1

Temat: oświadczenie Wykonawcy

Witam,
Na potwierdzenie warunku doświadczenia Wykonawca załączył wykaz dostaw przedstawiający 9 odbiorców przedmiotu zamówienia. Do wykazu dołączył jedynie oświadczenie własne, że dostawy zostały zrealizowane należycie. Czy mogę to uznać?

2

Odp: oświadczenie Wykonawcy

a jak wymagane było w siwz?

3

Zapis SIWZ:
"wykaz dostaw ..., z podaniem przedmiotu i ilości dostaw, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, oraz załączeniem  dowodów potwierdzających, że wskazane w wykazie ww. dostawy zostały wykonane należycie."

4

W formularzu wykaz dostaw pod tabelą do wypełnienia jest zapis:
"- Do wykazu należy dołączyć dokumenty poświadczające, że dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie. Poświadczenie w odniesieniu do nadal wykonywanych dostaw okresowych lub ciągłych powinno być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed terminem składania ofert. W uzasadnionym przypadku o obiektywnym charakterze gdy wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia o którym mowa wyżej należy dołączyć oświadczenie wykonawcy."
A ten Wykonawca złożył oświadczenie na wszystkie wykazane dostawy.

5

a wiesz że to jest spełnione?

,,W uzasadnionym przypadku o obiektywnym charakterze gdy wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia o którym mowa wyżej należy dołączyć oświadczenie wykonawcy."

6

janek159 napisał/a:

a wiesz że to jest spełnione?

,,W uzasadnionym przypadku o obiektywnym charakterze gdy wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia o którym mowa wyżej należy dołączyć oświadczenie wykonawcy."

A jak ja mam sprawdzić czy to jest spełnione - jest na to jakiś sposób? Chyba pozostaje mi uznać bądź nie uznać?

7

jeśli mu dozwolono to robi po najmniejszej linii oporu. Można samemu zweryfikować kontaktując się z tym, dla których wykonał.

8

ja bym wezwał do złożenia tzw. referencji, a w przypadku niezłożenia wykluczył.

Może wtedy by złożyli wyjaśnienie dlaczego nie są wstanie dać referencji.

,,jeśli mu dozwolono to robi po najmniejszej linii oporu"

Dozwolono bo rozporządzenie tak mówi, ale to nie znaczy że z góry można uznać brak referncji a oświadczenie wyk. za prawidłowe.

9

Ale raz dostał wezwanie, żeby dostarczyc dokumenty na potwierdzenie spełnienia warunków i tam były one wymienione. To jeszcze raz wzywać?

10

jak rozumiem art. 26.3 pozostaje do wykorzystania bo 26.1/2 został zapewne skorzystany

11

Tak jest - art. 26.2 wykorzystany. To zabieram się za pisanie wezwania 26.3.

12

a ja bym najpierw zapytał o wyjaśnienie dlaczego nie może przedłozyć a dopiero ewentualnie potem wezwał z 26.3

13

Okk, a te zapytanie o wyjaśnienie to z jakiego artykułu, też z 26.3?

14

Podtrzymuję propozycję wezwania do złożenia dowodów w trybie art. 26.3 a w pismie poinformowanie że w przypadku braku złożenia tych dowodów wystawionych od odbiorców dostaw/usług (np. referencji) wykonawca jest zobowiązany przedstawić uzasadnienie braku możliwości dostarczenia ich, dla każdej pozycji oddzielnie.

cos wyszperałem w necie w temacie:

https://www.rp.pl/Zamowienia-publiczne/309089996-Przetargi-oswiadczenie-wykonawcow-zamiast-referencji-tylko-wyjatkowo.html

15

Dziękuję za pomoc