1

Temat: Podział Zadania/Części na kolejne dwa odrębne

Czy Waszym zdaniem podział części we wszczętym już postępowaniu na kolejne dwa odrębne zadania jest prawidłowym postępowaniem Zamawiającego? - w niniejszym Zadaniu Zamawiający ma sporą ilość pozycji asortymentowych, więc pojawili się Wykonawcy, który nie mogą złożyć oferty na całość..

Może wyrzucić problematyczne pozycje nie tworząc nowego zadania i uwzględnić je przy kolejnym postępowaniu?

Jak działania byście rekomendowali ? smile

2

Odp: Podział Zadania/Części na kolejne dwa odrębne

Jeżeli jest problematyczne, zawsze można podzielić zamówienie na części (składanie ofert częściowych).

3

Jeśli już prowadzisz postępowanie to nie można zmienić i podzielić. Jest to istotna zmiana warunków oraz możliwości wyceny. Trzeba było to zrobić przed procedurą. Co do Wykonawców, zawsze mogą zrobić konsorcjum.

4

cbud napisał/a:

Jeśli już prowadzisz postępowanie to nie można zmienić i podzielić. Jest to istotna zmiana warunków oraz możliwości wyceny. Trzeba było to zrobić przed procedurą. Co do Wykonawców, zawsze mogą zrobić konsorcjum.

dokładnie w sumie jestem tego samego zdania po uruchomieniu postępowania podział na kolejne części nie jest wskazany smile

5 (edytowany przez janek159 2019-02-13 14:18:43)

cbud napisał/a:

Naprawdę nie wiem skąd taki wniosek, że nie można w trakcie prowadzonego postępowania wprowadzać podziału na części lub kolejnego podziału wcześniej wprowadzonych części.

To co z tego że jest to zmiana warunków skoro jest wprowadzona przed terminem składania ofert i da się odpowiedni czas wykonawcom.

A jest to nawet bardziej zalecane dla zwiększenia konkurencyjności.

6

W uzasadnionych przypadkach zamawiający może przed upływem terminu składania ofert zmienić treść siwz (art. 38 ust. 4 ustawy Pzp). Zamawiający może to zrobić z własnej inicjatywy, albo w wyniku zadanych przez wykonawcę pytań. Ustawa nie określa jakie zapisy specyfikacji nie mogą być przedmiotem takiej zmiany. Można tak zmienić treść specyfikacji, aby dopuszczała ona możliwość złożenia oferty częściowej na wydzieloną pozycję z przedmiotu zamówienia.

7

ponoć są jakieś problemy z ogłodzeniem o zamówieniu jak się chce wprowadzić podział na części - przy procedurze unijnej

8 (edytowany przez janek159 2019-02-14 07:09:06)

Są, ale można je przezwyciężyć, przetestowałem to. Należy informacje o częściach wprowadzić w informacjach dodatkowych a nie w sekcjach. Mówimy o sprostowaniu do ogłoszenia.

9

janek159 napisał/a:

Są, ale można je przezwyciężyć, przetestowałem to. Należy informacje o częściach wprowadzić w informacjach dodatkowych a nie w sekcjach. Mówimy o sprostowaniu do ogłoszenia.

Pytanie czy ktoś to weryfikował pod względem prawidłowości?

Jestem właśnie po szkoleniu u Pana Czabana i niestety potwierdził, że podczas trwania postępowania nie można prawidłowo dokonać modyfikacji ogłoszenia w DUUE...

Podobnie sprawa wygląda jeżeli chcielibyśmy dokonać modyfikacji terminu otwarcia na wcześniejszy niż pierwotnie ogłoszony ...

10

O wynikach kontroli powiadomię.