Temat: pożar w trakcie budowy
Mieliśmy w trakcie budowy pożar, co spowodowało konieczność wykonaia dodatkowych robót nieprzewidzianych opz. Czy mogę je zlecić aneksem z art. 144 ust. 1 pkt 2 pzp?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → pożar w trakcie budowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mieliśmy w trakcie budowy pożar, co spowodowało konieczność wykonaia dodatkowych robót nieprzewidzianych opz. Czy mogę je zlecić aneksem z art. 144 ust. 1 pkt 2 pzp?
144.1.3
144.1.6
możesz. To zakwalifikowane do klęsk żywiołowych w Kc. Jest definicja. Ja wpisuję art do swojej umowy, który zaczyna się:
1. Żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienia wykonania swych zobowiązań wynikających z niniejszej umowy, spowodowanych przez siłę wyższą.
2. Przez siłę wyższą rozumie się wszelkie nieprzewidywalne przez żadną ze stron przyczyny, bądź będące poza ich kontrolą, które w części lub w całości uniemożliwiają wykonanie zobowiązań określonych w umowie, w szczególności takie jak: naturalne katastrofy, pożary, powodzie, wybuchy, strajki, niepokoje społeczne i działania wojenne.
Tak jak podał jo: art. 144 ust. 1 pkt 3 lub 6 Pzp.
A jeżeli dotychczasowy wykonawca nie zgodzi się a wartość zamówienia przekracza 30.000 euro - to art. 67 ust. 1 pkt 3 Pzp, jeżeli przesłanki są spełnione.
Jeżeli dotychczasowy wykonawca nie zgodzi się, a wartość będzie do 30.000 euro, możesz zlecić komu zechcesz, bez Pzp.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc