1

Temat: Pomyłka zamawiającego w formularzu cenowym

Przetarg nieograniczony poniżej progów. Zakup roślin.
W jednej z pozycji w opisie ilość szt. wskazana przez zamawiającego 570, a w tabeli cenowej 5700.
Każdy z wykonawców wycenił ilość 5700 i nie zauważył że w opisie przedmiotu zamówienia było 570 szt.
Czy zamawiający może poprawić w każdej z ofert tą ilość na 570 i wymnożyć jeszcze raz i potraktować to jako oczywistą omyłkę.

2

Odp: Pomyłka zamawiającego w formularzu cenowym

dziesiątki problemów omawiamy a tu taki kwiatek wydawałoby się banalny a tu nikt nie wie co z tym zrobić

3

chyba nie bardzo cena jednostkowa przy 5700 a 570 może się jednak różnić

4

Moim zdaniem postępowanie do unieważnienia art 93 ust 1 pkt 7

5

izawin napisał/a:

no włśnie nie wiem czy na tej podstawie można unieważnić, bo jednak w opisie OPZ była dobra ilość podana, jakbym miała unieważnić to racej na podstawie art 93 ust 1 pkt 4 - za wysoka cena.

6

alicja190604 napisał/a:
izawin napisał/a:

no włśnie nie wiem czy na tej podstawie można unieważnić, bo jednak w opisie OPZ była dobra ilość podana, jakbym miała unieważnić to racej na podstawie art 93 ust 1 pkt 4 - za wysoka cena.

ale wykonawca nie mógł wiedzieć która w wartości jest prawidłowa

7

Szkoda, że żaden wykonawca nie wyłapał błędu na etapie ogłoszenia.
Ale skoro wszyscy wykonawcy skalkulowali cenę dla  5700 szt., to pomimo tego, że w opz była wpisana ilość prawidłowa zamawiający wprowadził w błąd wykonawcę. Kalkulacja ceny wykonawcy dla 570 szt. a 5700 szt. pewnie jest różna. Więc ja unieważniłabym takie postępowanie jako obarczone wadą.
Czy można unieważnić na podstawie art 93 ust 1 pkt 4 - za wysoka cena - moim zdaniem nie, bo przecież podałaś błędną ilość.

8

alicja190604 napisał/a:
izawin napisał/a:

art. 93 ust.1 pkt 4 w konsekwencji pkt 7 , raczej tylko pkt 7