1

Temat: dodatkowe roboty budowlane

Ryczłt. roboty dodatkowe zostały uchylone w art. 67 ust 1 pkt 6). Na etapie robot budowlanych okazało się, że potrzebne będą dodatkowe roboty budowlane. Nie ma w ogłoszeniu ani w siwz zapisów. Więc czy zamawiający może skorzystać z art 144 ust. 1 pkt 2). Z tym , że wykonawca nie godzi sie na nasz kosztorys, tylko przedstawia swój I prawie trzykrotnie wieksza cena.  Artykuł 144 ust. 1 pkt 2) mówi o dotychczasowym wykonawcy. Co mam zrobić jesli wykonawca nie godzi sie na nasza stawkę?, nowego nie mogę wybrać wykonawcy? Nie mam podstawy.

2

Odp: dodatkowe roboty budowlane

ewelinek: potrzebuję informacje:

- czy to są roboty dodatkowe , czy zamawianie dodatkowych robót w rozumieniu art. 144 ust. 1 pkt 2 Pzp, ponieważ jest to zasadnicza różnica, także w ich udzielaniu

3

tak jak napisałam powyżej,  tak to są roboty dodatkowe,   w rozumieniu art. 144 ust. 1 pkt 2 Pzp, I czy one mogą być udzielone innemu wykonawcy, jak ten wyłoniony odmawia, bo on wyliczył sobie cenę trzykrotnie większą niż my.  Co zrobic?

4

Jeżeli dotychczasowy wykonawca nie godzi się na zmianę umowy na podstawie art. 144 ust. 1 pkt 2, 3 lub 6 Pzp, a wartość robót przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 30.000 euro to niestety musisz ich udzielić po przeprowadzeniu odrębnego postępowania. W grę wchodzi także art. 67 ust. 1 pkt 3 Pzp. Oczywiście, zakładam, że przesłanki są spełnione. W przypadku art. 67 ust. 1 pkt 3 Pzp zamawiający może zaprosić do negocjacji każdego innego wykonawcę. I jeszcze jedna uwaga. Roboty dodatkowe nie są uregulowane w art. 144 ust. 1 pkt 2 Pzp. Przepis ten dotyczy zamawiania dodatkowych robót. A to nie to samo. Może to zabrzmi dziwnie, ale roboty dodatkowe to coś zupełnie innego niż realizacja dodatkowych robót. Może kiedyś napiszę o tym. Roboty dodatkowe mogą być realizowane na podstawie art. 144 ust. 1 pkt 6 Pzp w ramach limitu określonego w tym przepisie. Radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim Forumowiczom. Wadialny