1

Temat: uzupełnianie dokumentów

z dołączonego do oferty dokumenty wynika, że wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu tzn. zamawiajacy chcial by wykonawca posiadał minimum 3 osoby z uprawnieniami goedezyjnymi w zakresie 1. Wykonawca napisał iz posiada 2 osoby z takimi uprawnieniami i dla nich dostarczył dokumenty potwierdzajace uprawnienia czy nalezy wezwać do uzupełnienia ?

2

Odp: uzupełnianie dokumentów

Krótko - tak smile

3

mam trzy wyroki ZA które mowia ze nie mozna uzupelnic dokumentow jezeli zlozony dokument jest poprawny z formalnego punktu widzenia, a jego tresc wskazuje ze wykonawca nie spełnia warunków udziłu w postepowaniu; ZA 0-137/07; 146/07; 2887/06

4

Podejrzewam, że wyroki pochodzą sprzed nowelizacji ostatniej. Wtedy tak było

5

na pewno musisz wezwać do uzupełnienia

6

Mam problem złożyliśmy oferte na roboty budowlane , mamy najnizszą cene przy kryterium 100 % cena , ale omyłkowo w ofercie wppisaliśmy termin wykonania do XX-08-2008 zamiast XX-06-2008 . Czy jest to do uratowania ???? HELP

7

Niestety, treść oferty nie odpowiada siwz... Oferta do odrzucenia

8

Bo zakładam że termin XX.06.08 był wymagany przez zamawiajacego?

9

Treśc SIWZ określała wykonawca zrealizuje termin zamowienia w nieprzekraczalnym terminie do xx czerwca 2008.
natomiast treśc formularza oferty
Termin wykonania zamówienia xx-08-2008 z wpisana przez nas błędnie 8 zamiast 6

10

Masz pecha Adasiu...

11

Złozylismy oswiadczenie do Zamawiającego o oczywistej omyłce pisarskiej  , nie wiem czy jest gdzieś wyrok interpretujący na korzyśc mozliwość dokonania takiej poprawki zgodnie z Art.87.2 ??? Jest to jedyna dla nas szansa pozyskania zamowienia

12

Niestety - nie ma mowy o oczywistej omyłce

13

Dokładnie TAK raz na wozie raz pod wozem

14

Marko napisał/a:

Podejrzewam, że wyroki pochodzą sprzed nowelizacji ostatniej. Wtedy tak było

tak dwa sa z lutego 2007 r. czyli uzupełniamy:)

15

No to wszystko jasne smile

16

zastanawiam się nad formą ucieczki w zagadnienie akceptacji na temat : w ofercie złożyliśmy oświadczenie że akceptujemy postanowienia SIWZi zapisów zawartych w umowie, a więc postanowienia dotyczace realizacji.
Interpretacja omyłki w sęsie błędu logicznego 08-2008 ???

17

Wykonalem telefon do zamawiającego, o ile znajde wyrok to jest szansa na sukces???

18

Postanowienia siwz zawierają duże wiecej klauzul niż termin wykonania. Te dane które były najstotniejsze dla zamawiającego pojawiły sie do wpisania w formularzu oferty. Zamawiający nie zarzuci Ci że cała oferta jest neizgodna z siwz tylko że termin realizacji jest niezgodny z siwz bo pozostały zakres (oprócz ceny i np. gwarancji jeśli wymagał w formularzu) wynika z Twojego oświadczenia o akceptacji.

19

nie mam wyroku i nie znam podobnej sytuacji ale nie przekreślałabym tak jednoznacznie szans wykonawcy - złożył dwa sprzedczne ze sobą oświadczenia więc czy nie należałoby tego wyjaśnić ? napiszcie co o tym sądzicie

20

Ja mam wyroki ale negatywne dla Adama niestety...

21

Coś ciekawego ... poczytaj

22

Tak jest niestety , walkajest piekna ale nie zawsze się wygrywa, za błędy sie płaci, człowiek ma nature wojownika i chciałby pograć do końca tyko zeby wyprostowć czasem banał trzeba uzyc skomplikowanego instrumentu

23

Dzięki Jacku za link słyszałem o tych lampach niestety absurdów nie brakuje szkoda że tak drogo kosztują bo w efekcie to my za nie płacimy

24

nie do końca zgadzam się z tym że winna jest ustawa - winę ponoszą zamawiający i ich interpretacje, które niejednokrotnie traktuje sie jak wykladnię prawa
ta moc piły to przecież wymyślił zamawiający - nie wystarczyło mu że wykonawca wytnie drzewa ale musiał je wycią właśnie taką piła, szkoda że nie dopisał "różową"

25

danaug napisał/a:

winę ponoszą zamawiający i ich interpretacje, które niejednokrotnie traktuje sie jak wykladnię prawa

Chociażby w kwestii liczenia terminu na protest tongue smile