...
Wykonawcy w ofercie wskazali 0% stawki podatku VAT dla zestawów komputerowych , jednakże jeden z nich wydzielił poprzez dopisanie pozycji w formularzu cenowym, że oprogramowanie aplikacyjne jest opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 23%. Jak czytam różne opinie to faktycznie tak jest, że dla  szkół zestawy komputerowe są ze stawką VAT 0% wraz z oprogramowaniami systemowymi ale jeśli chodzi o oprogramowanie antywirusowe i biurowe to wówczas obowiązuje stawka podatku VAT w wysokości 23%. Co w takiej sytuacji?