1

Temat: Sprawozdanie za 2018

Nieodpłatna pomoc prawna, dodajecie do sprawozdania umowy z prawnikami i organizacjami?
Ustawa o pomocy prawnej mówi że to co otrzymuje "wykonawca" to dotacja ale w pytaniach ze strony UZP wynika że należy te "zamówienia" umieścić w dziale VII - usługi społeczne.

2

Odp: Sprawozdanie za 2018

też pytałam o to radce po przeczytaniu odpowiedzi z UZP, kazali mi to do kosza wywalić:-)

3

Odp: Sprawozdanie za 2018

Po dogłębnym przeanalizowaniu tematu podjąłem następującą decyzję smile
Umowy z prawnikami wytypowanymi przez izby umieszczam w zamówieniach do 30000,00 ponieważ ich łączna wartość nie przekracza progu 30000,00. Nie łączę ich wartości z innymi zamówieniami "prawniczymi" ponieważ te stanowią odrębny przedmiot zamówienia.
Umowa z organizacją nie wchodzi do sprawozdania ponieważ korzysta ze podwójnego zwolnienia ze stosowania procedur Pzp, tj wynikającego z przepisu ustawy o pomocy prawnej i z art 4 pkt 7 Pzp który mówi o wyłączeniu dotacji.
Pierwsze umowy stanowią zwykłe umowy cywilnoprawne i wydaje się że należy je umieścić w sprawozdaniu. W przypadku przekroczenia wartości 30000,00 można je wymienić zgodnie z sugestią UZP w dziale VII (usługi społeczne).
Druga umowa dla organizacji to umowa o przyznaniu dotacji, a tych w sprawozdaniu nie zamieszczamy.