1

Temat: Od kiedy mogę udostępnić wyjaśnienia dot. rażąco niskiej ceny

Witam
Jestem na etapie badania ofert pod kątem odrzucenia, wyjaśniam  ewentualnie rażąco niską ceny jednej oferty. 
Inny wykonawca chce udostępnienia wyjaśnień dot. rażąco niskiej ceny i moich zapytań o rażącą cenę.

Ustawa mówi tylko:
"Protokół wraz z załącznikami jest jawny. Załączniki do protokołu udostępnia się po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej
oferty lub unieważnieniu postępowania, z tym że oferty udostępnia się od chwili ich otwarcia, oferty wstępne od
dnia zaproszenia do składania ofert, a wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu od dnia poinformowania
o wynikach oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu."

Orzecznictwo niektóre mówi , że wszystkie wyjaśnienia stanowią część, uszczegółowienie oferty i mają być udostępnione po otwarciu ofert.

Nie wiem, czy nie mając najkorzystniejszej oferty mogę to udostępnić, środki unijne stąd moja panika.
Jak wy robicie ?
Proszę napiszcie.

2

Odp: Od kiedy mogę udostępnić wyjaśnienia dot. rażąco niskiej ceny

(...) Jawność ofert nie ogranicza się zatem do jawności w jej postaci pierwotnej. W przypadku postępowania jednoetapowego (np. przetarg nieograniczony) oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1 Pzp, oświadczenia lub dokumenty potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 Pzp, inne dokumenty niezbędnych do przeprowadzenia postępowania, a także wyjaśnienia składane na wezwanie z art. 26 ust. 3 i 4 Pzp nie są załącznikami do protokołu, które udostępnia się dopiero po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty lub unieważnieniu postępowania. Podlegają udostępnieniu zgodnie z zasadami udostępniania ofert. Analogicznie w przypadku wyjaśnień składanych przez wykonawcę na podstawie art. 87 ust. 1 i art. 90 ust. 1 Pzp.

https://www.wprzetargach.pl/kategorie/protokol-postepowania/jawnosc-ofert-nie-ogranicza-sie-do-jawnosci-ofert-w-ich-postaci-pierwotnej

3

KIO 2525/13: Należy stanowczo podkreślić, że Izba nie podziela stanowiska Zamawiającego, iż wyjaśnienia, tudzież uzupełnienia wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu stanowią "inne dokumenty składane przez Zamawiającego i Wykonawców", które podlegają udostępnieniu jako załączniki do protokołu dopiero po wyborze oferty najkorzystniejszej. W ocenie Izby, są to de facto "kontynuacje" wniosków o dopuszczenie, czyli wnioski i w tym zakresie podlegają udostępnieniu zgodnie z zasadami udostępnienia wniosków, jako takich. Jednocześnie same wezwanie do wyjaśnień,  tudzież  uzupełnienia  z  uwagi  na  oczywiste powiązania,  kontekst  i  ciągłość  znaczeniową  (tzn.  aby  ocenić  odpowiedź  konieczna  jest znajomość   wezwania   ?   ?pytania?)   również   podlegają   tej   samej   zasadzie.   Odwołujący słusznie    argumentował,    ze    uznanie    stanowiska    przeciwnego    skutkowałoby    brakiem możliwości brania uzupełnień i wyjaśnień, w kontekście wezwań, pod uwagę, w toku badania i  oceny  przy  prekwalifikacji  złożonych  wniosków  o  dopuszczenie.  Izba  w  tym  zakresie przywołuje stanowisko wyrażone przez UZP  w publikacji: W. Bajda: ?Protokół postępowania  o  udzielenie  zamówienia  publicznego?,   UZP   ?   W-wa   2012,   str.   12   ?   tabela:   /Rodzaj dokumentu ? moment udostępnienia/.

4

A w LEX tak napisali:

Odpowiedzi udzielono:
15 listopada 2017 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
Pytanie
W postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego jeden z wykonawców zwrócił się do zamawiającego o udostępnienie oświadczeń dokumentów wykonawcy, który jest na najwyższej pozycji rankingowej - oświadczeń i dokumentów, które ten wykonawca (z najwyższej pozycji) uzupełnił zamawiającemu po wezwaniu do złożenia oświadczeń i dokumentów, o którym mowa w art. 26 ust. 2 p.z.p.
Czy zamawiający na tym etapie postępowania (jeszcze przed dokonaniem wyboru najkorzystniejszej oferty) może udostępnić takie oświadczenia i dokumenty?
Odpowiedź
Dokumenty wskazane w treści pytania podlegają udostępnieniu po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty lub unieważnieniu postępowania. Dokumenty te nie stanowią bowiem oferty, która jest jawna od chwili jej otwarcia.

Jak z art. 26 ust. 2  nie udostępnia się to wyjaśnienia RNC tym bardziej.
Mam mętlik w głowie i sama nie wiem
Pomocy

Klakier

5

Kiedyś poruszałam temat odnośnie udostępniania dokumentów i oświadczeń, o których mowa w art. 26 ust. 1 bądź 2 p.z.p. z prawnikiem specjalizującym się w zamówieniach publicznych i jednoznacznie i stwierdził on, iż są one częścią oferty - z tym, że składane są w innym momencie...

Określenie "wykonawca składa wraz z ofertą (...)" wcale nie oznacza, że oferta to jedno, a dokumenty to drugie - tylko "wraz z ofertą" odnosi się do terminu. "Wraz z ofertą" oznacza, że są to dokumenty składane w tym samym momencie.

6

w tym wypadku może być jeszcze inna rzecz, wyjasnienia cenowe mogą stanowić czasem tajemnicę co Wykonawca może zaznaczyć (np. mogą dotyczyć szczególnych technologii lub zasad realizacji). Nie jest to więc od razu czarne lub białe.

7

Udostępnić.

8 (edytowany przez wadialny 2019-03-04 14:30:25)

W obecnym stanie prawnym, uwzględniając orzecznictwo KIO i sądowe, jest tak:

Uzupełnienia i wyjaśnienia składane na wezwanie np. w trybie art. 26 ust. 3 i 4 Pzp oraz art. 87 ust. 1 i art. 90 ust. 1 Pzp, stanowią integralny element każdej oferty i podlegają udostępnieniu zgodnie z zasadami udostępniania ofert. Oznacza to, że jeżeli zamawiający posiada np. takie wyjaśnienia i otrzyma wniosek o ich udostępnienie to musi udostępnić te wyjaśnienia niezwłocznie. Oczywiście zgodnie z przepisami rozporządzenia w sprawie protokołu postępowania i z zachowaniem przepisów o tajemnicy przedsiębiorstwa.

9

Dzięki wszystkim za pomoc. Przekażę wykonawcy nieutajnioną cześć wyjaśnień.
Myślę, że bezpieczniej będzie zawsze udostępnić  niż odwrotnie -  dla kontroli unijnej.
pozdrawiam
klakier