1

Temat: kierownik budowy/robót

W siwz wkradł się błąd, zamiast żądać jednego kierownika budowy do kierowania rob. bud.w specj. konst.- budowlanej i kierowników robót w specj. konst.-bud., specj. instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wen, gazowych, wod. i kan. i specj. instalacyjnej w zakresie sieci,instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenerg.
To żądałam jednego kierownika budowy i kierownika robót bud. w specj. konstr.-bud., kierownika budowy wod.-kan. i elektryczne.
Wykonawca przedstawił odpowiednie dokumenty, tylko czy ten warunek nie jest zbyt rygorystyczny?

2

Odp: kierownik budowy/robót

A jak był to co teraz zrobisz?
Unieważnisz przetarg czy zmienisz warunki SIWZ i dopuścisz czynności ponownego składania ofert?

3

skoro się rzekło A, trzeba ciągnąć, chciałaś gości z uprawnieniami - ok ale ostatecznie nie będzie to się łączyć z funkcją na budowie KIEROWNIK BUDOWY moze być ytylko jeden

4

Tak, wykonawca przedłożył wszystkie dokumenty. W tym momencie zorientowałam się, że przecież chciałam 3 kierowników robót i 1 kierownika budowy. Tylko, że to jest przetarg unijny i co na to powiedzą kontrolujący.

5

teraz juz po, po prostu mając papiery i uprawnienia bedą kierownikami robót.

6

A oprócz nazw były jeszcze jakieś wymagania? Bo generalnie nie ma osobnych uprawnień dla kierownika budowy i kierownika robót.

7

Nie stawiałam żadnych wymagań np. co do ilości lat doświadczenia, czy może że był kierownikiem budowy kilku zadań.

8

W umowie mam również napisane, że żądam kierowników robót w specj. konst.-bud., specj. instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wen, gazowych, wod. i kan. i specj. instalacyjnej w zakresie sieci,instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenerg.
Z tym że miałam również zapis, że kierownikiem budowy i kierownikiem robót branży ogólnobudowlanej może być ta sama osoba. Zmieniłam zapisy w umowie (zmiana treści siwz) i przez pomyłkę usunęłam ten zapis;(
W pierwszej wersji projektu umowy jest taki zapis.

9

Czy ktoś pomoże?

10

Art. 13. 1. Uprawnienia budowlane mogą być udzielane do:
1) projektowania;
2) kierowania robotami budowlanymi.

Jak dla mnie to tylko nazwa stanowiska. Liczy się faktyczny zakres obowiązków, a wszyscy będą kierować robotami budowlanymi w odpowiednich specjalnościach.

Było w SIWZ, że kierownicy mają posiadać uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalności XYZ?

11

tak, oczywiście, że było