1 (edytowany przez ZB 2019-04-15 18:01:21)

Temat: Komunikacja

1) Czy używacie jeszcze faksu do przesyłania różnych pism do wykonawców czy przechodzicie na e-mail

2) czy w post poniżej progów faks jest traktowany jeszcze jako środek komunikacji elektronicznej

3) czy po przesłaniu zawiadomienia o wyborze oferty faksem umowę można zawrzeć po 5 dniach

4) cz odwołanie można wnieść do 5 dni po zawiadomieniu faksem

Namieszało mi w głowie rozp o środkach komunikacji i ostatnie szkolenie

2

Odp: Komunikacja

1) już dawno nie używam.
2) nie

3

Czytałem kilka opinii że do czasu pełnej elektronizacji faks na tych samych zasadach co do tej pory

4

Tak, faks można używać nadal ale nie jest to już środkiem komunikacji elektronicznej.

5

Marcel napisał/a:

Tak, faks można używać nadal ale nie jest to już środkiem komunikacji elektronicznej.

ale umowy można zawrzeć po pięciu dniach od przesłania faksem i ta sama sprawa z odwołaniem, do pięciu dni

6

chyba nie bardzo

7

dlaczego chyba i dlaczego nie bardzo

8 (edytowany przez janek159 2019-04-16 08:42:46)

zgodnie z ustawa z 20 lipca :

Art. 18a. W postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez innych zamawiających niż centralny zamawiający, których wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy zmienianej w art. 1, wszczętych i niezakończonych przed dniem 1 stycznia 2020 r.:
1) komunikacja między zamawiającym a wykonawcami odbywa się zgodnie z wyborem zamawiającego za pośred-nictwem operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. ? Prawo pocztowe, osobiście, za pośrednictwem posłańca, faksu lub przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną;

9

jak zwykle janek159 ma rację

10

a znacie zmiany w pzp w związku z RODO? bo niedawno Prezydent podpisał ...

11

Ale zaraz bo sie pogubiłem.
Czy art 18a ustawy z 20 lipca ma wpływ na to że faks jest traktowany jako środek komunikacji elektronicznej?
Jeżeli faks, to stosujemy 10 dni zamiast 5?

12

Faks przestał być środkiem komunikacji elektronicznej. Czyt wyżej

13

10 dni zgodnie z obecnymi przepisami, literalnie biorąc, z drugiej strony, faks to już przeżytek.

14

Tomek40 napisał/a:
Marcel napisał/a:

ale umowy można zawrzeć po pięciu dniach od przesłania faksem i ta sama sprawa z odwołaniem, do pięciu dni

Dlatego Jo miał racje że nie bardzo.

Bo jak faksem to 10 dni a nie 5.

15

Znalazłem taką opinie radcy zajmującego się zamówieniami, oto jej część:

"Dokonując wykładni literalnej znowelizowanego art. 2 pkt. 17  ? wobec faktu jego wejścia w życie od 18 października 2018 r.  ? skoro faks w postępowaniach wszczętych od dnia 18 października 2018 r. (niezależnie od ich wartości) nie stanowi środka komunikacji elektronicznej, to nasuwa się wniosek, że termin na wniesienie odwołania w postępowaniach podprogowych, w których zawiadomienie o wyborze oferty zostałoby przesłane faksem wynosi 10 dni od dnia jego przesłania do wykonawców. Przy wykładni celowościowej w/w przepisów (uwzględniającej cel nowelizacji p.z.p. z dnia 20 lipca 2018 r. oraz z dnia 22 czerwca 2016 r., jak również jej przepisów przejściowych),  można wyprowadzić wniosek, że w postępowaniach podprogowych termin zawieszający moment zawarcia umowy wynosi  5 dni od dnia przesłania zawiadomienia faksem.".

16

No tak, ale to wniosek i jak wspomniałem wcześniej literalnie patrząc to nie 5 a 10 dni big_smile

17

sokor jest wyraźnie wyszczególnione i faks wyrzucony z komunikacji elektronicznej a tylko tymi środkami może być 5, to mój "wniosek" jest rozbieżny do radcy, za to zgodny z Marcelem - ma być 10.